Pižmoň je polovodní hlodavec střední velikosti, patří do čeledi křečků, třídy savců. Původně se vyskytoval pouze v Severní Americe, úspěšně se aklimatizoval v Evropě, Asii a Jižní Americe. Také známý jako pižmová krysa nebo říční krysa.

Popis a původ druhu

První vědecký popis a název Castor zibethicus zvíře dostalo zvíře švédský zoolog Carl Linné v roce 1766. Od roku 1795 bylo zvíře přiřazeno k samostatnému monotypickému rodu ondatry a dostalo svůj moderní vědecký název Ondatra zibethicus. Ondatra zibethicus – jediný zástupce rodu ondatry a kmene ondatry Ondatrini. Zvíře patří do rodiny Khomyakovů cricetidae, a je největším zástupcem podčeledi Polevaceae Arvicolinae.

Slovo „pižmoň“ si Francouzi vypůjčili z jazyka huronských indiánů. Indiáni tomu zvířeti říkali ondathra. Latinský název druhu zibethicus pochází z přídavného jména zibethus což se z latiny překládá jako pižmový.

Anglický název zvířete, ondatra, se doslovně překládá jako pižmová krysa. Zpočátku se ondatra nazývala pižmový bobr, poté byla pro podobnost s krysou přejmenována na pižmovou krysu. Navzdory přezdívkám „krysa“ a „bobr“ ondatra nepatří do rodu Krysa a není s bobrem blízce příbuzná.

Jak vypadá ondatra?

Navenek je ondatra podobná běžné kryse, ale znatelně větší – krysa pižmová je asi 4krát těžší než běžná krysa, i když délka těla zvířat se mírně liší. Délka těla dospělého jedince včetně ocasu se pohybuje od 40 do 70 cm, z toho téměř polovinu, 18-28 cm, tvoří ocas. Průměrná hmotnost zvířete je 1-1,5 kg. Krysa pižmová je největším a nejtěžším zástupcem rodiny křečků, i když je mnohem menší než nutrie a bobr.

Tělo ondatry je poměrně těžké, má krátký krk s malou hlavou a tupou tlamu. Zvíře je dobře přizpůsobeno semi-vodnímu životnímu stylu. Oči jsou malé a vysoko posazené, malé uši sotva vyčnívají ze srsti. Pysky jsou stejně jako u bobrů a nutrií nad řezáky uzavřeny, díky čemuž může zvíře hlodat stonky rostlin pod vodou, aniž by nabíralo vodu do tlamy.

Srst zvířete je hustá a krátká. Barva se liší od hnědé po téměř černou, přičemž srst na břiše je obvykle světlejší než na zádech. Jak zvíře stárne, objevují se šedé vlasy. Srst má 2 vrstvy – hrubou hlídací srst a měkkou hustou podsadu, která chrání zvíře před chladem při delším pobytu ve vodě.

Ocas je dlouhý a pokrytý šupinami místo srsti. Zvíře si při plavání aktivně pomáhá ocasem, odtud neobvyklý svisle zašpičatělý tvar ocasu. Když pižmoň chodí, táhnou ocas po zemi, takže jejich stopy lze snadno odlišit od ostatních zvířat. Zvíře má zadní nohy s plovacími pásy.

Ondatra, nutrie a bobr – v čem se liší?

Pižmoň je co do velikosti mnohem menší než nutrie i bobr. Zvíře váží pouze 1-1,5 kg oproti 6-10 kg živé hmotnosti nutrie a 30-32 kg bobra. Pižmoň je také menší velikosti. Délka těla krysy pižmové nepřesahuje 40 cm, zatímco délka těla nutrie je asi 70 cm. Bobr je ještě větší – délka jeho těla se pohybuje od 1 do 1,2 metru.

Kromě velikosti lze zvířata rozlišit podle ocasu. Ocas nutrie je tenký, dlouhý, kulatého tvaru a pokrytý krátkou srstí. Ocas ondatry je také dlouhý a dosti tenký, ale pokrytý šupinami s řídkými chloupky, a svisle zploštělý, díky čemuž jej zvíře aktivně využívá při plavání. Bobr má silný, svalnatý ocas, pokrytý šupinami a vodorovně plochý, ve tvaru vesla.

Pižmoň a vydra – jaký je rozdíl?

Pižmoň a vydra se také často zaměňují, ale jedná se o zcela odlišná zvířata a lze je od sebe snadno odlišit.

