Jedná se o jedinečné zvíře, které nelze zaměnit s žádným jiným zvířetem. Žirafa se vyznačuje svým skvrnitým tělem a také malou hlavou, která se tyčí na nesrovnatelně dlouhém krku. Kromě toho má žirafa silné a také vysoké nohy.

Žirafa: popis

Dnes je žirafa považována za nejvyšší zvíře a jsou poměrně masivní. Mohou vážit až 1200 kilogramů a jejich výška je asi 6 metrů (dvoupatrová budova), přičemž 2/1 délky těla tvoří krk. Krk se skládá ze 3 obratlů, což je typické pro mnoho druhů savců. Samice jsou o něco menší co do velikosti a hmotnosti.

Внешний вид

Toto zvíře je záhadou, protože je těžké si vůbec představit, jak se toto zvíře vyrovná s břemeny při spouštění nebo zvednutí hlavy. Je to dáno tím, že jeho srdce se nachází celé tři metry pod úrovní jeho hlavy a ve výšce dvou metrů od úrovně země. V tomto případě by zvířeti měly pod krevním tlakem otékat nohy, ale ve skutečnosti se tak neděje. Krev se do mozku dostává pomocí mazaného mechanismu, ale docela jednoduchého. Tak:

  1. Hlavní žíla, umístěná v krku zvířete, obsahuje uzavírací ventily, což umožňuje udržovat optimální krevní tlak v této oblasti.
  2. Krevní zásoba zvířete je poměrně hustá, takže nejsou pozorovány žádné následky, když žirafa mává hlavou. Je to dáno tím, že hustota červených krvinek je mnohem vyšší než u lidí.
  3. Srdce žirafy je velké a silné a její váha je 12 kilogramů. To vám umožní napumpovat až 60 litrů krve za minutu, přičemž vytvoříte tlak 3x vyšší než u lidí.

Na hlavě artiodaktyla jsou osikony, které vypadají jako rohy pokryté kůží a vlnou. Některá zvířata mají ve střední části čela kostnatý výrůstek, jako jiný roh. Uši zvířete jsou úhledné, i když odstávající, a jeho oči jsou černé, obklopené mnoha řasami.

Zajímavé vědět! Zvířata mají unikátní ústní aparát, uvnitř kterého je pružný fialový jazyk, téměř 50 cm dlouhý.Pysky jsou posety krátkými senzorovými chloupky, pomocí kterých žirafa určuje stupeň zralosti listů a přítomnost z trnů.

Na vnitřních okrajích pysků jsou bradavky, které savci pomáhají držet rostliny, které žirafa řeže svými spodními řezáky. Tomuto procesu napomáhá pružný a dlouhý jazýček, který se v tomto okamžiku stočí do žlábku a sevře rostlinu a prochází kolem ostnů. Pomocí jazyka zvíře přitahuje předměty potravy k ústnímu aparátu.

Skvrnitý vzor na těle žirafy je navržen tak, aby vytvářel vzhled hrajících si stínů v korunách stromů, což umožňuje zvířeti se maskovat. Na spodní části těla nejsou žádné skvrny a je světlejší. Navíc barva zvířete závisí na povaze jeho stanoviště.

Žirafa – zajímavá fakta

Chování a životní styl

Zvíře se vyznačuje vynikajícím zrakem, sluchem a čichem. Když k tomu připočteme obrovskou výšku, pak se jedná o unikátní zvíře. Je schopen ovládat plochu až 1 kilometr čtvereční. To vám umožní včas si všimnout nepřítele a také sledovat své příbuzné. Žirafy se začínají krmit brzy ráno a téměř celý den pokračují v žvýkání žvýkačky a schovávají se ve stínu obrovských rostlin. V těchto chvílích jsou v polospánku, protože jejich oči jsou mírně otevřené a jejich uši se neustále pohybují a sledují prostor. V noci žirafy usnou, i když ne na dlouho, a občas vstanou a pak si zase lehnou na zem.

