Zajíci jsou malá zvířata patřící do rodu zajíců. Tato zvířata zná každý člověk od dětství jako slabá a zbabělá zvířata, ačkoli zvířata přijala tyto definice zcela nezaslouženě. Zajíci ve skutečnosti nejsou úplně slabí a nejsou úplně bezbranní, jak se mnozí domnívají. Předpokládá se, že zajíci mají dostatečnou sílu a v případě skutečné hrozby se dokážou chránit.

Zajíci: popis

Zajíci představují rodinu zajíců, která zase představuje řád zajíců. Tento oddíl by měl zahrnovat nejen zajíce a králíky, ale také piky. Zajíci se od ostatních zvířat snadno odlišují přítomností relativně dlouhých uší, příliš krátkého ocasu a poměrně dlouhých zadních nohou, takže zajíci se pohybují hlavně dlouhými skoky.

Внешний вид

Zajíci jsou malá zvířata, která nemají silné tělo. Jen někteří z dospělců dorůstají délky až 67 cm a přitom dosahují hmotnosti kolem 7 kilogramů. Tělo zajíců je malé a jakoby bočně zploštělé, takže vypadá velmi hubené a hubené. Dlouhé uši jedinečného protáhlého tvaru jsou považovány za charakteristický znak těchto zvířat.

Délka uší závisí na rozmanitosti zajíců, ale nikdy nejsou kratší než polovina délky hlavy. Většina odrůd má uši špičaté na koncích a některé druhy zajíců mají naopak uši na koncích zaoblené. Hlava zajíců je v poměru ke zbytku těla malá a tvarem připomíná ovál, který se směrem k jednomu z konců zužuje. Břit má zaoblený tvar a je rozdělen na dvě části charakteristickou drážkou.

Je důležité vědět! Zuby všech zástupců zajícovců jsou podobné zubům hlodavců, ale existují určité rozdíly. Spočívají v tom, že čeleď zaječí má na horní čelisti 2 páry řezáků, přičemž přední pár je mnohem lépe vyvinutý než zadní.

Zuby zajíců, stejně jako hlodavců, rostou po celý život, proto potřebují přijímat pevné složky potravy, aby se mohly přirozeně opotřebovávat.

U velkých druhů zajíců jsou zadní nohy téměř o třetinu delší než přední, ale u malých druhů jsou téměř stejné. Na předních tlapkách těchto zvířat napočítáte 5 prstů, ale na zadních mohou být 4. Nohy těchto zvířat jsou poměrně dlouhé a jejich chodidla jsou pokryta vlnou. Nehty jsou ostré a téměř rovné. To umožňuje zajícům chránit se před predátory a v zimě se snadno prohrabávat sněhem, aby se dostali k různým potravinám ve formě kořenů.

Téměř u všech druhů zajíců je ocas poměrně malý ve formě pomlázky a zároveň téměř neznatelný, ať už se na něj musíte dívat z kterékoli strany. Tělo těchto zvířat je pokryto hustou a měkkou srstí. V tomto případě srst pokrývá téměř všechny části těla. Dokonce i vnitřní povrch rtů má úzký pruh vlny. Zajíci mohou mít velmi rozmanitou barvu: existují zajíci šedí, nahnědlí, nahnědlí a také písčití. S příchodem zimy se u mnoha druhů zajíců mění barva srsti na bílou, což zvířatům pomáhá k dokonalému maskování v zimních podmínkách.

Chování a životní styl

Tato suchozemská zvířata postrádají mnoho dovedností. Nejsou plavci a neumí lézt po stromech ani po skalách. Dávají přednost životu, v závislosti na druhu, tvoří kolonie a mohou také vést samostatný životní styl. Zůstávají aktivní po celý rok, takže v zimě neupadají k zimnímu spánku.

ČTĚTE VÍCE
Co je lepší koupit masážní křeslo nebo postel?

Jsou převážně noční, přes den odpočívají v husté trávě, v houštinách vegetace nebo v prohlubních v zemi. V zimě mohou ležet v mělké díře pod vrstvou čerstvě napadaného sněhu. Pohybují se pomocí velkých skoků, přičemž dosahují rychlosti více než 60 km/h.