  • Pižmoň a vydra sdílejí stanoviště – oba druhy žijí v řekách a dalších vodních plochách v Severní Americe a Eurasii. Biotop vyder je však mnohem širší – některé druhy vyder obývají Afriku, jihovýchodní Asii a Jižní Ameriku, tedy oblasti, kde se ondatra nevyskytuje.
  • Vydry patří do řádu dravců, ondatry – do hlodavců.
  • Vydry jsou několikanásobně těžší a výrazně větší.
  • Vydry jedí ryby, pižmové krysy rostlinu.
  • Vydra má dlouhé, protáhlé, svalnaté tělo, typické pro členy čeledi Mustelidae. Krysa říční je podobná běžné kryse, jen o něco masivnější.
  • Vydra má dlouhý, tlustý ocas, pokrytý hustou nepromokavou srstí, stejně jako její tělo. Pižmoň má tenký, dlouhý ocas, pokrytý šupinami a po stranách zploštělý.
ČTĚTE VÍCE
Který korzet je nejlepší na bolesti dolní části zad?

Kde žije ondatra?

Historický areál krys pižmových zahrnoval pouze Severní Ameriku – většinu Kanady, USA a severní Mexiko. Na začátku XNUMX. století byla zvířata přivezena do Evropy a Asie. V Eurasii se zvířata úspěšně adaptovala od západní Evropy po Čínu a Koreu, včetně celého Ruska, od hranic s Finskem po sibiřskou tajgu, Dálný východ a Kamčatku. V USA se pižmoň nevyskytuje pouze na Floridě, kde jeho biotop obývá další druh – pižmovka kulatoocasá nebo vodní krysa floridská Neofiber alleni.

Jako stanoviště obývá krysa pižmová řeky, jezera a rybníky a zvláště miluje bažinaté nížiny a sladkovodní bažiny. Zvíře preferuje mělké vodní útvary, hluboké 1-2 metry, které v zimě nezamrzají a jsou pokryté hustou vegetací. Zvířata mohou žít v umělých kanálech a zavlažovacích příkopech, opuštěných lomech a poblíž proudů sirné vody vytékající ze zatopených uhelných dolů.

Co jí ondatra?

Zvíře se živí převážně rostlinnou stravou, která tvoří asi 95 % stravy. Živočichové žerou pobřežní a vodní vegetaci – rákos, orobinec, rákos, ostřice, rybníčky, šípy a přesličky. Na jaře zvířata požírají mladé listy a stonky, v létě oddenky a kořenové části a v létě pouze oddenky. Příležitostně pižmoň jedí malá zvířata, jako jsou mušle, korýši, škeble, žáby, ryby a malé želvy. Příležitostně zvířata neváhají prosit o jídlo od lidí.

Charakter a životní styl

Krysy pižmové vedou semi-vodní životní styl a jsou aktivní hlavně v noci a za soumraku. Pižmoň žije v malých rodinných skupinách, které tvoří samec, samice a jejich mláďata. Na jaře mezi sebou zvířata často bojují o území a potenciální partnery a rvačky často končí vážným zraněním nebo smrtí. Samci si označují své území pižmovými sekrety. Pižmoň nesnáší cizí lidi a odrostlá mláďata ze svého revíru vyhání. Na jaře a na podzim migrují jedinci bez stanoviště nebo partnera při hledání volného území.

Aby se ochránili před chladem a predátory, pižmové si staví doupata. Na březích řeky, jezera nebo jiné vodní plochy si zvířata vyhrabávají díry s podvodním vchodem o šířce asi 15-20 cm.

V bažinách si zvířata staví z bahna a vegetace nadvodní obydlí – chýše, vysoké až 90 cm.Vchod do boudy může být pod vodou nebo nad vodou. V zimě je nadvodní vchod do chaty ucpaný trávou a vegetací, která se musí často měnit.

Třetím typem obydlí ondatry jsou plovoucí otevřená povrchová hnízda v bažinách.

Potravu na zimu si ondatry neskladují, ale v zimě se občas živí vegetací z vlastní boudy. Zvířata příležitostně kradou bobřím zásoby na zimu, i když častěji bobři a ondatry pokojně koexistují na stejném území.