Zajímavé vědět! Žirafy jsou na zemi v zajímavé poloze: zastrčí pod sebe dvě přední a jednu zadní končetinu. Zároveň dají druhou zadní nohu stranou a položí na ni hlavu. Vzhledem k tomu, že krk je dlouhý, vypadá jako oblouk. Tato poloha umožňuje zvířeti v případě nebezpečí rychle vstát.

Kolonie (rodina) žiraf se může skládat z 20 jedinců. Do této skupiny patří samice a mláďata. Rozptýlí se v lese, ale shromažďují se ve skupinách na otevřených prostranstvích. Matky a miminka jsou vždy nablízku, ale ostatní členové rodiny mohou stádo kdykoli opustit a kdykoli se vrátit.

ČTĚTE VÍCE
Co můžete dát pro novoroční náladu?

Počet jedinců ve skupině závisí na dostupnosti potravin. Proto má každá skupina maximum členů komunity žiraf v období dešťů a minimum v období sucha. Žirafy se většinou pohybují pomalu, i když občas předvedou cval a udrží toto tempo ne déle než 3 minuty.

Cval je pro žirafu skutečnou zkouškou, protože se musí ohnout a hodit hlavu dozadu, protože to je spojeno s posunem těžiště.

Navzdory tak složitému mechanismu běhu tohoto zvířete může žirafa zrychlit na téměř 50 km / h a také skákat přes překážky až do výšky 2 metrů.

Jak dlouho žijí žirafy?

V přírodě se tato unikátní zvířata nedožívají více než 25 let, ale v umělých podmínkách (zoologické zahrady) se mohou dožít minimálně 30 let. První žirafy se objevily v zoologických zahradách v Egyptě a Římě již poměrně dávno, kolem roku 1500 před naším letopočtem. V evropských zoologických zahradách se tato zvířata objevila až ve 20. letech minulého století. Do Evropy byly dodány na plachetnicích a poté musely cestovat po souši. Aby se jim neopotřebovala kopyta, nosily žirafy kožené sandály a byly také přikryté látkou před deštěm. Žirafy zakořenily v zoologických zahradách a začaly se množit v zajetí. Nyní jsou k vidění téměř ve všech zoologických zahradách světa.

Důležitý fakt! Kdysi mnoho odborníků věřilo, že žirafy nejsou schopny vydávat zvuky, ale po nějaké době se zjistilo, že hlasový aparát těchto zvířat je schopen produkovat mnoho různých zvuků.

Pokud jsou mláďata v nebezpečí, vydávají žalostné zvuky, aniž by otevřela rty. Dospělí samci, zejména v období páření, vydávají poměrně hlasité a hrozivé zvuky. Dokážou přitom vrčet nebo chraplavě kašlat, zvláště při bojích o právo vlastnit samičku. Při mírném ohrožení jsou vypuštěny do vzduchu nosními dírkami, s charakteristickými zvuky chrápání.

Poddruh žiraf

Každý z poddruhů žiraf má jiný barevný vzor těla, který souvisí s jejich přirozeným prostředím. Biologové se dlouho dohadovali a shodli se, že na světě existuje 9 poddruhů těchto unikátních zvířat, mezi nimiž je křížení možné.

Mezi moderní poddruhy žiraf patří:

  • Žirafa angolská žije v Botswaně a Namibii.
  • Žirafa Kordofan, nalezená ve Středoafrické republice a západním Súdánu.
  • Žirafa Thorneycroftova, původem ze Zambie.
  • Západoafrická žirafa se v současné době vyskytuje pouze v Čadu, i když nedávno byla nalezena v celé západní Africe.
  • Žirafa masajská, jejíž přirozeným prostředím jsou obrovské rozlohy Tanzanie a jižní Keni.
  • Žirafa núbijská, která se vyskytuje v západní Etiopii a východním Súdánu.
  • Síťovaná žirafa. Preferuje život v jižním Somálsku a severní Keni.
  • Žirafa Rothschildova obývá území Ugandy a nazývá se také žirafa ugandská.
  • Jihoafrická žirafa. Je zástupcem oblastí Jižní Afriky, Mosambiku a Zimbabwe.

