Alexandra Zakharova se narodila 17. června 1962 v Moskvě.

Otec – slavný divadelní a filmový režisér Mark Anatolyevich Zakharov.

Její rodiče trávili doma málo času, a tak s nimi dívka buď „bydlela“ v zákulisí, nebo zůstávala pod dohledem školníka a rád jí pomáhal. Škola se jí nelíbila. Vynechala práci a využila zaneprázdněnosti svého otce a matky. Mohla, zatímco oni spali po večerních představeních, v klidu vyřídit svou práci a pak si obléknout školní uniformu, vzbudit je a zahanbit je: „Všichni spíte a já už jsem se vrátil ze školy.“ Když byl podvod odhalen, vždy zaneprázdnění rodiče neměli čas odpovědět, Taťána Ivanovna Peltzerová, která tehdy pracovala v Lenkomu se Zacharovem, šla na schůzku s učiteli.

Alexandra svou nechuť ke škole vysvětlovala tím, že ji nudilo řešit úlohy o dýmkách A a B, protože ve třinácti letech četla Solženicyna, Solovjova, Kanta a zapisovala si myšlenky, které se jí líbily.

V roce 1983 absolvovala Vyšší divadelní školu pojmenovanou po B. V. Shchukinovi, dílnu Jurije Katin-Yartseva.

V roce 1986 hrála ve hře Gleba Panfilova Hamlet. “Jsem velmi vděčná Glebu Anatoljeviči Panfilovovi, který přišel do Lenkomu inscenovat Hamleta a dal mi Ofélii,” řekla herečka. Postupně se Alexandra stala jednou z předních hereček divadla.

Herečka Moskevského státního divadla “Lenko”.

Divadelní díla Alexandry Zakharové:

Shakespearův Hamlet – Ofélie;
„Racek“ od A.P. Čechova – Nina Zarechnaya;
„Pohřební modlitba“ od Grigorije Gorina – Chava;
„Bláznivý den aneb Figarova svatba“ od Beaumarchais – hraběnka Almaviva;
„Barbar a kacíř“ podle románu F. M. Dostojevského „Hazardní hráč“ – Polina;
„Šašek Balakirev“ od Grigorije Gorina – Catherine I;
„All-in“ podle hry „Poslední oběť“ od A. N. Ostrovského – Yulia Tugina;
“Manželství” od N. V. Gogola – Agafya Tikhonovna;
„Višňový sad“ od A.P. Čechova – Ranevskaja;
“Peer Gynt” od G. Ibsena – Ose, matka Peera Gynta.

Alexandra Zakharova se svým otcem Markem Zakharovem

Alexandra Zakharova v kině

Od roku 1982 hraje ve filmech. Mezi nejznámější díla patří „Kill the Dragon“ (1988), „Rokomí“ (1990), „Grey Wolves“ (1993), „The Fall“ (1993), „Felix Detective Bureau“ (1993), „The Master“ a Margarita“ (1994) a další.

Velkou popularitu si získala díky svým rolím ve filmech „Formule lásky“ a „Criminal Talent“. Publikum se také velmi líbilo její práci ve filmu „Šedí vlci“.

ČTĚTE VÍCE
Mohu použít lak na vlasy na suché vlasy?

Role Fimky, dcery kočího, ve „Formuli lásky“ byla epizodická. Alexandra to však předvedla bravurně. Ale samotná herečka si je jistá, že její herecká kariéra pochází z psychologického detektivního příběhu Sergeje Ashkenazyho „Criminal Talent“: „Film byl uveden v televizi. Druhý den ráno jsem odešel z domu a lidé mě poznali: “Podívej, Sasha Zakharova přichází!” Uvědomil jsem si, že mám narozeniny.”

Alexandra Zakharova ve filmu “Formule lásky”

Alexandra Zakharova ve filmu „Criminal Talent“

Alexandra Zakharova ve filmu „Šedí vlci“

V roce 2001 získala Alexandra Zakharova čestný titul „Lidová umělkyně Ruské federace“ za své skvělé služby v oblasti umění.

V roce 2007 byla herečka oceněna Řádem cti „za velký přínos k rozvoji divadelního umění a mnoho let plodné činnosti“.

V roce 2012 byla vyznamenána Řádem za zásluhy o vlast IV. stupně „za velký přínos k rozvoji domácího divadelního umění a mnohaletou tvůrčí činnost“.