Předpokládá se, že zrak zajíců není ostrý, ale jejich sluch a čich jsou vynikající. Zajíci se vyznačují velkou opatrností a používají vyčkávací taktiku, jsou až do poslední chvíle v úkrytu. Zajíc zpravidla náhle vyskočí z úkrytu, v důsledku čehož se spustí faktor překvapení, protože lovec nebo jiný predátor prostě nemá čas reagovat včas. V důsledku toho zajíc uteče a zůstane naživu.

Zajímavý fakt! Zajíc, utíkající před svými pronásledovateli, mu velmi obratně zamotává stopy. Navíjí se, dělá dlouhé skoky do stran a dokáže běžet i opačným směrem po vlastních stopách.

Lidé považují zajíce za zbabělé právě proto, že tato zvířata náhle vyskočí doslova zpod nohou kolemjdoucího člověka a že je síla, spěchají jim do paty. Ve skutečnosti to vůbec není zbabělost, ale příležitost zachránit si život, nebo jinak řečeno přežít v tak těžkých přírodních podmínkách.

A přesto zajíc není tak docela zbabělý tvor, jak si mnoho lidí myslí, a je docela schopný postavit se sám za sebe. Pokud zajíc začne chápat, že pronásledování neopustí, pak si lehne na záda a začne svého pronásledovatele bít zadníma nohama, které jsou dost vyvinuté a svalnaté. Údery jsou tak silné a přesné, že pronásledovatel může být smrtelně zraněn. Každý lovec ví, že je velmi nebezpečné zvednout ještě živého zajíce za uši, protože může okamžitě dostat několik ran zadními končetinami, a to docela silných.

Jak dlouho žije zajíc

Předpokládá se, že v přirozeném prostředí může zajíc v průměru žít ne více než 8 let. Zároveň mnoho zvířat nemůže dosáhnout ani takových podmínek, protože umírají mnohem dříve, když ne na útok predátorů, tak na výstřely lovců. Zpravidla uhyne mnoho králíků, kteří jsou stále bezbranní proti mnoha, i malým dravým zvířatům. Pokud chováte zajíce v zajetí, mohou se dožít více než 10 let.

sexuální dimorfismus

Je poměrně obtížné rozeznat zajíce od zajíce, zejména proto, že se neliší barvou srsti. Samice je zpravidla v poměru k samcům poněkud menší. Kromě toho je tvar hlavy zajíce zaoblenější, zatímco u samce je více protáhlý a bočně stlačený.

Cesta do říše zvířat. Rychlé nohy, dlouhé uši: zajíci a králíci

Druhy zajíců

Odborníci upozorňují, že na světě žijí minimálně 3 desítky druhů zajíců, kteří se liší velikostí, stavbou těla a chováním a také životním stylem. V přírodě jsou například:

  • Antilopa zajíc.
  • Americký zajíc.
  • Zajíc aljašský.
  • Zajíc černoocasý.
  • Zajíc je bílý.
  • Kan zajíc.
  • Žlutý zajíc.
  • Zajíc je černohnědý.
  • Bush zajíc.
  • Pískovcový zajíc.
  • Tolay zajíc.
  • Zaječí koště.
  • Yunnan zajíc.
  • zajíc korejský.
  • zajíc korsický.
  • Zajíc-zajíc.
  • zajíc iberský.
  • zajíc mandžuský.
  • Kudrnatý zajíc.
  • Zajíc Stark.
  • Zajíc běloocasý.
  • Etiopský zajíc.
  • hainanský zajíc.
  • Tmavý zajíc.
  • Barmský zajíc.
  • Čínský zajíc.
  • Yarkandský zajíc.
  • Japonský zajíc.
  • Habešský zajíc.

Zajímavý moment! Do tohoto seznamu lze zařadit i zajíce donského, který žil v období pleistocénu v rozlehlosti východní Evropy a severní Asie, dnes je však považován za vyhynulý druh. Byl to poměrně velký zástupce tohoto rodu s vysoce vyvinutým žvýkacím systémem. Podle vědců je moderní bílý zajíc považován za nejbližšího příbuzného zajíce donského.

Habitat

Zajíc se vyskytuje na všech kontinentech kromě Antarktidy. Dokonce i v Arktidě a na Aljašce se vyskytují druhy jako zajíc arktický a zajíc aljašský. V rozlehlosti naší země se vyskytují takové druhy zajíců jako zajíc bílý, zajíc, zajíc, tolai a zajíc mandžuský. V závislosti na druhu zvířete obývají zajíci různé klimatické zóny, od arktické tundry až po vlhké tropy, včetně suchých pouští a polopouští. Zajíci se vyskytují všude, jak na rovném terénu, tak v horách, v nadmořských výškách do 5 tisíc metrů.