Pižmové jsou na souši pomalí, ale jsou výborní plavci a potápěči. Zvířata mohou přežít pod vodou 12 až 17 minut. Stejně jako velryby a tuleni jsou jejich těla méně citlivá na produkci oxidu uhličitého než ostatní savci. Zvíře má výborný sluch, ale mnohem méně se spoléhá na zrak a čich.

Reprodukce a mladí

Stejně jako ostatní hlodavci se i ondatra velmi rychle rozmnožují. Samice rodí 2-3x ročně. Březost trvá v průměru 25-30 dní, přičemž v jednom vrhu je 6-8 miminek. V severních oblastech se zvířata chovají pouze v teplé sezóně – od března do srpna. V jižních zeměpisných šířkách se reprodukce prakticky nezastaví a samice může porodit až 5krát ročně. V prvních týdnech po porodu samec přináší samici potravu, aby zvýšil šance na přežití potomstva.

Mláďata ondatry se rodí bez srsti, slepá a bezmocná a při narození váží jen asi 22 gramů. 10. den již mláďata umějí plavat, po 3 týdnech mláďata již přijímají rostlinnou potravu. Po 1 měsíci se mláďata ondatry osamostatňují, ale nějakou dobu zůstávají u rodičů. V teplých klimatických podmínkách opouštějí mláďata své rodiče ve věku asi šesti měsíců, v chladných severních zeměpisných šířkách potřebují zvířata až 1 rok, aby se úplně oddělili od rodiny. Zvířata dosahují pohlavní dospělosti v 7-12 měsících.

ČTĚTE VÍCE
Je možné žehlit krajky?

Jak dlouho žije ondatra?

V zajetí žijí krysy pižmové až 10 let. Ve volné přírodě zvířata zřídka žijí déle než 3 roky.

Přírodní nepřátelé

Pižmoň je důležitým zdrojem potravy pro mnoho predátorů. Zvíře loví norci, losi, rysi, vlci, lišky, pumy, mývalové, rosomáci, medvědi, kojoti, hadi, orli, jestřábi a aligátoři. V Eurasii šakal obecný loví zvíře častěji než ostatní.

Kajmanské želvy a varani, vydry a volavky, velké žáby, štiky a okouni velkoústí nemají odpor k hodování na mláďatech ondatry. Losi, karibu a wapiti někdy v zimě požírají vegetaci, z níž se v zimě vyrábějí lóže krys pižmových, a připravují tak zvířata o zimní úkryt.

Populace a ochrana druhu

Počet ondatry ve volné přírodě je stabilní, i když se cyklicky každých 6-10 let mění. Pižmové krysy jsou v Mezinárodní červené knize uvedeny jako druh nejméně znepokojující. Zvířata byla poprvé přivezena do Evropy v roce 1905; zvířata přišla do Ruska v roce 1928. Od té doby se vodní hlodavci úspěšně prosadili na celém kontinentu od západní Evropy po Dálný východ a Čínu.

Ondatry se dobře přizpůsobují prostředí a úspěšně žijí v umělých podmínkách – přehrady, kanály, příkopy. V mnoha evropských zemích jsou zvířata považována za škůdce. To platí zejména pro Belgii a Holandsko, kde zvířata ničí břehy kanálů, rybníky, přehrady a přehrady a také poškozují rybářské sítě. Pižmoň je považována za invazivní druh a jeho dovoz na Nový Zéland je zakázán.

Zajímavá fakta

  • Pro indiány Severní Ameriky byly ondatry velmi důležitými zvířaty. Byli významným zdrojem potravy pro lidi a Indové využívali jejich chování k předpovídání počasí.
  • V Kanadě jsou klobouky královské jízdní policie zdobené kožešinou ondatry.
  • Pižmoň má cennou kožešinu, používanou při výrobě kožichů a klobouků. Zvíře se od počátku 20. století chová na kožešinových farmách, a tak se zvířata dostala do Evropy.
  • Krev zvířete má zvýšený obsah hemoglobinu, který vytváří dodatečné zásoby kyslíku a umožňuje zvířeti zůstat pod vodou až 17 minut.
  • Pižmové mají heterotermii – schopnost regulovat průtok krve do končetin a ocasu.
  • Pohlavní dimorfismus u zvířat není výrazný – samice krys pižmových se vzhledově neliší od samců.

Autorská redbook Doba čtení 12 min. Publikováno 26.03.2021

Pižmoň je jediným zástupcem rodu, kterého lze zařadit do podčeledi hrabošů z řádu hlodavců. Toto zvíře má jiné jméno – pižmová krysa.