Zajímavý fakt! Všichni jedinci, dokonce i ti, kteří představují stejný poddruh, se zpravidla vyznačují jedinečným a neopakujícím se vzorem skvrnitých vzorů srsti.

přírodní stanoviště

Žirafy jsou zvířata, která lze nalézt v jejich přirozeném prostředí výhradně v Africe. Tito artiodaktylové si pro své živobytí vybrali savany a také suché lesy jižní a východní Afriky, které se nacházejí v těsné blízkosti saharské pouště. Žirafy, které preferovaly život na územích severně od Sahary, byly vyhlazeny již v době starověkého Egypta. Před stoletím bylo poznamenáno, že se stanoviště takových zvířat ještě více zúžila, a to poměrně výrazně. Proto je dnes největší počet žiraf rozmístěn mezi rezervacemi a přírodními rezervacemi.

ČTĚTE VÍCE
Který mechanismus je lepší: pantograf nebo eurobook?

Žirafí dieta

Tato zvířata se krmí hlavně ráno a večer a jídlo jim trvá nejméně 12 hodin. Jejich oblíbeným zdrojem potravy jsou akácie, které rostou po celém africkém kontinentu. Jejich jídelníček obsahuje kromě oblíbeného jídla až padesát potravin rostlinného původu. Může to být mladá tráva, která je v savaně v období dešťů hojná. Když dojde vláha a začne sucho, musí žirafy přejít na méně chutnou potravu, kterou jsou suché akátové lusky, spadané listí a další rostliny, které snesou období sucha.

Žirafy jsou skupina přežvýkavců, takže vždy žvýkají, i když jsou v pohybu. V tomto případě se jídlo tráví mnohem rychleji, ale zabere to spoustu času.

Zajímavé vědět! Žirafám se také říká „trhači“, protože jedí mladé výhonky, lišky a květiny ve značných výškách.

Odborníci se domnívají, že žirafy nepatří mezi zvířata, která jedí bez míry, pokud porovnáte jejich hmotnost v poměru k jejich velikosti. Dospělí samci jedí asi 65 kg zeleně a menší – do 57 kilogramů. Pokud žirafám z nějakého důvodu chybí živiny, mohou žvýkat zem. Značnou dobu mohou být bez vody, protože až 70 procent vlhkosti se do jejich těla dostává ze zeleniny. Ale když vyjdou k rybníku, budou ho pít s chutí.

Přírodní nepřátelé

Navzdory takové impozantní velikosti a síle mohou být žirafy stále napadeny mnoha predátory žijícími ve stejných oblastech Afriky. Přesto k útokům nejčastěji dochází na mláďata žiraf, která ještě nemají takovou sílu jako dospělí. Pokud žirafa zasáhne cíl alespoň jednou, dravec okamžitě ztratí chuť jíst a často jednoduše zemřou svými silnými předními kopyty. Mezi tyto predátory patří:

  • Lvi.
  • Leopardi.
  • Hyeny.
  • Psi hyenové.

Aby takoví predátoři zabili dospělou žirafu, je nutné prokázat všechny jejich lovecké dovednosti.

ŽIRAFA V AKCI – Obr s drtivým úderem hlavy a mocnýma nohama!

Rozmnožování a potomci

Samice rodí své první mládě po 5 letech svého života, samci jsou připraveni k rozmnožování i později. Samice rodí mláďata každý rok a půl až do věku 20 let. Co se týče samců, ne každému se podaří zanechat potomstvo, protože v procesu rozmnožování se účastní ti nejsilnější, nejzdravější a největší samci.

Важный момент! Někteří dospělí samci často žijí sami a při hledání sexuálního partnera ujdou denně až 20 km. Alfa samci, kteří ve stádě dominují, se takovému samci snaží zabránit, aby se ke stádu přiblížil.

Když se musí pustit do souboje, použijí krk a udeří soupeře do břicha. Pokud to někdo nevydrží, ustoupí. Vítěz zároveň odhání svého soupeře a on ztuhne v póze vítěze a vysoko zvedne ocas. Samci, kteří jsou v hejnu, neustále očichávají samice, aby pochopili, zda jsou připraveni na proces páření. Samice po oplození nosí své budoucí potomky 15 měsíců, poté se rodí jedno (velmi zřídka dvě) mláďata, dlouhá až dva metry.