ČTĚTE VÍCE
Jaký je nejlepší způsob, jak zesvětlit vlasy doma?

Zajíc bělavý například obývá zalesněné oblasti, některé jiné druhy preferují otevřená prostranství, jako jsou stepi nebo polopouště. Zajíci si ve srovnání s králíky nehrabou díry pro sebe, ale zároveň mohou osídlit prázdné díry opuštěné jinými zvířaty. Většina druhů zpravidla preferuje sedavý způsob života, ale pokud jsou v zimě problémy s potravou, mohou migrovat, ale na velmi krátké vzdálenosti.

Co jedí zajíci

Základem stravy zvířat je rostlinná strava ve formě kůry, mladých výhonků, trávy, bobulí, zeleniny a ovoce. Zajíci žijící v mírných zeměpisných šířkách preferují jetel, pampelišky, ostřici, řebříček a vojtěšku. V létě je pro ně vždy dostatek potravy, protože snadno ochutnají výhonky a bobule borůvek, hub, ale i plody divoce rostoucích jabloní a hrušek.

Je důležité vědět! Zajíci se poměrně často objevují na zemědělských polích, v zahradách a sadech. Zejména v zimě způsobují škody na kulturních plantážích okusováním kůry. Pokud zelí, mrkev a další zahradní zvířata zůstanou na poli, zajíci to vše rychle „vyzvednou“.

S nástupem chladného počasí musí zajíci přejít na pastvu, takže se začnou živit kůrou stromů a jednoletými výhonky. V nejkrutějších zimních obdobích zajíci získávají zpod sněhu různé kořínky a vysušenou trávu.

Rozmnožování a potomci

V závislosti na klimatických podmínkách svého stanoviště jsou zajíci schopni rozmnožování až 4krát ročně. V chladnějších oblastech se zajícům daří odchovat pouze jedno vrh zajíců, ale v teplejších oblastech se to stává mnohem častěji. Koncem zimy, začátkem jara, začíná pro zajíce první období páření. Období páření je charakteristické tím, že samci mezi sebou sjednávají boje o právo vlastnit samici. Mohou se zvednout do své plné výšky a boxovat pomocí předních tlapek. Ten, kdo vyhrál, začne pobíhat kolem samice a hledat její pozornost.

V tomto období je u zajíců vypnutý pud sebezáchovy a prakticky zapomínají na nebezpečí a nemusí si všimnout přiblížení predátorů. Samice rodí své budoucí potomky 26-55 dní. Po tomto období se rodí několik králíků. Jejich počet závisí na podmínkách stanoviště a může být až 11 mláďat.

Zajímavosti! Zajíci, kteří žijí v norách, ale i v jiných přírodních úkrytech, rodí zajíci bez vlny a slepí a zajíci žijící na povrchu země rodí zajíci pokrytí srstí a vidoucí.

Ty druhé se rodí masivnější a připravenější na život, protože se po narození mohou snadno schovat do trávy. Mláďata, která se narodila v různých obdobích sezóny, se nazývají odlišně.

ČTĚTE VÍCE
Jak správně používat vysoušeč nehtů?

Zajíci z prvního vrhu se nazývají nastovici a ti, kteří se narodili v létě, se nazývají bylinkáři nebo letci. Králíci, kteří se narodili na podzim, jsou opadavé. Ještě nedávno se mnozí domnívali, že zajíc je špatná matka, protože se o své budoucí potomky vůbec nestará. Věřilo se, že zajíc krmí mláďata mlékem pouze jednou, poté je nechá napospas osudu.

Zajíci přirozeně neumírají hlady, protože je krmí jiní zajíci, kteří jsou poblíž. Ne všichni odborníci tento názor podporují a domnívají se, že zajíc je někde poblíž, zatímco zajíc potřebuje krmit mlékem. V případě ohrožení je nepravděpodobné, že by dokázala ochránit své potomky. Samice krmí své potomky mlékem, dokud mláďata zcela nepřejdou na krmení vegetací. Zvířata pohlavně dospívají v závislosti na druhu již ve věku 2 a půl měsíce nebo 2 let.

Ve světě zvířat. Páření hry zajíců.