„Umělec je jako barva v rukou režiséra a on rozhoduje o tom, jak krásný obraz bude. Můžete hrát sto Ranevských a nikdo si vás nevšimne, nebo ji můžete hrát jednou, ale s dobrým režisérem považujte úspěch za zaručený.“, říká Alexandra Zakharová.

Alexandra Zacharová. Epizoda z filmu „Criminal Talent“

Alexandra Zakharová o roli, kterou v její kariéře sehrál její slavný otec, říká: „Řeknu vám banální pravdu: povolání si nemůžete koupit. Žádný. Můžete si koupit doktorský diplom, ale atesty z vás chirurga neudělají. V určité fázi si můžete koupit film – scénář, štáb, reklama. Ale oklamat veřejnost můžete jen jednou. Pokud člověk neví, jak nic dělat, všechno velmi rychle skončí. Co se týče souvislostí. No, za prvé, jako dcera režiséra jsem prvních deset let strávila jako komparzistka a svůj nárok na hlavní role jsem musela dokazovat déle a přesvědčivěji než řada mých spolužáků, jejichž rodiče nemají s divadlem nic společného. Za druhé, vezměte si například Mishu Efremov. Příběh za ním jistě vzbuzuje další zájem veřejnosti, protože každý ví, kdo je jeho otec. Ale kdyby byl sám Míša průměrný, byl by rozdrcen ještě rychleji než nějaký nuget z Magnitogorsku. Opravdu nechápu, proč tolik respektujeme dynastie lékařů, učitelů, metalurgů a jsme tak předpojatí vůči hereckým dynastiím.”

ČTĚTE VÍCE
Jak vyrobit obličejový peeling z kávové sedliny?

Výška Alexandry Zakharové: 168 centimetrů.

Osobní život Alexandry Zakharové:

Byla vdaná za herce Vladimíra Steklova. V manželství žili devět let. Nemít děti. Oba manželé se k rozvodu a jejich společnému životu stále odmítají vyjadřovat.

Alexandra Zakharova a Vladimir Steklov

Už se o svatbu nepokoušela. A jméno svého muže (muže) raději tají.

Miluje psy. “Jsem pes. A nejšťastnější dárek pro mě byl v dětství, kdy mi rodiče dali psa. Obecně si myslím, že by se dětem měla dávat zvířata. Učí děti zodpovědnosti, laskavosti a pochopení, že kromě vás je tu ještě jeden tvor, který potřebuje péči,“ řekla herečka.

Filmografie Alexandry Zakharové:

1982 – The House That Swift Build – Esther
1984 – Formule lásky – Fimka, dívka ze dvora Fedyashevových
1985 – Na rozdíl od – Olga Sestrinkina, Mišukova matka
1988 – Kill the Dragon – Elsa, dcera archiváře
1988 – Kriminální talent – Alexandra Gavrilovna Rukoyatkina
1990 – Rukojmí – Ljudmila Aleksandrovna Vetvinová
1991 – hraběnka – Zhanna, Nikitova nevěsta
1992 – Nevěsta z Paříže – Orlette Debois
1993 – podzim – Nona Sokolová
1993 – Šedí vlci – Marina
1993 – Detective Bureau “Felix” – Larisa
1993 – O ní, ale bez ní
1994 – Verdikt – Vicki Paul
1994 – The Ghost of My House – Irina Ivleva, klinická sestra
1994 – Mistr a Margarita – Gella
1999 – Jemná věc – Julia Mikhailovna, učitelka angličtiny
2001 – Detektivové – Dina
2003 – Jiný život – Inga
2004 – zlozvyk – Nasťa
2004 – Nerovné manželství
2004 – Va-Bank (filmová hra) – Julia Pavlovna Tugina
2005 – Jsi moje štěstí – Natalie Friesendorf
2005 – Racek (filmová hra) – Nina Mikhailovna Zarechnaya, mladá dívka, dcera bohatého statkáře
2005 – Barbar a kacíř (filmová hra) – Polina
2005 – Bláznivý den aneb Figarova svatba (filmová hra) – hraběnka Almaviva
2009 – Not Lonely – Alla Ostuzheva
2009 – Stopy v písku – Zinaida Vasilievna
2009 – Manželství (filmová hra) – Agafya Tikhonovna, obchodní dcera, nevěsta
2011 – Policie Hokkaidó. Ruské oddělení – Natalya Kitajima (Stepanova)
2011 – Višňový sad (filmová hra) – Ranevskaya Lyubov Andreevna
2012 – Peer Gynt (filmová hra) – Ose, matka Peera Gynta
2012 – Manželství (filmová hra) – Agafya Tikhonovna, obchodní dcera, nevěsta
2014 – Nebeští tuláci (filmová hra) – Olga Ivanovna

