Vaše oblíbené pudry, tvářenky a stíny by bez této složky ve vzorci byly úplně jiné. Jakou roli hraje mastek v kosmetice? Řekneme vám to hned teď a zároveň odhalíme mýty, které se kolem této látky vyvinuly.

čtení zabere 4 minuty

Text: Victoria Volková

Kontroverze pokračují kolem některých složek v kosmetice. Již jsme mluvili o výhodách a škodách silikonů a parabenů. Tentokrát budeme diskutovat o mastku. Seznámení s touto běžnou složkou v kosmetice začíná plenkami, protože mastek je hlavní složkou dětského pudru.

Ale dál ho používají i dospělí – jako součást pudru, tvářenky, rozjasňovačů, bronzerů, očních stínů, tedy většiny produktů se suchou texturou. Je na čase zjistit, proč je mastek v kosmetice potřeba a jaké jsou jeho vlastnosti pro uživatele důležité.

Co je kosmetický mastek?

Mastek v kosmetice je minerál, rozdrcený do stavu beztížného prášku, patřící do třídy silikátů. Charakteristickým rysem tohoto pudru je, že je na dotek mastný.

Zařazení celých kategorií výrobků z mastku do seznamů přísad bylo zajištěno svými vlastnostmi. Co může dělat?

  1. 1 Mastek absorbuje přebytečnou vlhkost a přebytečný maz; výsledkem je matná pleť bez nežádoucího mastného lesku.

Výrobci kosmetiky nemohli všechny tyto výhody ignorovat. Jako plnivo se začal používat mastek; To se týká především suchých produktů. Často se stává základem kosmetických produktů, přesahuje 80% složení.

Mastek v dekorativní kosmetice: škoda nebo přínos?

Skutečnost, že je mastek obsažen v dětském pudru, zdá se hovoří ve prospěch jeho bezpečnosti, protože výživa pro nejmenší musí splňovat nejpřísnější bezpečnostní požadavky. A přesto má mastek své odpůrce, kteří hovoří o rizicích, která údajně představuje pro zdraví.

  1. 1 Za prvé, existuje názor, že nejmenší částice mastku mohou vstupovat do těla dýcháním, usazovat se na vnitřních orgánech (například v plicích) a hromadit se a vyvolávat růst vazivové tkáně.

Možnost negativních důsledků je značně přehnaná, ale pokud chcete minimalizovat i mýtická rizika, dbejte na správné čištění pleti v rámci své každodenní péče. To platí zejména pro ty, kteří se obávají problému ucpaných pórů.

Která kosmetika na obličej obsahuje mastek?

Mastek je přítomen především ve výrobcích se suchou texturou.

  1. 1 Powder Cosmetic mastek se zde mísí s pigmenty. Výsledkem je, že produkt je rovnoměrně rozložen po pleti, maskuje nedokonalosti a vyrovnává tón.
ČTĚTE VÍCE
Jak aplikovat hennu na čisté nebo špinavé vlasy?

Mastek se také nachází v produktech, jako je make-up, rtěnka a řasenka, ale v nižších koncentracích. Mohou ho obsahovat také krémy, pleťové vody a deodoranty.

Kdo je v kosmetice s mastkem kontraindikován?

Vzhledem k mastné textuře mastku by produkty, které jej obsahují, měly být používány opatrně těmi, kdo mají mastnou a smíšenou pleť nebo problematickou pleť se sklonem k vyrážkám.

Pro prevenci ucpaných pórů se doporučuje začít make-up nanesením primeru a na konci dne pleť důkladně vyčistit a poskytnout jí potřebnou péči.

Co znamená mastek v kosmetice: prostudujte si etiketu

V případě mastku nemají výrobci kosmetiky co skrývat: jeho přítomnost ve složení není nijak regulována. Neexistují žádné bezpodmínečné důkazy o poškození zdraví mastkem. Její zařazení do kosmetiky tedy není nijak maskováno a tato látka je v seznamu složek označena jako mastek.

Má smysl vybírat kosmetiku bez mastku?

Navzdory skutečnosti, že mastek je v podstatě minerál, prášky obsahující mastek nejsou považovány za minerální. Slída, slída, oxid zinečnatý, oxid železitý, oxid titaničitý jsou hlavními složkami minerální kosmetiky; Doporučuje se brát jako náhradu za přípravky s mastkem. Částice těchto minerálů leží na kůži ve „šupinách“ a vzájemně se překrývají; nevstupují do pórů, eliminují riziko ucpání a nenarušují „dýchání“ pokožky.

Složky těchto přípravků nijak neovlivňují fyziologické procesy v kůži, takže pokud je vaše pleť problematická a chcete hrát na jistotu, můžete přípravky s mastkem odmítnout ve prospěch minerální kosmetiky.

Pokud máte normální pleť, pak pro ni přípravky s mastkem žádné riziko nepředstavují. Takovou kosmetiku lze používat bez obav, což nezbavuje potřebu správného odličování a čištění pleti na konci dne.

Co si myslíte o kosmetice s mastkem? Napsat komentář.

  • Reklamní,
  • www.makeup.ru,
  • erid: Kra245s1f
  • složení očních stínů
  • složení kosmetiky

Pokud se stále bojíte mastku ve složení, vyzkoušejte minerální kosmetiku

L’Oreal Paris Minerální kompaktní pudr ALLIANCE PERFECT, tón 2.R/2.C, 9 g
Vidět

L’Oreal Paris Minerální kompaktní pudr ALLIANCE PERFECT, tón 3.R/3.C, 9 g
Vidět

Vytvořte vzhled s L’Oréal Paris

Co je mastek? Mastek je silikát, který má vrstvenou strukturu, je na dotek mastný a má výrazný perleťový lesk. Má bílou barvu s různými odstíny, které jsou určeny nečistotami obsaženými ve složení (nikl, mangan, chrom, železo a hliník). Intenzita barvy je dána stupněm čištění.