Přirození nepřátelé

Bez ohledu na stanovištní podmínky mají zajíci spoustu přirozených nepřátel. Za úhlavní nepřátele jsou považovány lišky a vlci, k zajícům žijícím v chladnějších klimatických pásmech se přidávají hranostajové, rysi atd., včetně dravců, jako je orel, jestřáb, sova. Zajíci žijící v teplejších klimatických pásmech jsou napadáni hyenami, šakaly atp. Pro zajíce, kteří obývají okolí osad, představují nebezpečí psi včetně bezdomovců, ale i domácí mazlíčci.

No a samozřejmě úhlavním nepřítelem je člověk v podobě lovců, kteří loví zajíce, protože mají docela chutné maso a cennou kožešinu.

Stav populace a druhů

Většině druhů zajíců se v přírodě daří dobře. Zároveň existují druhy, které mezi odborníky vyvolávají obavy. Mezi tyto typy patří:

  • Bílostranný, černohnědý a Yarkand mají status „blízko zranitelné“.
  • Zajíc obecný, zajíc korsický a zajíc hainanský jsou považovány za „zranitelné druhy“.
  • Zajíc žlutý je zařazen mezi ohrožené druhy.
  • Etiopský zajíc má status „nedostatek údajů“.

Důvod zranitelnosti těchto druhů je spojen s řadou antropogenních faktorů, včetně skutečnosti, že tyto druhy jsou považovány za endemické a žijí v omezených oblastech a nikde jinde se nevyskytují. Etiopský zajíc vede tajnůstkářský způsob života, zejména v odlehlých horách, takže o jeho populaci je velmi málo informací.

Hodnota rybolovu

Zajíci i přes svou malou velikost patří mezi cenné živočišné druhy. Tato zvířata mají cenné, dietní a chutné maso a také hodnotnou kožešinu, ze které se vyrábí teplé zimní oblečení.

ČTĚTE VÍCE
Která část páteře je zodpovědná za necitlivost rukou?

Navzdory tomu, že zajíci mají dostatek přirozených nepřátel, udržují si své počty díky vysoké plodnosti. Navíc se rozmnožují až 4x ročně. Tato zvířata se vyznačují tím, že jsou nenáročná jak z hlediska potravy, tak z hlediska životních podmínek, proto se rychle přizpůsobují různým životním podmínkám. Díky tomu se zajíci vyskytují v jakýchkoli podmínkách všech kontinentů, s výjimkou Antarktidy.

Konečně,

Zajíci mají přirozených nepřátel dost, nepočítaje přírodní katastrofy, jako jsou povodně a požáry. Problém se zhoršuje tím, že zajíci neumí plavat. Co se týče ohňů, máme dostatek umělých ohňů na jaře, kdy se rodí první králíci. Mnoho farmářů vypaluje starou trávu, a nejen farmáři. Často trávu prostě zapálí „chytří“ občané, kteří by za to měli být tvrdě potrestáni, stejně jako stejní zemědělci.

Jinými slovy, největším nebezpečím pro zajíce je člověk, který naprosto bezmyšlenkovitě ničí přírodu.

Zajíci jsou jedinečná zvířata, která také nejsou zcela pochopena, protože stále není známo, jak králíci přežívají. Člověk tato zvířata loví odedávna kvůli chutnému masu a hodnotnému masu. Není to tak dávno, někdy před padesáti lety, byly v módě čepice ze zaječí kožešiny, ale i dámské kožichy. V současné době vyšly z módy, ale hon na zajíce neustal, zvláště když je lovců mnohem více. Poměrně často můžete slyšet, jak si myslivci stěžují, že šli na lov a ne jako zajíci ani neviděli jejich stopy. Bohužel „nestíhají“, že nyní je více myslivců než zajíců a jiných zvířat. Problém souvisí i s tím, že lidská činnost připravuje zvířata o zdroje potravy a také o místa, kde by se zvířata mohla ukrýt před přirozenými nepřáteli. Člověk rozvíjí stále více nových území, aby mohl pěstovat kulturní rostliny. Navíc používá jedy a další chemikálie, což vede ke smrti zvířat.

Navíc za to mohou nejen zajíci, ale i další naši menší bratři, kteří musí léta opouštět své domovy s dostatkem potravy. Není proto vůbec divu, že zajíci nájezdy na zemědělské pozemky, ale i chaty a zahrady majitelů soukromých pozemků. Často zůstává část úrody stále na chatách, což zajícům pomáhá přežít drsné zimní podmínky: kolem se povaluje mrkev, je tam hlávka zelí atd.

