Použití kokosového oleje pro krásu pokožky a vlasů začalo velmi dávno – asi před 2-3 tisíci lety. Skvělé vlastnosti této složky znaly již ženy v Indii, Africe a jihovýchodní Asii.

Kokosový olej byl vysoce ceněn nejen pro řešení estetických problémů. Věřilo se, že je mimořádně prospěšný pro zdraví, proto se aktivně používal v potravinách. Nyní se situace prakticky nezměnila. Tato složka se používá v čisté formě pro kosmetická ošetření a výživu a přidává se také do kosmetiky – domácí i profesionální.

Jak se kokosový olej získává?

Existují dva hlavní způsoby, jak získat kvalitní produkt.

lisované za studena

Nejprve se kokosové maso suší a lisuje. K tomu druhému dochází při teplotách do 40 °C. Hmota se záměrně nezahřívá – specifický indikátor závisí na mikroklimatu v místnosti. Tento vysoký teplotní práh je způsoben tím, že kokos se těží a zpracovává v horkých zemích.

Lisování za studena zahrnuje použití lisu. Proces získávání ropy je v tomto případě poměrně pracný a drahý, takže cena surovin je také vysoká. Produkt získaný použitím této metody se nazývá Virgin (nebo Extra Virgin).

lisování za tepla

Lisováním v modernějších lisech za použití zvýšených teplot vzniká RBD (Rafinovaný) kokosový olej. Vylepšená technologie pomáhá dosáhnout průmyslového rozsahu výroby a také mnohem déle skladovat hotový výrobek. Existují ale i některé nuance – například ztráta některých prospěšných vlastností surovin.

Složení kokosového oleje

Hlavní výhodou kokosového oleje v kosmetice je, že má bohaté a kvalitní složení. Obsahuje velké množství kyseliny laurové, ale i jiných kyselin. Podívejme se na každý z nich trochu podrobněji:

  • kyselina laurová je silné přírodní antiseptikum. Má antibakteriální vlastnosti a dobře bojuje proti podráždění, zánětu a zarudnutí. Kyselina laurová také podporuje aktivní regeneraci, tedy rychlé hojení ran. Je hlavní složkou kokosového oleje a zaujímá až 50 % jeho objemu;
  • palmitový. Hlavním úkolem této kyseliny je podporovat obnovu pokožky, stejně jako zvýšit její elasticitu a zlepšit barvu (vybělit);
  • myristický. Jedná se o složku, která pomáhá udržovat lokální imunitu pokožky a činí ji odolnější vůči negativním faktorům prostředí;
  • oleic Další důležitá kyselina zadržuje tolik potřebnou vlhkost ve tkáních, zlepšuje bariérové ​​vlastnosti pokožky a bojuje proti volným radikálům.
ČTĚTE VÍCE
Jak odstranit roztřepené konečky bez ztráty délky?

Kokosový olej obsahuje v menším množství kyselinu kaprylovou, stearovou a linolovou. Ve složení jich není více než 5-6%, ale také dobře vykazují své vlastnosti. Kyselina kaprylová je zodpovědná za udržování vodně-alkalické rovnováhy, kyselina stearová zvyšuje ochranné funkce a kyselina linolová snižuje sklon k alergiím a zlepšuje regeneraci buněk. Kokosový olej dále obsahuje vitamíny A, E, B, C, dále vápník, železo a fosfor.

Použití kokosového oleje v péči o pleť

Kokosový olej v kosmetice na obličej a tělo plní následující funkce:

  • nasycuje tkáně užitečnými látkami, vyživuje je;
  • obnovuje a udržuje pevnost, pružnost, tón;
  • poskytuje intracelulární hydrataci;
  • snižuje výskyt pigmentace, mírně rozjasňuje pokožku;
  • chrání tkáně před negativními účinky ultrafialového záření a teplotních změn;
  • podporuje rychlejší zotavení ze zánětu, podráždění a zranění;
  • Dodává pokožce příjemný pocit bez pnutí a vysušení.

V rámci kvalitní kosmetiky se kokosový olej dobře vstřebává a nevytváří na pokožce nepříjemný mastný film. Lze jej použít i v poměrně lehkých texturách.

Použití kokosového oleje v péči o vlasy

Ve vlasové kosmetice tato složka řeší následující problémy:

  • posiluje vlasové folikuly a stimuluje růst vlasů;
  • odstraňuje suchost, snižuje křehkost vlasů;
  • hydratuje a obnovuje kadeře po negativních účincích;
  • bojuje proti suchým lupům;
  • funguje jako lehká tepelná ochrana při stylingu fénem, ​​žehličkou nebo jinými horkými nástroji;
  • zabraňuje vypadávání vlasů.

Kokosový olej je lepší používat v kosmetice než v čisté formě. Spolu s dalšími složkami se odhaluje efektivněji a aplikace se stává jednodušší a efektivnější.

V jakých produktech se kokosový olej nachází?

Existuje mnoho takových prostředků, ale jmenujme ty nejběžnější:

  • Pleťové masky a krémy;
  • šampony, kondicionéry a vlasové masky;
  • přípravky na strie a celulitidu;
  • jemné peelingy a peelingy pro exfoliaci pokožky.

Typy pleti, kterým kokosový olej prospívá

Samotná přísada je univerzální. Je vhodný pro suchou, normální, mastnou a problematickou pleť. Vše však bude záviset na konkrétním vzorci, takže při výběru kosmetiky se musíte spolehnout na doporučení výrobce.