Kokosový olej je cenný rostlinný tuk, který se získává lisováním kokosové dužiny. Vyznačuje se unikátním složením tělu prospěšných látek a používá se v kosmetologii (na vlasy, tělo, obličej, ruce), v tradičním i lidovém léčitelství a vaření. O druzích kokosového oleje, jeho složení a možnostech použití a také o výhodách a škodlivosti pro tělo se budeme podrobně bavit v tomto článku.

Druhy kokosového oleje: který koupit?

Hlavní odrůdy kokosového oleje, které se nacházejí v maloobchodních regálech a na webových stránkách výrobců, lze rozdělit do velkých skupin. Podle způsobu spotřeby: jedlý kokosový olej určený pro potravinářské a kosmetické účely – pouze pro místní (externí) použití. Způsobem výroby: Rafinovaný a nerafinovaný kokosový olej. Rafinovaný kokosový olej prochází dalším zpracováním: bělením a deodorizací. Tyto procesy zbavují konečný produkt nejen vůně a chuti, ale také cenných mastných kyselin a dalších prospěšných látek. Výhodou tohoto oleje je jeho dlouhá trvanlivost a možnost použití na smažení. Pokud si chcete koupit produkt pro udržení zdraví a krásy, pak je lepší rozhodnout se pro nerafinovaný, za studena lisovaný kokosový olej. Tento olej se získává „staromódním“ způsobem – jednorázovým lisováním bez zahřívání (lisování sýra). K tomu se suroviny vloží do sudu s korytem z přírodního materiálu, jako je dřevo. Výkonné lisy rozdrtí dužinu kokosu, čímž se z ní uvolní olej. Navíc celý proces probíhá bez zvyšování teploty nebo jiných chemických reakcí. Dále vylisovaný olej ze sudu stéká skluzem do skleněných lahví a je ihned uzavřen zátkou. Do produktu nejsou přidávána žádná barviva, příchutě ani jiné umělé přísady, takže si olej zachovává svěží aroma a prémiovou chuť. Lisování za studena je považováno za nejsprávnější způsob získávání „živých“ rostlinných olejů, protože si zachovává 99,9 % prospěšných látek obsažených v rostlině. Nevýhody lisování za studena: krátká trvanlivost a nižší výtěžnost finálního produktu, z toho plyne jejich vyšší cena. Také nerafinovaný olej není vhodný na smažení a ohřívání.

Jak vybrat ten nejlepší kokosový olej?

  • Plní se do nádob z tmavého skla.
  • Obsah v lahvičce je mastný, neviskózní, bez zákalu.
  • Barva: bezbarvá, průhledná. V pevné formě je mléčná.
  • Složení by nemělo obsahovat konzervační látky ani jiné umělé přísady.
  • Vůně je ořechová.
  • Chuť je příjemná, bez hořkosti, s kokosovo-oříškovou příchutí.
ČTĚTE VÍCE
Jak se anglicky řekne Rihanna?

Tip: Vzhledem k tomu, že nerafinovaný kokosový olej má kratší trvanlivost, je nejlepší kupovat méně a častěji. Lahvička o objemu 250 ml vystačí na měsíc pro prevenci nemocí, ale i jako přísada do dietních pokrmů a domácí kosmetiky.

Kokosový olej – cenné složení

Olej z kokosové dužiny obsahuje vzácné, ale zároveň cenné přírodní prvky, které jsou nezbytné pro udržení zdraví a mládí organismu.

Kyselina Laurová. Nasycená mastná kyselina, kterou doslova vstřebáváme přes mateřské mléko. Posiluje imunitu miminka, udržuje zdraví a celkovou pohodu. V dospělosti jsou jeho jedinými zdroji v každodenní lidské stravě kokosový, bobkový a palmojádrový olej. Kromě celkového posilujícího účinku má kyselina antiseptické, antimikrobiální a baktericidní vlastnosti, příznivě působí na celkový HDL cholesterol, snižuje riziko aterosklerózy.

Kyselina kaprylová. Obnovuje a reguluje rovnováhu bakterií ve střevech.

Kyselina olejová nebo Omega-9. Dodává produktu léčivé vlastnosti, jako je: snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi, prevence rakoviny, zrychlení metabolismu, zlepšení chuti k jídlu, aktivace metabolismu lipidů, udržení vodní rovnováhy pokožky.

A také: kapronová, kaprinová, palmitová, myristová, stearová mastné kyseliny. Vitamíny K, E, cholin, železo, vápník.

Léčivé účinky kokosového oleje na tělo

Kokosový olej má obecně posilující účinek, pomáhá tělu bojovat proti virům a patogenním bakteriím, chrání před infekcemi a aterosklerózou a předchází mnoha nemocem.

Při pravidelné konzumaci kokosový olej:

  • Udržuje normální hladinu cukru v krvi, snižuje riziko vzniku cukrovky.
  • Snižuje množství špatného cholesterolu.
  • Posiluje srdce a cévy.
  • Posiluje imunitu. Chrání tělo před bakteriálními a virovými onemocněními, napomáhá k jejich rychlému zotavení.
  • Zlepšuje metabolické procesy a fungování gastrointestinálního traktu.
  • Zmírňuje syndrom dráždivého tračníku.
  • Pozitivně ovlivňuje endokrinní systém.
  • Podporuje hubnutí.
  • Zabraňuje buněčným mutacím, zpomaluje proces stárnutí těla a předchází Alzheimerově chorobě.