Původ druhu

Druh pochází ze Severní Ameriky. Krysy pižmové byly přivezeny do Eurasie a uměle aklimatizovány. Ondatra byla často přivezena do Evropy a dnes se hlodavci vyskytují v euroasijské oblasti Sibiře, Kamčatky, Dálného východu, Číny, Mongolska, Koreje a dalších zemí.

Poprvé se otázka přesídlení ondatry začala objevovat již v roce 1915, ačkoli první zástupci tohoto druhu se na euroasijském kontinentu objevili již v roce 1905. Nyní se zvířata rozšířila po celém kontinentu a aklimatizovala se v mnoha oblastí. Obývají bažinaté oblasti, ale na rozdíl od bobrů nepotřebují přehrady.

Popis zvířete

Vypadá velmi podobně jako velká krysa. Dospělý jedinec dosahuje délky 23 až 36 centimetrů a dvou kilogramů hmotnosti. Tělo je pokryto hustou srstí vynikající kvality, která nepropouští vodu.

Vypadá to

Tělo připomíná válec. Tlama je mírně prodloužená, hlava je malá. Na hlavě jsou malá ouška, která jsou nejčastěji neviditelná, protože jsou schovaná v husté srsti. Oči jsou malé a umístěné vysoko na tlamě. Krk je krátký.

Řezáky jsou umístěny na vnější straně dutiny. Umožňují zpracovat tvrdé části rostlin, které pižmoň najde pod vodou.

Ocas je dlouhý, podle velikosti samotné ondatry může mít délku od 18 do 28 centimetrů. Je plochý a pokrytý tvrdými, řídkými chlupy a šupinami.

Přední tlapa má čtyři plné prsty a jeden základní. Na kolejích se neobjevuje. Zadní nohy jsou pětiprsté. Mají membrány. Na souši se pohybuje pomalu. Pokud je potřeba rychle urazit krátkou vzdálenost, může cválat. V takových případech je často viditelná stopa ocasu.

ČTĚTE VÍCE
Kde skladovat lanolin?

Srst krysy pižmové nepropouští vodu. Tlapky a hřbet jsou zbarveny tmavší, hnědé nebo hnědé. Barva břicha se liší od modrošedé po čistě šedou.

V teplém období je zbarvení ondatry světlejší než v zimě.

Rozdíl mezi ženou a mužem

Pohlavní dimorfismus není vyjádřen. Samec je o něco větší než samice. Také u kořene ocasu má samec speciální pachové žlázy, kterými si označuje své území.

Systematika a evoluce

Podle mezinárodní vědecké klasifikace patří krysa pižmová k savcům, do podčeledi hrabošů, do čeledi křečkovitých a do řádu hlodavců. Je jediným zástupcem rodu ondatra.

Charakter a životní styl

Územní zvíře. I když je potřeba jídla velmi velká, nepohybuje se dále než 150 metrů od svého majetku. Preferuje život v rodinných skupinách, z nichž každá má vlastní krmnou plochu.

Vedou aktivní životní styl bez ohledu na denní dobu, ale preferují spánek během dne. Samci mají žlázy, které vylučují zvláštní pachový sekret. S jeho pomocí si zvířata označují své území. Netolerují hosty ve svých prostorách.

Vykopou díru. Jeho délka dosahuje dvou metrů a jeho hloubka je 120 centimetrů. Pokud je pobřeží ploché, délka průchodů často dosahuje 10 metrů. Staví chýše, stejně jako bobr. Otvor musí mít východ, kterým se dostanete do vody. Teplota uvnitř hnízdní komory je vždy o 20 stupňů vyšší než venku.

Hnízdní komora má dvě patra a mezi nimi průchod. To zajišťuje bezpečnost v případě záplav. Výška boudy je od 100 do 150 cm.K dispozici jsou také plovoucí otevřená hnízda, která slouží jako krmné plošiny.

Pižmoň vytváří speciální komory pro uchovávání potravy. Obvykle se nacházejí ve vzdálenosti 2 až 8 metrů od trvalého bydlení. Právě tam si zvíře schovává zásoby na zimu. Aby měl přístup k zásobám, vždy vytváří speciální tunely z otvoru do spíže.

V krvi krysy pižmové jsou speciální látky, které mu pomáhají zůstat pod vodou po dlouhou dobu. Maximální oficiálně registrovaný rekord je 17 minut. To pomáhá hlodavci schovat se před nepřáteli.