ČTĚTE VÍCE
Kde se nachází nejvíce vitamínů B?

Samice rodí ve stoje, po celou dobu se zdržuje v blízkosti svých příbuzných. Toto je vážný test pro mládě, protože v důsledku tohoto procesu bude muset spadnout z výšky 2 metrů a váží poměrně hodně – asi 70 kilogramů. Přes tento extrém se novorozenec během pár minut postaví na nohy a po půl hodině začne pít mateřské mléko. Do týdne umí běhat a skákat a po dalším týdnu se snaží žvýkat různé rostliny. Matka ho přitom do 1 roku krmí mlékem a po dalším půlroce se mládě žirafy zcela osamostatní.

Stav populace a druhů

Žirafa jako nejrozšířenější zástupce savany má mírumilovný charakter a dobře vychází s lidmi. Místní obyvatelé jen příležitostně lovili žirafy a používali všechny její části k zamýšlenému účelu. Maso se používalo k jídlu, ze šlach se vyráběly hudební nástroje, z kůže žirafy se vyráběly spolehlivé štíty, z vlasů střapce, z ocasu náramky.

Dokud se v Africe neobjevili běloši, byly žirafy rozšířeny po celém africkém kontinentu. Po jejich objevení se počet těchto artiodaktylů začal výrazně klesat.

Zajímavé vědět! Žirafy jsou uvedeny v Mezinárodní červené knize jako „nejméně znepokojené“.

Až donedávna byla tato zvířata masově lovena Evropany, nemilosrdně stříleli pro radost, organizovali safari. Výsledkem takového barbarství je snížení počtu žiraf téměř dvakrát. V současné době je lov žiraf zakázán, ale populace těchto jedinečných zvířat nadále klesá, nyní však kvůli tomu, že jsou vytlačována ze svých obvyklých stanovišť.

Konečně,

Člověk vždy byl a zůstává hlavním přirozeným nepřítelem téměř všech zvířat. Totéž platí pro žirafy. Přestože je dnes fyzicky neničí, snaží se je vytlačit z jejich přirozeného prostředí.

Nejvyšší lidé světa žijí na nejžhavějším kontinentu zvířata – žirafy. Třetinu výšky tvoří krk. Žirafy mají také krásné dlouhé a rychlé (což je důležité!) nohy. A samozřejmě „skvrny-skvrny-skvrny-skvrny všude“ – jak známe z dětské písničky. Žirafa je jako žádná jiná. A pro svůj úžasný vzhled a mírumilovnou povahu se pro člověka stal skutečným symbolem klidu, něhy, moudrosti a péče.

Kde žije žirafa a čím se živí?

Předkové tohoto zvíře jako žirafa, žily na Zemi před desítkami milionů let a byly nalezeny v Evropě a Asii. Dnes žijí žirafy pouze v Africe. Díky svému zbarvení se dobře maskují v savanách a suchých lesích jižní a východní Afriky. Shora si vždy všimnou blížícího se nebezpečí: pokud se žirafa rozběhne, je to signál pro všechny krátké sousedy pasoucí se poblíž. Žirafy mají oči po stranách hlavy, takže dobře vidí. A velké řasy chrání před pískem a prachem.

ČTĚTE VÍCE
Jak pochopit, že ženatý muž je do vás zamilovaný?

Jazyk dospělé žirafy může dosáhnout délky půl metru, je tvrdý a drsný, takže nebolí uchopit a otrhat listy trnitého akátu – oblíbené pochoutky těchto býložravých obrů. Píchají kaktusy? – no a co, ale jsou šťavnaté a chutné! Chutná je i tráva. A kůra keře. Všechno zelené je zdravé a dá se úspěšně žvýkat a trávit. Žirafa potřebuje zkonzumovat několik desítek kilogramů rostlin denně!

Barva žirafího jazyka je modrá. Proč? Abyste se nespálili! Nejčastěji se totiž musíte pást pod přímými paprsky.

