V omlazujícím arzenálu královny Kleopatry a dalších představitelů starověkého Egypta byl jeden univerzální lék, který současně vyhlazoval vrásky, zmírňoval záněty kůže a chránil obličej před letním horkem. Toto je kokosový olej.

Výhody kokosového oleje

Celé tajemství tohoto oleje spočívá v jeho jedinečném přírodním složení. Proti suchosti a nepříjemným vráskám bojuje například vitamín B1 a kyselina pantotenová. Kyselina listová a askorbová chrání obličej před záněty – pupínky, černými tečkami a vředy.

Pokožka zvlhčená kokosovým olejem se nebojí chladu, větru a horka. Kyselina kaprylová normalizuje činnost mazových žláz a odstraňuje lesk z pokožky. Kyselina myristová se stává „neviditelným mostem“, který pomáhá všem prospěšným mikrosložkám proniknout do hlubokých vrstev dermis.

Při pravidelném používání se pokožka stává svěží, hydratovaná a elastická. Pigmentové skvrny a mimické vrásky mizí, ovál obličeje se utahuje.

Obsah látek v kokosovém oleji %
Kyselina Laurová 39-54
Kyselina myristová 15-23
Kyselina palmitová 10
Kyselina olejová 9
Kyselina kaprylová 6
Kyselina kaprinová 5-10
Kyselina stearová 5
Kyselina linolová 3
Kyselina kapronová 1

Škodlivost kokosového oleje

Omezení pro ty, kteří mají individuální alergii na kokosové ořechy. Před prvním použitím proveďte rychlý test. Naneste trochu oleje na zápěstí a počkejte 15-20 minut. Pokud se objeví svědění, otok nebo podráždění, olej není vhodný.

Dívky a ženy s problémovou pletí by neměly používat nerafinovaný kokosový olej s vysokou koncentrací prospěšných mikroelementů. Nečistý přípravek může ucpat póry a způsobit akné. Také se tento olej pomalu vstřebává a zanechává mastný lesk.

Jak si vybrat kokosový olej

Kokosový olej kupujte v prověřených obchodech s přírodní kosmetikou nebo v lékárně, kde jsou všechny přípravky označené.

Pro normální až suchou pleť zvolte nerafinovaný olej lisovaný za studena. Je to nejužitečnější. Chcete-li začít, prostudujte si sondu. Kvalitní výrobek voní po kokosu, vůně není ostrá, ale perzistentní. Barva oleje se může lišit od světle žluté po průhlednou v kapalném stavu a mléčně bílou v pevném stavu. Tmavé odstíny jsou pro kokosový olej špatným znamením, s největší pravděpodobností tam jsou chemické nečistoty.

Pro problematickou a mastnou pleť je lepší používat rafinovaný olej, který prošel několika stupni čištění. Nemá žádný zápach.

ČTĚTE VÍCE
Jak vybrat ten správný korektor pro vaši barvu pleti?

Textura nerafinovaného a rafinovaného oleje může být buď kapalná (pokud je pokojová teplota vyšší než 25 stupňů) nebo pevná (pokud je teplota nižší než 25 stupňů). Prospěšné vlastnosti oleje se neztrácejí při změnách teploty.

Podmínky skladování: po otevření uchovávejte kokosový olej v lednici, nejlépe ve skleněné nádobě.

Přečtěte si také

Aplikace kokosového oleje

Kokosový olej se dobře vstřebává a nezanechává mastný lesk. Používá se v čisté formě jako součást jiných rostlinných olejů, krémů a masek.

Ženám se stárnoucí pletí stačí čistý olej nanést na vyčištěnou pleť pouze jednou denně. Včetně oblasti kolem očí a rtů. Účinek umocní malá masáž podél hlavních linií obličeje. Po půl hodině si umyjte obličej teplou vodou.

Pokud je pokožka vyčerpaná a velmi suchá, můžete ještě pár hodin počkat. Před spaním ho ale určitě smyjte.

Kokosový olej se používá jako základ pro oční make-up. Chrání citlivou oblast obličeje před negativními účinky chladu nebo tepla.

Pro ženy s problémovou pletí je tento olej nejvhodnější používat v kombinaci s jinými rostlinnými esenciálními oleji. Například s tea tree olejem, pomerančovým olejem. Můžete jej přidat i do běžných krémů, sér a balzámů.

Dá se použít místo krému

Nelze použít jako permanentní krém. Ale může být aplikován v čisté formě po dobu několika hodin, jako hydratační nebo výživná maska. Kokosový olej vykazuje prospěšné vlastnosti lépe v kombinaci s jinými složkami.

Recenze a doporučení kosmetologů

– V poslední době je kokosový olej stále populárnější. Dobře se vstřebává do pokožky a nezanechává mastný zbytek. Pozoruhodně hydratuje a vyživuje pokožku. Ideální pro aplikaci po opalování pro obnovu vodně-lipidové vrstvy a zabránění přesušení. Ale nefunguje jako ochrana před sluncem, nemá SPF faktor – to je velká mylná představa. Tento olej je také vynikající antiseptikum a má antibakteriální účinek,“ řekla. kosmetoložka-dermatoložka Marina Vaulina, hlavní lékař Uniwell Centra pro medicínu proti stárnutí a estetickou kosmetologii.

Poznámka recept

Na hydratační masku pro suchou pleť budete potřebovat 1 lžičku kokosového oleje, 1 lžičku modrého jílu a 3 kapky pomerančového oleje.

Smíchejte dva oleje, přidejte jíl a naneste na obličej (vyhněte se oblasti očí a rtů). Nechte působit 15-20 minut a opláchněte teplou vodou.Otřete pleť tonerem.

ČTĚTE VÍCE
Kdo obléká Irinu Shayk?

Výsledek: pleť je pružnější a pevnější, vrásky jsou vyhlazené.