Zajímavost: V roce 2010 provedli vědci experiment na pacientech, kteří chtěli shodit přebytečná kila. Jedna skupina hubnoucích lidí byla požádána, aby užívala 30 ml kokosového oleje denně jako součást diety po dobu jednoho měsíce. Druhá skupina si poradila i bez něj. Obecně platí, že strava všech účastníků byla stejná. Při kontrolním vážení bylo zjištěno, že výsledek pacientů z první skupiny byl lepší než z druhé.

ČTĚTE VÍCE
Jakou barvu by měly boty ladit s béžovými šaty?

Kosmetické výhody kokosového oleje

Kokosový olej je univerzální produkt, který si z dobrého důvodu získal uznání mezi kosmetology po celém světě. Je totiž stejně vhodný pro péči o různé typy pleti: suchou, citlivou, drsnou, mladistvou i zralou, zánětlivou a aknózní. Kokosový olej také pomáhá obnovit vážně poškozené a suché vlasy. Kosmetologické společnosti proto aktivně používají produkt k výrobě krémů, šamponů, balzámů, sprchových gelů, masážních olejů a další kosmetiky.

V důsledku každodenního vnějšího používání kokosový olej:

  • Hydratuje pokožku, zmírňuje suchost a šupinatění, zjemňuje drsná místa.
  • Bojuje proti vzniku vrásek, ochablé pleti a dalším změnám souvisejícím s věkem.
  • Vytváří ochrannou bariéru proti škodlivému UV záření.
  • Pomáhá při léčbě dermatitidy, ekzému, lupénky a dalších kožních onemocnění.
  • Zabraňuje spálení sluncem.
  • Při aplikaci do podpaží a chodidel eliminuje nepříjemný zápach.
  • Zabraňuje vzniku strií.
  • Obnovuje poškozené vlasy, urychluje jejich růst a dodává zdravý lesk.

Zajímavost: v roce 2017 vědci v důsledku studie léčivých vlastností kokosového oleje zjistili, že vyplachování úst tímto rostlinným tukem zabraňuje vzniku kazu a onemocnění dásní.

Kokosový olej při vaření

Nerafinovaný kokosový olej má oříškovou chuť a vůni. Často se používá v receptech thajské, malajské a indonéské kuchyně. Přidává se do pečiva, dezertů, salátů, koktejlů a také některých teplých jídel.

Nerafinovaný kokosový olej není vhodný ke smažení, protože při zahřátí se v něm obsažené prospěšné látky ničí a začínají se produkovat zdraví škodlivé karcinogeny.

Energetická hodnota: 892 kcal na 100 g.

Důležité! Pro potraviny a recepty je důležité používat všestranný nebo jedlý kokosový olej. Výrobek označený jako „kosmetický“ by se neměl požívat, může být zdraví škodlivý.

Jak kokosový olej užívat?

Požití:

Pro léčebné a preventivní účely se kokosový olej konzumuje 1-2 čajové lžičky na lačný žaludek ráno, stejně jako před spaním.

Kontraindikace: Individuální nesnášenlivost k produktu, obezita.

Místní aplikace:

Pro uzdravení při zánětu a poškození aplikujte na postiženou oblast pokožky až do úplného zotavení, aplikujte pleťové vody na noc.

Pro vlasy. Trochu oleje se nakape do šamponu nebo kondicionéru. Pro ošetření roztřepených konečků po umytí vlasů naneste na vlhké konečky vlasů trochu oleje a neoplachujte je.

ČTĚTE VÍCE
Jaký je nejlepší strop pro šatnu?

Na obličej, krk a dekolt. Pro každodenní péči přidejte několik kapek oleje do pleťových krémů, pleťových vod a peelingů. Nanášejte místo nočního krému na vyčištěnou pleť jemnými pohyby nejméně 1 hodinu před spaním. Používá se jako základ pro výrobu masek.

Pro tělo. Používá se jako masážní olej. Jsou obohaceny o sprchové gely, mléka a tělové krémy.

Pro ruce. Kokosový olej se vtírá do kutikuly a nehtových plotének. Olej můžete také nakapat do krému na ruce.

Podmínky skladování

Kokosový olej lisovaný za studena na přímém slunci oxiduje, proto je nutné jej skladovat na místě chráněném před světlem při teplotě +3. +6°C.

Kokosový olej chladem ztuhne, proto jej před použitím vyjměte z lednice. Po nějaké době při pokojové teplotě se zahřeje a opět zkapalní.

Doba použitelnosti: do 6 měsíců od data výroby. Po otevření se musí spotřebovat do 30 dnů.

Důležité! Pokud jsou porušeny podmínky a podmínky skladování, produkt ztrácí chuť a užitečné vlastnosti. V oleji se tvoří volné radikály, které mohou být zdraví škodlivé. Produkt s prošlou dobou použitelnosti se nesmí používat!

Poznámka: Článek slouží pouze pro obecné informační účely. Před použitím produktu si přečtěte pokyny a poraďte se se svým lékařem.