Od roku 2000 je vydra obecná zařazena na seznam „zranitelných“ druhů Mezinárodní unie pro ochranu přírody.

Rozvoj pobřeží, odlesňování, znečištění řek splašky, aktivní rybolov – to vše připravuje vydry o jejich původní stanoviště a zásobování potravou. Dlouhou dobu byly vydry nemilosrdně vyhlazovány pro svou krásnou nepromokavou srst. V důsledku toho se celkový počet vyder žijících ve volné přírodě výrazně snížil. Jejich počet negativně ovlivňuje i používání pesticidů v zemědělské činnosti.

Pohled a osoba

Na mapě Tverské oblasti je venkovská osada Vydropuzhsk s populací 505 lidí. Osada se nachází na silnici Moskva – Petrohrad. Podle jedné verze vznikl název podle popisu oblasti, ve které vydry volně žily.

Kůže z vyder se od pradávna používaly jako komodita ke směně, například staří Vikingové za ni vyměňovali štíty. Vydra je velmi cenné kožešinové zvíře, její srst je považována za krásnou, trvanlivou a nositelnou. Kožich vyrobený z vydří kožešiny lze nosit až 30 let a kožešina má pozoruhodnou vlastnost – „nepromokavost“. V zajetí se vydry chovat nenaučili, zvířata byla běžně lovena, zabíjely se tisíce pro kožešinu, ale nyní je lov zakázán, protože se stala chráněným druhem.

Ale nebyla to jen cenná kožešina, co přitahovalo lidskou pozornost k vydrám. Ukazuje se, že je lze použít jako rybářské asistenty. Vydry se k tomuto účelu začaly domestikovat již před mnoha staletími. Za starých časů to Číňané, Indové, Němci a Britové dělali tak, že ochočili mladé zvíře a vychovali ho jako rybářského pomocníka. A dnes v některých asijských zemích místní obyvatelé trénují skupiny vyder, aby naháněly ryby do sítí. Velká dospělá zvířata jsou držena na dlouhých vodítkách a rostoucí mláďata volně plavou, protože obvykle neplavou daleko od svých rodičů.

Rozšíření a stanoviště

Vydra obecná je rozšířena na velmi širokém území: žije na pobřeží moří a sladkovodních útvarů v celé Evropě a Asii, vyskytuje se v jižních oblastech tundry a na severu severní Afriky. V Eurasii se vyskytuje téměř po celé Evropě, v Malé Asii, některých oblastech Asie, v Himalájích, na samém jihu Indie, Číny, Barmy, Thajska, Indočíny; Vydra žije v Africe, na Britských ostrovech, Sachalinu, Japonsku, Tchaj-wanu, Hainanu, Sumatře a Jávě.

Внешний вид

Vydra je středně velké zvíře s protáhlým, pružným, proudnicovým tělem s krátkými končetinami a tlustým svalnatým ocasem. Délka těla – 55–95 cm, ocas – 26–55 cm, hmotnost – 6–10 kg. Hlava je zaoblená, tlama tupá, malé uši a nozdry se mohou pod vodou zavřít. Hustá a nepromokavá srst je zbarvená do hněda nebo zbarvená, s podsadou. Boky jsou světlé, břicho je stříbřité, s nahnědlým nebo nažloutlým nádechem. Tlapky a ocas. Prsty jsou spojeny membránami.

ČTĚTE VÍCE
Co je bio manikúra?

Životní styl a společenské chování

Způsob života vyder je neoddělitelně spjat s vodou, vydry žijí zpravidla ve sladkovodních vodách, příležitostně se usazují v ústích řek a na mořských pobřežích.

Dávají přednost řekám s víry, s peřejemi, které nejsou v zimě pokryty ledem, s břehy spláchnutými vodou a útesy porostlými větrnými břečky. V jejich prostředí by mělo být mnoho spolehlivých úkrytů a míst pro vytváření nor. Zvíře si zpravidla vytváří doupata v jeskyních nebo houštinách poblíž vody. Vstupní otvory nor se zpravidla otevírají pod vodou.

