Olej z hroznových jader je někdy nazýván „elixírem mládí“. Je vedlejším produktem při výrobě vína a je znám již ze starověkého Řecka. Často je součástí složení různých kosmetických přípravků: krémy, masky, balzámy. Mezi ostatními rostlinnými oleji má jedno z nejrozmanitějších složení.

Obsahuje přes 70 % kyseliny linolové. Olej je také bohatý na vitamíny, mastné kyseliny a stopové prvky. Je zvláště bohatý na vitamín E.

Látky obsažené v oleji z hroznových jader příznivě ovlivňují zdraví pokožky, stimulují tvorbu kolagenu a elastinu (díky přítomnosti resveratrolu a vitamínů A, C), které dodávají pokožce pružnost a pevnost. Olej má vlastnosti při hojení ran, což urychluje regeneraci poškozených tkání.

Olej navíc proniká do hlubokých vrstev epitelu a vyživuje je, což pomáhá v boji s počátečními stádii celulitidy, zlepšuje krevní oběh a snižuje projevy růžovky a metliček.

Olej z hroznových jader se také používá k léčbě poškozených a suchých vlasů, stejně jako řídnoucích nehtů.

Obsah látek v oleji z hroznových jader %
Kyselina olejová Do 30
Kyselina linolová 60 – 80
Kyselina palmitová Do 10

Škodlivost oleje z hroznových jader

Hroznový olej může způsobit alergickou reakci, ale to je nepravděpodobné. Před použitím můžete provést test: natřete si kapku oleje na zápěstí a pozorujte půl hodiny. Pokud se nedostaví podráždění, pak lze olej používat bez omezení. Zarudnutí a otok mohou naznačovat individuální nesnášenlivost a poté nelze olej použít.

Při nekontrolovaném a příliš častém používání oleje bez řádného čištění pleti je možné ucpávání pórů a v důsledku toho i záněty.

Jak vybrat olej z hroznových jader

Před nákupem je třeba věnovat pozornost obalu. Kvalitní olej se prodává v tmavém skle v malých lahvičkách a uvedená trvanlivost nesmí přesáhnout 1 rok.

Hlavní země produkující tento olej jsou: Itálie, Francie, Španělsko a Argentina, ale existuje také mnoho balírenských společností a jejich produkt bude stejně dobrý.

Dále věnujte pozornost sedimentu. Pokud ano, pak je olej nekvalitní nebo s umělými přísadami. Vůně prakticky chybí, trochu jako oříšek. Barva oleje je od světle žluté po tmavě zelenou, což závisí na množství chlorofylu v surovině.

Zakoupený olej se doporučuje skladovat v lednici nebo na jiném chladném místě, mimo přímé světlo.

ČTĚTE VÍCE
Jak vysušit štětce na make-up po umytí?

Aplikace oleje z hroznových jader

Olej z hroznových jader lze použít v čisté formě. Kromě anti-aging efektu pomáhají masky nebo nanášení oleje jako krému ulevit suché pleti a zároveň normalizovat lipidovou rovnováhu pleti. Díky tomu mohou olej používat lidé se suchou i smíšenou a mastnou pletí. Lze jej aplikovat i na citlivou oblast kolem očí.

Naneste tento olej na vatový tampon, abyste odstranili make-up a vyčistili pleť. Po tomto postupu není nutné další zvlhčování pokožky.

Olej z hroznových jader se používá k masážím, zejména proti celulitidě. Obvykle přidejte pár kapek esenciálního oleje, prohřejte v dlaních a masírujte problémové partie těla. Předběžně se doporučuje vykoupat se, jít do vany otevřít póry, „zahřát“ tělo a rozšířit krevní cévy.

Pro zdraví suchých a lámavých vlasů se vyrábějí masky. Olej se vtírá do kořínků a aplikuje se na konečky vlasů, po chvíli se smyje šamponem.

Olej dobře hojí poškozenou, popraskanou pokožku. Lze jej použít místo balzámu na rty, stejně jako vyrobit výživné masky na nehty.

Dá se použít místo krému

Olej z hroznových jader lze použít jako noční krém na pokožku obličeje, suché lokty, nohy, ruce, jako balzám na popraskané rty. Rychle se vstřebává do pokožky a nezanechává lepkavý film ani mastný lesk. Účinnější je však kombinovat jej s jinými oleji, podle typu pleti, nebo obohacovat krémy. Před použitím vyjměte olej z lednice, aby se zahřál na pokojovou teplotu.

Přečtěte si také

Recenze a doporučení kosmetologů

– Olej z hroznových jader má omlazující účinek. Bioflavonoidy, kyseliny a vitamíny v jejím složení pomáhají regulovat nejdůležitější procesy: stimulují tvorbu kolagenu a elastinu, obnovují přirozený ochranný film pokožky a urychlují její regeneraci. Vyhnete se tak dehydrataci, ztrátě elasticity a v důsledku toho předčasnému stárnutí pokožky. Olej můžete používat v čisté formě, protože je základní, není esenciální a nemůže způsobit popáleniny ani podráždění. Nejlepších výsledků lze dosáhnout při smíchání s jinými oleji nebo krémy, radí Natalia Akulova, kosmetolog-dermatolog.