ČTĚTE VÍCE
Kolik peněz má Monako?

V závislosti na struktuře a existujících nečistotách se rozlišují následující typy mastku:

  1. agalit. Má jehlicovitou strukturu. Krystalová vlákna jsou umístěna téměř rovnoběžně, ve stejném směru.
  2. Minnesotaite. Přítomnost železa (nahrazuje hořčík) mu dodává nahnědlý odstín.
  3. Steatit. Vyznačuje se hustou strukturou. Říká se mu také wen.
  4. Willemseit. Díky přítomnosti niklu má namodralý nebo nazelenalý odstín.
  5. Ušlechtilý mastek. Průsvitný kámen s vysokou hustotou. Dobře zpracované.
  6. Mastkový chloritan. Obsahuje chlorid.

Podle stupně mletí se rozlišuje mastkový prášek, mikrotalc a hrubé mletí. Má standardní tvrdost 1. To znamená, že je to nejměkčí minerál. Poprvé ji objevil a popsal Michael Faraday při studiu dielektrik. Těží se v Americe, Kanadě, Číně, Francii a dalších zemích. V Rusku se největší ložiska nacházejí na území Uralu a Krasnojarska.

Minerální vlastnosti

Ne každý ví, co je mastek a jaké jsou jeho fyzikální a chemické vlastnosti. Jedná se o chemicky složité složení hydrogenovaného křemičitanu hořečnatého. Přibližný chemický vzorec mastku vypadá takto: Mg3Si4O10(OH)2. Může se mírně lišit v důsledku nahrazení některých nečistot jinými. Uvádíme hlavní vlastnosti mastku:

  1. Je bez zápachu.
  2. Nerozpouští se ve vodě.
  3. Chemicky nereaguje s kyselinami a usazuje se na dně nádoby.
  4. Je to dobrý adsorbent. Dokonale absorbuje vlhkost a pachy.
  5. Má špatnou tepelnou vodivost.
  6. Vyznačuje se nízkou tvrdostí rovnou 1.
  7. Má nízkou hustotu (2,75 kg/m³). Nemá žádnou šperkovou hodnotu.
  8. Ohnivzdorný. Při silném zahřátí (800-900°C) se změní na velmi pevnou látku.
  9. Má dobrou disperzibilitu. Jemně mletý prášek tvoří s vodou suspenzi.
  10. Je dielektrikum.

Připisují se mu také magické vlastnosti. Prášek se používal pro všechny druhy lektvarů určených k obnovení mládí a krásy. Jednalo se především o krémy a obklady z mastku. Kámen má pozitivní energii. Je velmi užitečné udržovat v domě pevné výrobky z mastku.

Tento minerál využívalo lidstvo již od starověku. Staří řemeslníci jej používali poměrně hojně pro jeho měkkost a snadnou zpracovatelnost. Už ve starověkém Egyptě se z něj vyráběly amulety a náhrdelníky. Ruští řezači kamene vyrobili ikony. V Číně byl barevný mastek vydáván za cenný nefrit. Sumerové vyřezávali pečeti.

Aplikace

Co je mastek a k čemu se používá? Podívejme se na nejznámější oblasti:

  1. V lékařství. Jako prášek k léčbě proleženin a kožních onemocnění. Používá se také jako pojivo v tabletách.
  2. V technologii. Používá se jako tuhé mazivo a jako přísada do motorových olejů.
  3. V potravinářském průmyslu. Používá se ke sypání čokoládových výrobků, vyrábějí se z něj formy na výrobu skořápek likérových bonbónů. Potravinářský mastek má kód – E553b.
  4. Doma. Jsou jím posypány různé pryžové výrobky (rukavice, boty atd.), aby se nelepily.
  5. Ve výstavbě. Používají se na obklady koupelen a saun a také jako kameny do kamen.
  6. V kosmetologii. Používá se k výrobě dětského pudru, tekutého tělového mastku a masážního prášku.
ČTĚTE VÍCE
Jak vybrat kompresní tričko podle velikosti?

Podívejme se podrobněji na použití mastku v kosmetologii a dermatologii. Své spotřebitele si nachází již více než 100 let a stále je nepostradatelnou součástí mnoha kosmetických přípravků. Jako nejměkčí minerál se nejčastěji používá v práškové formě. Určitě je součástí pudru a očních stínů. Vonný mastek se používá jako deodorant a aplikuje se na místa se zvýšeným pocením. Používáním během depilační procedury zabraňuje zarůstání chloupků. Tekutý mastek je velmi účinný při péči o drsné paty. Přidává se do krému na holení, protože podporuje snadné klouzání. Právě díky této kvalitě se mastek používá k masáži.

Co je mastek? První, co mnohé napadne, je dětský zásyp. Díky dobré savosti je vhodný i pro děti. Má také protizánětlivé vlastnosti. Používá se k léčbě a prevenci tepelné vyrážky u kojenců. Mastek je hlavní složkou prášku. Kromě toho kompozice obsahuje výtažky z léčivých rostlin, oxid zinečnatý a škrob.

Čistý rozemletý mastek se prodává v lékárnách. Uvolňovací forma: prášek pro vnější použití. K dispozici ve sklenicích a malých sáčcích.

Při práci s mastkem je třeba dávat pozor a snažit se ho nevdechovat. Existuje dokonce nemoc z povolání – mastek, která bývá zjištěna u důlních dělníků a zdravotnického personálu. Bez neustálého kontaktu s práškem je nemožné získat tuto nemoc.