Vydry jsou teritoriální zvířata. Jedna vydra v létě dokáže ovládat úsek řeky dlouhý 2 až 18 km a asi 100 m hluboko do pobřežní zóny. Zvíře miluje procházky po stejných místech a cestách, které využívá rok co rok. Za příznivých podmínek a dostatečného množství potravy mohou vydry žít na stanovišti dlouhodobě, ale s nutností změny krmného místa jsou schopny dlouhé cesty v délce několika desítek kilometrů i bezvodými prostory. V zimě, kdy ryb ubývá a vodní díry začínají zamrzat, je vydra nucena se toulat a za den ujde až dvacet kilometrů. Délka vydří stopy je asi 9 cm, šířka do 6 cm.V sypkém sněhu zanechává tělo a ocas hlubokou brázdu, zvíře se kutálí po zasněženém svahu po břiše a zanechává depresivní stopu v podobě příkopu. Vydra si nehromadí tukové zásoby a jedinou její ochranou před chladem v drsném období je teplá nepromokavá srst.

Vydra je převážně noční a ráda tráví den v odlehlé díře nebo v hnízdě mezi vyplavenými kořeny. Pokud přijdou horké dny, vyhřívá se na slunci, leží na kamenech nebo kmeni stromu ležícím ve vodě. Loví za soumraku pomocí svých dobře vyvinutých vnějších smyslů, jako má každý predátor: čich, sluch a zrak.

Vydry výborně skrývají stopy své přítomnosti, což často klame výzkumníky a znesnadňuje provádění opatření na zachování a ochranu druhu. Často jediným znakem indikujícím výskyt vyder v regionu a jejich počet je trus. Trus vydry je tekutý, nachází se nejčastěji v blízkosti vody (na kládách, skalách a mělčinách) a obsahuje nestrávené zbytky kořisti. Mnoho vědců vidí tyto značky jako jakýsi systém značení a věří, že je vydry používají jako prostředek komunikace.

Krmení a chování při krmení

Vydra dobře plave a potápí se, při lovu vydrží pod vodou až minut.

ČTĚTE VÍCE
Co nosit pod větrovku?

Hlavní potravní preference vydry jsou ryby. Jídelníček je pestrý a tvoří ho především kapři, štiky, pstruzi, plotice, jelci a přednost v přírodě dávají většinou rybičky. V zimě vydra občas uloví žáby a zcela pravidelně i larvy chrostíků. O pozornost nepřipraví ani vodní krysy a raky. Může také chytit „suchozemská“ zvířata: hlodavce nebo ptáky.

Vocalization

Dokáže vydávat širokou škálu zvuků: cvrlikání, pískání, syčení a pískání. Když se lekne, zvíře vždy syčí. Vydra dovádějící sama se sebou vydává zvláštní pištění nebo cvrlikání.

Rozmnožování a chov potomků

Vydry jsou samotářská zvířata. Jejich schopnost reprodukce začíná ve druhém nebo třetím roce života. Páření v závislosti na: může probíhat téměř po celý rok, jako například v teplé Evropě. V Rusku říje obvykle probíhá od února do srpna, novorozené vydry se objevují v květnu – říjnu. Někdy samice rodí potomstvo dvakrát ročně. V období páření mezi sebou samci aktivně soutěží o pozornost samice. Vítěz zpravidla může zůstat se samicí několik dní, dokud ho nevyžene. Vydry se páří ve vodě.
Těhotenství včetně latentního období, během kterého se embryo nevyvíjí, je v některých oblastech téměř 270 dní.

Mláďata se rodí slepá, s uzavřeným zvukovodem, bez zubů, ve vrhu jsou většinou 2 až 3. Hmotnost novorozence sotva dosahuje 100 – 130 gramů, celková délka 12 – 14 cm. asi tři měsíce na krmení mlékem. Ve věku 8 týdnů je matka začíná pomalu krmit a přivádí je k vodě, aby je naučila plavat a lovit. Děti jsou velmi ochotné si mezi sebou hrát, běhat a vyhřívat se na sluníčku. To jim pomáhá získat dovednosti pro život v dospělosti. Když vydří mláďata dosáhnou jednoho roku, začnou mladá zvířata zpravidla vést samostatný život, ale mohou zůstat na matčině území asi šest měsíců, ale nakonec je matka sama vyžene ze svého místa.

Životnost

Ve volné přírodě se vydry dožívají až 10 let, v zoologických zahradách je jejich délka života delší.