ČTĚTE VÍCE
Je možné nosit pánský kabát k džínám?

poslední aktualizované informace: 18.11.2023

Domů Kontakty 2014-2024 © Stuka-Dryuki Všechna práva vyhrazena. Při citování a používání materiálů je vyžadován odkaz na Stuki-Druki (stuki-druki.com). Při citování a používání na internetu je vyžadován hypertextový odkaz na Stuki-Druki nebo stuki-druki.com.

Narodil se v Moskvě v rodině diplomata. Jeho otec, orientalista a sinolog, pracoval několik let na sovětské ambasádě a později na sekretariátu Šanghajské organizace spolupráce (SCO) v Pekingu. Její matka je vystudovaná umělecká kritička, má titul Ph.D., Ctěná umělkyně Ruska, členka moskevské organizace Svazu umělců.

Zakharova jako dítě žila v Pekingu, kde její rodiče pracovali během dlouhých služebních cest.

V roce 1998 absolvovala Fakultu mezinárodních informací MGIMO, kde získala tituly v orientálních studiích a žurnalistice. Během studií pracovala v tiskovém středisku ruského ministerstva zahraničí a po studiu absolvovala stáž na ambasádě v Pekingu. Po absolvování vysoké školy pracovala v redakci časopisu Diplomatický bulletin Ministerstva zahraničních věcí a v odboru informací a tisku ministerstva, v letech 2003–2005 vedla oddělení operativního monitoringu médií.

Kandidátka historických věd obhájila v roce 2003 disertační práci na Univerzitě přátelství národů Ruska na téma „Proměna chápání symboliky oslav tradičního Nového roku v moderní Číně. Poslední čtvrtina XNUMX. století.“

V letech 2005–2008 byla tiskovou tajemnicí ruské stálé mise při OSN v New Yorku.

V roce 2008 se vrátil do Moskvy a pracoval jako vedoucí odboru na odboru informací a tisku MZV, poté od roku 2011 do srpna 2015 jako zástupce ředitele odboru informací a tisku (tehdy vedl od Alexandra Lukaševiče). Zodpovídala za pořádání briefingů a tiskových konferencí, vedení účtů ministerstva na sociálních sítích a informační podporu zahraničních návštěv šéfa MZV.

V listopadu 2014 se katedra stala laureátem Runetovy ceny v kategorii „kultura, média a masová komunikace“, Zakharova osobně převzala zlatou sošku na ceremoniálu.

Její kolegové z oddělení poznamenali, že s příchodem Zakharové začalo ministerstvo zahraničí aktivněji využívat různé komunikační kanály, včetně sociálních sítí.

“Vůdci, kteří zničili svůj vlastní lid, hoří v pekle dvakrát jasněji než ti, kteří zničili někoho jiného.”

(Zakharova na Facebooku (sociální síť patří Meta Platforms, Tverský soud v Moskvě uznal společnost jako extremistickou a zakázal její činnost) v komentáři k diskusi o roli Stalina, únor 2016)

ČTĚTE VÍCE
Proč se sundal matný top?

10. srpna 2015 byla Zacharovová jmenována ředitelkou odboru informací a tisku MZV, bývalý šéf Alexandr Lukaševič byl vyslán pracovat jako stálý zástupce Ruska při OBSE do Vídně. Zacharovová se stala první ženou na ministerstvu zahraničních věcí SSSR a Ruska, která tuto pozici obsadila.

V této pozici se Zakharová stala jednou z nejznámějších a nejzvučnějších mediálních osobností mezi vládními úředníky. Aktivně komentovala mezinárodní i domácí dění na sociálních sítích, vedla polemiky, účastnila se televizních a rozhlasových pořadů, ochotně poskytovala rozhovory a vedla pravidelné brífinky na ministerstvu zahraničí.

Zacharovová se totiž stala pravidelným hostem vysílání Vladimira Solovjova, kde se vyjadřovala k zahraničněpolitickým otázkám, zejména obviňovala Západ z podněcování konfrontace a soupeření s Ruskem. Často se objevovala na televizním kanálu Russia 1 v politické talk show 60 Minutes, kterou moderovali Olga Skabeeva a Evgeny Popov.