žirafí mláďata

Žirafa rodí své potomky 15 měsíců. Výška novorozené žirafy je asi 2 m. Když vyroste, možná přeroste i svého pětimetrového tatínka. Vzhled novorozence je ve stádě velkou radostí, každý se snaží matce pomoci a celý tým chrání dítě před nebezpečím. Dítě se bude tři až čtyři měsíce živit výhradně mateřským mlékem, dokud nezesílí. A pak se rok a půl bude učit přežít s matkou. Jeho šance jsou mizivé, přežijí ti nejzdatnější.

Stádo často organizuje něco jako školku, shromažďuje děti pod dohledem několika dospělých, zatímco ostatní jsou zaneprázdněni obchodem.

Nepřátelé žirafy

Lvi občas loví žirafy, ale ne vždy se jim je podaří chytit! Prchající žirafa může dosáhnout rychlosti až 60 km/h. A pokud se musíte bránit, žirafě opět pomohou nohy – silné, se silnými kopyty, z jejichž úderu se jen těžko vzpamatovává.

Žirafy zažívají mnohem dotěrnější pozornost hmyzu – všech druhů much a blech. Některé můžete plácnout vlastním ocasem, zatímco jiné mohou být napadeny ptáky: buvolí špačci si vyčistí kůži, ale mohou se také zranit a způsobit infekci.

Co znamená „žirafa“?

Slovo „žirafa“ se v mnoha jazycích skládá ze dvou slov a je vždy založeno na srovnání s velbloudem. Takže v latině – Pantherocamelus („panter-velbloud“). A v ruštině je „žirafa“ výpůjčka od francouzské žirafy. Francouzi takto pojmenovali zvíře po setkání se Zarafou, která přijela z Egypta do Paříže a 18 let žila v zoologické zahradě hlavního města. Její přezdívka – Zarafa – přeložená z arabštiny zněla jako “elegantní”. Pohádkový, ale naprosto reálný příběh z 2013. století se stal základem pro vznik francouzského animovaného filmu „Žirafa“ (XNUMX).

ČTĚTE VÍCE
Mohu nosit šedý kabát k džínám?

Druhy žiraf

Tvar, barva a uspořádání skvrn odlišují některé žirafy od jiných. Poddruhů není mnoho. Světlé, barvy písku, angolské žirafy žijí v pouštích Namibie, jedí střídmě a nemusí pít několik dní. Rothschildovy žirafy – v Ugandě. Relativně bezpečnou žirafu masajskou najdete nedaleko hlavního města Keni, v národním parku Nairobi. Žirafa síťovaná – Somálsko, severní Keňa a jižní Etiopie. Západoafrické a núbijské žirafy jsou pod zvláštní ochranou.

Zajímavá fakta

  • Žirafy spí přes den 2 až 10 minut v kuse, možná vsedě nebo třeba vleže, noc pro ně není vůbec důvodem ke zdravému spánku.
  • Zbarvení každé žirafy je individuální, nelze potkat stejná zvířata – vzor skvrn je u každého jiný.
  • V rodině žiraf je jedna „podžirafa“ – okapi. Vypadá však spíše jako zebra.
  • Starověké egyptské obrázky naznačují, že dříve existovaly žirafy jedné barvy – bez skvrn.
  • У zvířecí žirafa stejný počet obratlů jako člověk – přesně 7.
  • Váha žirafího srdce je asi 10 kg.

Dům Austrálie a Oceánie v ETNOMIR

Kalugský kraj, Borovský okres, obec Petrovo

Ulice míru – začátek cesty ETHNOMIREM! Původní fasády všech domů v Ulici míru byly vytvořeny s ohledem na architektonické tradice konkrétní země. Fasádní část, interiér vnitřního prostoru – barvy, nábytek, interiérové ​​předměty – to vše pomáhá ponořit se do atmosféry úžasné neznámé kultury, pochopit a pocítit jedinečnost každé země. Koná se zde mnoho zajímavých mistrovských kurzů a exkurzí. Jednou z nich je okružní jízda čtvrtí „Around the World. Evropa a Severní Amerika.”

Pokud se vám článek líbil, sdílejte ho se svými přáteli!