Co jí

Hlavní stravou jsou rostliny. Nejčastěji se jedná o rákos, plevel a další rostliny, které rostou ve vodě nebo na březích nádrží. Může konzumovat i pěstované rostliny. Nepohrdne obojživelníky, měkkýši, rybičkami, korýši, žábami.

V přirozených podmínkách tvoří asi 7 % stravy potraviny živočišného původu. Dělá si zásoby na zimu a v chladném období se živí tím, co se skrývá. Může konzumovat hlízy a podvodní kořeny.

Kde bydlí

Preferuje usazení na březích potoků, kanálů, umělých nádrží a rašelinových jezer. Někdy se zvíře nachází v blízkosti obydlených oblastí, lidí se nebojí. Nenachází se pouze v těch nádržích, které v zimě zcela zamrzají a navíc nemají vegetaci podél břehů.

Krysa pižmová tráví většinu svého života ve vodě. Na břehu nádrže si staví nory a chatrče. Žije a rozmnožuje se v nich celá rodina. V průměru jedna až šest rodin může žít na 100 akrů jedné nádrže. V zimě jsou zde chaty postavené ze zbytků vegetace a ledu.

Reprodukce

Samice nosí mláďata 25-35 dní. Doba březosti závisí na přírodních podmínkách. Pokud pižmoně žijí v chladnějším klimatu, pak během roku může jedna samice vyprodukovat maximálně dva vrhy.

V oblastech s mírnějším klimatem se počet vrhů zvyšuje na pět. Poté, co se mláďata objeví, samec nosí potravu pro samici a také se stará o to, aby přežilo co největší množství mláďat.

Hmotnost novorozeného dítěte dosahuje 22 gramů. Jsou slepí a bezmocní. Ale již ve věku jednoho a půl týdne jsou malé ondatry schopné plavat. Ve věku tří až čtyř týdnů mláďata již konzumují vegetaci. Mláďata ondatry se osamostatňují ve věku jednoho roku, ale první zimu tráví u rodičů.

Samice brzy na jaře vyžene z lokality své loňské potomky. Byly známy případy kanibalismu, pokud byly oblasti přelidněné. Schopnost reprodukce nastává po 7-12 měsících. Očekávaná délka života v umělých podmínkách je 10 let, ale v přírodě žijí zástupci druhu v průměru až tři roky.

ČTĚTE VÍCE
Jaká barva se hodí k červeným vlasům?

Přírodní nepřátelé

Stejně jako všichni hlodavci jsou ondatry zdrojem potravy pro mnoho dravých zvířat. Krysu pižmovou loví lišky, vlci, divočáci, sovy, vydry, mývalové, štiky a další dravá zvířata. Často jsou také zničeny nory těchto hlodavců.

Pižmoň je schopna odrazit predátora, pokud je malý. Používají se ostré řezáky a drápy. Zvířata se také často schovávají v norách nebo pod vodou. Norci způsobují velké škody na obyvatelstvu. Žijí ve stejné oblasti a jsou schopni proniknout do nor pižmových krys podvodním průchodem.

Mláďata se často stávají kořistí vran nebo strak. Na souši jsou zvířata poměrně pomalá, ale ve vodě se dobře orientují. Čich a zrak jsou špatně vyvinuté, hlodavci spoléhají hlavně na sluch.

Vysoká míra adaptace na prostředí a dobrá plodnost umožňují zachování populace. Ale populace zvířat klesá v cyklech 6-10 let. Důvod tohoto periodického poklesu počtu zvířat nebyl dosud stanoven.

Postupem času se populace obnoví. Ondatra je plodná a snadno se přizpůsobuje podmínkám prostředí. Při chovu na kožešinových farmách není popsaný jev pozorován.

Zimní

Na zimu se shromažďují ve skupinách. Začátkem podzimu se jedinci, kteří nemají vlastní krmeliště nebo rodinu, vydávají hledat volnou vodní plochu.

Otvor má speciální komory, které slouží jako skladovací prostory. Obsahují oddenky, hlízy a další zásoby. Také dům ondatry má dobrý ventilační systém. Některé boční průchody na svém konci nemají výstup ven, ale tenkou stříšku, kterou dochází k větrání.