Několikrát se Zakharova prohlášení stala důvodem k diskuzi v médiích a někdy i k reakci na mezinárodní úrovni.

V květnu 2017 na dotazy finského novináře Erkky Mikkonena ohledně situace gayů v Čečensku Zakharová uvedla, že požádá šéfa regionu Ramzana Kadyrova, aby pro něj zorganizoval turné po republice. Mikkonen později RBC řekl, že za takových podmínek odmítl jet do Čečenska.

Mezinárodní skandál vyvolalo v roce 2020 zveřejnění Zakharové na Facebooku (sociální síť je ve vlastnictví Meta Platforms, Tverský soud v Moskvě uznal společnost za extremistickou a zakázal její činnost), v níž komentovala návštěvu srbského prezidenta Aleksandara Vučiče do Washingtonu a připojil dva obrázky. První byla fotka ze schůzky v Bílém domě, kde Vučič sedí na židli uprostřed Oválné pracovny a Trump u stolu naproti. Druhý obrázek byl statický snímek z filmu „Basic Instinct“ se scénou „od špičky k patě“ v podání Sharon Stone. “Pokud jste byli povoláni do DB [Bílý dům] a židle byla umístěna, jako byste byli u výslechu, posaďte se jako na fotografii č. 2,” napsala Zakharova.

Vučič označil příspěvek za primitivní a vulgární a kritizoval prohlášení oficiálního zástupce ruského ministerstva zahraničí. Srbský ministr obrany Alexander Vulin řekl, že „Zacharovová urazila každého, kdo brání Rusko a Srbsko na místech napjatějších než Facebook“.

Hlava státu Vladimir Putin a ministr zahraničí Sergej Lavrov se museli Vučičovi za post Zacharovové omluvit.

ČTĚTE VÍCE
Kolik kalorií je v Satsivi?

Zakharová zveřejnila na sociálních sítích videa, ve kterých tančí nebo zpívá. Nejznámější bylo video, ve kterém tančila „Kalinka“ na summitu ASEAN v květnu 2016.

Video Zakharova zveřejnila video, jak tančí se svým zástupcem Artemem Kozhinem během novoroční „firemní párty“ oddělení v prosinci 2019. Na sociální sítě také zveřejnila videa, ve kterých v srpnu 2019 tančí Lezginku a v březnu téhož roku zpívá s kytarou spolu se zahraničním novinářem.

„Všem je jasné: liberální režimy jsou v nejhlubší politické, ideologické a ekonomické krizi. Britský poločas rozpadu je alarmující.” (Zakharova – o rezignaci britského premiéra Borise Johnsona způsobené skandálem s neúspěšným personálním jmenováním, červenec 2022)

Zakharova píše písně. Je autorem textu písně „To the Limit“, pro kterou bylo v roce 2020 natočeno video za účasti Maxima Fadeeva a Valerie. Ve stejném roce napsala básně pro píseň „Lezginka“, jejímž autorem hudby a interpretem byla lidová umělkyně Čečenska Aina Getagazova, a také text písně Lyubov Uspenskaya. Písně založené na básních Zakharové hrají Zara, Nargiz a Alexander Kogan, v létě 2018 napsal diplomat píseň o zkušenostech zpěvačky Katya Lel s názvem „Full“. Píseň Zakharové „Bring Back Memory“ byla uvedena na zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě (MIFF) v roce 2017.

Píseň Valeria a Maxima Fadeeva „To the Limit“ s textem Marie Zakharové. Autor hudby Maxim Fadeev, produkční ředitel Alesya Visich, režisér Joseph Prigozhin.

(Video: YouTube kanál valeriyaofficial)

V roce 2017 získala Zakharova Řád přátelství a v roce 2020 – Řád cti. V roce 2020 byla Zakharova oceněna nejvyšší diplomatickou hodností mimořádného a zplnomocněného velvyslance. Na jaře a v létě roku 2022 zavedly USA, EU, Británie, Austrálie a Japonsko sankce proti Zakharové. Mluví anglicky a čínsky. Pár se oženil s podnikatelem Andrejem Makarovem a vzal se v listopadu 2005 v New Yorku, zatímco Zakharova pracovala na Stálé misi při OSN. Má dceru Maryanu, narozenou v roce 2010.