Přes vysokou plodnost již zajíci nejsou schopni udržet své stavy. Leda na územích daleko od člověka, stejně jako na těžko dostupných místech, kam se člověk nedostane, protože téměř každý lovec má SUV. Jinými slovy, technologický pokrok umožňuje člověku v naší době šplhat mnohem dále do hlubin houštin, kde je každé zvíře zvyklé se schovávat.

Stopy zajíců polních a zajíců nalezli odborníci ze státního rozpočtového ústavu Mospriroda při procházce přírodními oblastmi východního distriktu, uvádí tisková služba instituce. Byly vidět, až napadl sníh.

ČTĚTE VÍCE
Co psoriázu zhoršuje?

V posledních dvou až třech letech byl pozorován malý, ale stabilní nárůst počtu zvířat na východě města. Odborníci se domnívají, že je to kvůli dobrému zásobování potravinami a pohodlným životním podmínkám.

Fotografie zaječích stop ve sněhu byly pořízeny v Izmailovském lesoparku, ale zajíci se nacházejí také v Terletském lesoparku a v přírodním historickém parku Kosinsky.

Je obtížnější vidět bílého zajíce, protože zvířata se chovají opatrněji. Jedinci tohoto druhu ve východním okrese se nacházejí v lesoparcích Terletsky a Izmailovsky.

Foto: Tisková služba Mospriroda

Oba druhy zajíců jsou uvedeny v Červené knize Moskvy. Hlavním vnějším rozdílem mezi zajícem a zajícem je schopnost zajíce změnit v zimě srst na bílou. Zajíci jsou navíc větší.

Stopy obou druhů se také dají od sebe snadno odlišit. Běloši zanechávají kulaté stopy, protože prsty na zadních tlapkách mají daleko od sebe. A díry ve sněhu, které zajíci zanechávají, mají oválný tvar. Mimochodem, zajíci, kteří mění barvu, si lépe pletou stopy, takže je extrémně obtížné najít zvířata, která je používají.

V létě zajíci jedí bylinné rostliny, preferují obiloviny. V zimě se živí pupeny, větvemi a kůrou stromů a keřů. Hrabou sníh tlapami, vytěžují loňskou vegetaci. Zajíce můžete krmit ovsem, senem a košťaty z březových nebo osikových větví sklizených v létě.

Ještě více novinek – v telegramovém kanálu Moskva 24 Předplatit!

Hlavní

  • V Moskvě byl zahájen festival na počest čínského nového roku
  • Černý led bude v Moskvě přetrvávat až do rána 11. února
  • Od dubna se plánuje indexace sociálních důchodů o 7,5 %.
  • Atrakce „Moskevské slunce“ obnovila provoz po dočasné zastávce na den a půl
  • Ústřední volební komise schválila text hlasovacího lístku pro hlasování v prezidentských volbách v Ruské federaci

Všechna práva k materiálům umístěným na webu m24.ru jsou chráněna v souladu s právními předpisy Ruské federace, včetně autorských práv a souvisejících práv. Pro jakékoli použití materiálů webu je vyžadován odkaz na m24.ru. Redakce nezodpovídá za informace a názory vyjádřené v komentářích čtenářů a zpravodajských materiálech sestavených na základě sdělení čtenářů.

Publikace sítě masmédií „City Information Channel m24.ru“ je registrována u Federální služby pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi. Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků El č. ФС77-53981 ze dne 30. dubna 2013

Edice sítě masmédií „City Information Channel m24.ru“ byla vytvořena s finanční podporou Ministerstva masmédií a reklamy Moskvy. © AO Moscow Media.

Zakladatel a redakční rada: Moscow Media JSC. Šéfredaktor I.L. Šestakov. Adresa redakce: 125124, Ruská federace, Moskva, st. Pravdy, 24, budova 2. Mail: mosmed@m24.ru. Tel.: +7 (495) 009-12-89

Informace o počasí poskytuje centrum FOBOS. Informace o směnných kurzech poskytuje Centrální banka Ruské federace. Informace o dopravních zácpách poskytuje OOO Yandex.Traffic.

Online publikace může využívat materiály z internetových zdrojů Facebook a Instagram, které vlastní Meta Platforms Inc., která je v Ruské federaci zakázána jako extremistická.