Zvíře v moskevské zoo

Naše vydry žijí v zoo odedávna, lze je nazvat i staromilci. Zvířata, ač velmi vyspělá (samec Gavril se narodil v roce 2007 a samice Ice v roce 2005), se z návštěvníků radují jako malí, a dokonce jim předvádějí „show“ – skáčou, stojí v kolonách, svíjejí se voda jako sekavci. Vydry milují „nabíjet kilometry“ jako plavci v bazénu a plavou na zádech od jednoho okraje výběhu ke druhému. Výběh pro vydry je prostorný a kombinuje tři malé bazénky různých tvarů a hloubek s tekoucí vodou. Zvířata mají také možnost schovat se před zraky návštěvníků, mohou se kdykoli schovat do vnitřních úkrytů malými čtvercovými otvory, zakrytými průhlednými gumovými dvířky a umístěnými ve spodní části dřevěné stěny výběhu.

ČTĚTE VÍCE
Jak shodit přebytečná kila bez újmy na zdraví?

Naše vydry se baví: mohou lovit vrabce a kachny létající do výběhu nebo mohou plavat a dohánět živé kapry speciálně vypuštěné do bazénu.

Vydry krmí rybami, játry, hovězím srdcem, jejich oblíbeným ovocem jsou jablka a milují syrovou mrkev. Dostávají také výživu, pro kterou je jídlo posypané práškem složeným z vitamínů a minerálů.

Vydra říční (jiná jména: vydra, vydra obecná, vydra) je dravé zvíře, které patří do čeledi Mustelidae. Vydra je velmi zajímavé zvíře. Vydra je nepřekonatelný plavec a zručný lovec, je velmi obratná a flexibilní. Níže najdete popis a fotografii vydry říční a také se můžete dozvědět spoustu nového a zajímavého o tomto úžasném zvířeti.

Jak vypadá vydra?

Vydra vypadá vtipně a roztomile. Má plochou hlavu, kulaté uši, malé oči, vousatou širokou tlamu, krátké nohy a dlouhý ocas. Délka těla vydry se pohybuje od 55 cm do 1 metru, délka ocasu od 25 do 50 cm a její hmotnost může dosahovat od 6 do 10 kg. Silné, protáhlé tělo vydry je aerodynamické a má vynikající flexibilitu a její tlapky jsou vybaveny plovacími membránami a drápy.

Vydra vypadá díky své decentní hnědé barvě celkem nenápadně. Boky a spodní část těla zvířete jsou však poněkud světlejší a břicho má často stříbřitý odstín. Srst vydry je její chloubou, protože zvíře se o svou krásnou srst vzorně stará. Svrchní vrstva její srsti je hrubší, ale podsada je jemná a velmi hustá. Právě díky obzvlášť husté podsadě je srst vydry nepropustná pro vodu a dokonale chrání tělo před podchlazením.

Popis vydry říká, že je to výborný plavec a s tím je těžké polemizovat. Díky své speciální stavbě těla je v této věci vydra říční velmi úspěšná. Tlapky s pavučinou a dlouhý ocas umožňují rychlé zrychlení a snadné manévrování pod vodou, speciální ventilky v uších a nosu blokují pronikání vody při potápění a srst ve vodě nenavlhne a chrání vydru před chladem.

Vydra je velmi energické a hravé zvíře, je neustále v pohybu. Popis vydry charakterizuje toto zvíře jako zvláště ostražité a opatrné. To jí však nebrání v zábavě, vydra v zimě ráda sjíždí po ledových skluzavkách. Nedaleko jejího domova můžete najít malé ledové kopce se stopou, která zůstala po klouzání po břiše.

ČTĚTE VÍCE
Je možné se zbavit plísní v pračce?

Kde žije vydra a jak žije?

Vydra žije na poměrně rozsáhlém území, které pokrývá téměř celou Evropu a Asii (s výjimkou Švýcarska, Nizozemska a Arabského poloostrova) a obývá i severní Afriku. V Rusku žije vydra i na Dálném severu. Nejběžnějším druhem je vydra obecná. Celkem se jedná o 5 rodů a 17 druhů, mezi nimiž jsou kromě vydry říční nejznámější vydra brazilská (velká) a vydra mořská (mořská vydra).

Vydra žije sama a vede polovodní způsob života, dobře plave a potápí se. Při lovu kořisti dokáže vydra říční zůstat pod vodou téměř 2 minuty a uplavat až 300 metrů. Má výborný čich, zrak a sluch. Vydra žije nejčastěji v lesních řekách, žije také v jezerech a rybnících a často se vyskytuje i na mořském pobřeží. Hlavní podmínkou je dostatek ryb.

Vydra říční žije v norách, vybírá si těžko dostupná místa podél břehu. Vchod do úkrytu je pod vodou, takže se vydra vyhýbá zcela zamrzlým vodním plochám. Své nory si vyhrabává velmi zřídka, obvykle zabírá opuštěné nory jiných zvířat, jako jsou bobři. Někdy vydra používá jeskyně nebo houštiny poblíž vody k vytvoření doupěte. Toto zvíře opouští rozvinuté území buď v případě nebezpečí, nebo kvůli nedostatku potravy. Vydra má také vždy několik náhradních úkrytů, kde se může schovat před nepřáteli.

Vydra říční se vzhledem ke svému poněkud tajnůstkářskému způsobu života zdá být zcela tichým zvířetem, ale není tomu tak. Vydry vydávají mnoho různých zvuků, syčí, pískají, cvrlikají a pištějí. Vydra žije, aktivní je především ve večerních a nočních hodinách, ale lze ji poměrně často spatřit i ve dne. V létě vydra často opouští svůj úkryt, aby se vyhřívala na slunci.

Vydra má poměrně rozsáhlé revíry. V létě může jedna vydra vlastnit úsek řeky od 2 do 18 km a přibližně 100 metrů pobřežní zóny. Vydra říční preferuje pohyb po stejných stezkách. V zimě je vlivem zamrzání a zalednění vodních ploch území výrazně zmenšeno, stejně jako potravní nabídka, proto se vydra musí toulat.

Vydra dokáže ujít po ledu a sněhu až 15-20 km za den. Při pohybu na ledu často klouže po břiše a na sněhu se pohybuje skokem. V přírodě má toto zvíře mnoho nepřátel: medvědy, vlky, lišky, krokodýly, velké dravce, některé druhy koček a další.

ČTĚTE VÍCE
Proč Khabensky přestal jednat ve smrtící síle?

Vydra říční má krásnou srst, která je navíc velmi odolná. V kožešinovém průmyslu se životnost vydří kožešiny odhaduje na 100 %. Obvykle se při zpracování vlny nechává pouze hustá a krátká podsada a vytrhává se hrubá ochranná srst, čímž vzniká velmi jemná a kvalitní srst. Kvůli kvalitě a vysoké hodnotě srsti vydry často trpí v rukou lovců, což vede k poklesu jejich stavů.

Používání různých chemikálií v zemědělství a znečištění přirozeného prostředí vyder ovlivnilo početnost těchto zvířat. V roce 2000 byla vydra obecná uznána jako zranitelný druh a zařazena na červený seznam Světové unie na ochranu přírody. Kromě toho byla vydra zařazena do Červené knihy Sverdlovské, Saratovské a Rostovské oblasti, Republiky Tatarstán a Baškortostán.

Čím se živí vydra?

Vydra se živí především potravou, kterou shání ve vodě. Vydra se živí převážně rybami, obvykle štikou, ploticí, pstruhem, kaprem, goby a dalšími. Při lovu ryb požírá malé exempláře přímo ve vodě, ale velké ryby dokáže přetáhnout na souš. Zvíře si často hraje s ulovenou rybou a pak ji pozře.

Kromě ryb požírá vydra říční různé měkkýše a larvy, které se nacházejí v nádržích. Vydra se živí také hraboši a dalšími drobnými hlodavci, živí se žábami, ještěrkami a ptačími vejci. Kromě toho vydra často loví kachny, brodivce a další ptáky žijící ve vodních plochách.

mládě vydry

Období páření u vyder obvykle nastává v březnu až dubnu. Ale za určitých klimatických podmínek se mohou množit téměř po celý rok. Vydry jsou schopné chovu ve věku 2-3 let. Samci se často pouštějí do bojů o právo na samici. Březost vydry má latentní období, které může trvat asi 270 dní, zatímco březost miminek trvá pouze 2 měsíce. Nejčastěji vydra rodí 2-4 mláďata.

Vydří mláďata se rodí v noře. Miminka jsou zcela bezbranná, malinká, pokrytá tenkým peřím, jsou slepá, hluchá a bez zubů. Mláďata vyder začínají vidět světlo již ve věku 1 měsíce, ve 2 měsících jim rostou zoubky a mění se jejich barva.

Zároveň se začínají učit plavat a učí se základům lovu. Vydří mláďata se osamostatní v 6 měsících, ale od matky jsou oddělena až ve věku 1 roku. Průměrná délka života vydry je 15 let.

Nezapomeňte se k nám připojit na sociálních sítích: Telegram, Vkontakte, Odnoklassniki. Buďte první, kdo se o publikacích dozví, nic vám neuteče a vždy budete informováni o všech novinkách!