Hnízdní komory jsou využívány také jako jídelní kout. Tato místnost je pokryta měkkou suchou trávou, kterou zvířata drtí zuby. Horní patro hnízdní komory se nejčastěji nachází pod kořeny stromu nebo keře. Hnízdní komora může mít dvě nebo i tři patra.

Mladí pižmové, kteří na podzim odešli z domova rodičů, si zakládají jednodušší obydlí. Skládají se z komory a jednoho zdvihu. V zimě vedou hlodavci aktivní životní styl. Dělají průchody v hustém sněhu a hlodají díry v ledu.

Nemohou však dostat potravu zpod sněhu. Pokud jsou spíže náhodně vydrancovány jinými zvířaty, například divočáky, pak ondatra může přejít na živočišnou potravu a jíst žáby a další malá zvířata.

Jak se liší od nutrie?

Nutrie a ondatra obývají břehy vodních ploch. Také hlavní stravu tvoří z 95 % potraviny rostlinného původu. Ale zároveň ondatra pochází ze Severní Ameriky a nutrie z Jižní Ameriky.

Navenek jsou si hlodavci navzájem podobní. Ale stále existují rozdíly. Struktura srsti je také téměř totožná. Ale srst nutrie je tmavě hnědá se světlejšími chloupky v oblasti břicha.

Pižmoň má světle červenou barvu a srst na břiše je světle šedá nebo šedomodrá. Krysa pižmová je menší velikosti. Jeho velikost nepřesahuje 35 cm a jeho hmotnost se pohybuje od 1,5 do 1,8 kg.

Nutrie dorůstá délky 45–60 cm a váží třikrát až čtyřikrát vyšší než pižmoň. Zástupci druhu mohou dosáhnout od 7 do 12 kg, zatímco limit pižmové krysy je 1,8 kg. Samec váží mnohem více než samice, zatímco u pižmoňů není pohlavní dimorfismus jasně vyjádřen.

Nutrie vypadá hodně jako bobr, ondatra vypadá jako velká krysa. Přední řezáky nutrie jsou oranžové. Také březost ženy trvá 130 dní. Za rok může porodit až tři vrhy.

Hodnota v přírodě

Krysa pižmová je významným přispěvatelem do mokřadního ekosystému. Zvýšená spotřeba vegetace pomáhá čistit vodní toky.

Díky tomu mají citlivější druhy rostlin, ale i hmyz, vodní ptactvo a další živočichové možnost plně se rozmnožit a zvýšit své počty.

Vztah s osobou

Ondatra je považována za jeden z kožešinových komerčních druhů. Jeho kůže je odolná a maso se dá jíst. Je to jeden z nejdůležitějších druhů kožešinového průmyslu.

Může způsobit poškození zemědělství, zejména pokud počet hlodavců na místě překračuje normu. Schopný zcela zničit pobřežní vegetaci. Často nekontrolované rozmnožování hlodavců vede k ekologické katastrofě.

Ondatry jsou často chovány jako kožešinová zvířata. Jí se i maso. Jedinci chovaní ve volné přírodě jsou velmi agresivní. Mohou člověka napadnout a kousnout nebo poškrábat. Jakékoli stvoření, které je velké velikosti, je vnímáno jako nepřítel. Nebezpečné nejsou rány samotné, ale infekce, kterou zvířata nesou.

ČTĚTE VÍCE
Jaké klobouky budou v módě v roce 2024?

Pižmové krysy chované v zajetí jsou mírumilovnější. Při domácím pěstování vyžaduje prostorný výběh a také bazének s vodou. Ve vodním prostředí si potkani neustále omývají sliznici očí, udržují si čistotu těla a také se páří.

Nedostatek vody má nepříznivý vliv na stav zvířete a může vést k úhynu. Voda v bazénu by se měla měnit každé tři dny.

Je přenašečem více než 10 nemocí. Nejnebezpečnější jsou paratyfus a tularémie. Nemoc lidé velmi těžko snášejí a jsou známy případy úmrtí.

Pižmoň v červené knize

Stav ochrany v Červené knize je nejméně znepokojující. Zvířata jsou plodná a dobře se přizpůsobují podmínkám prostředí. Populace se dokáže velmi rychle zotavit. Vyhynutí nehrozí.

Hlavní příčiny vyhynutí

Ve volné přírodě je úmrtnost predátorů poměrně vysoká. Podle statistik zemře 87 % jedinců v prvním roce života. Dalších 11 % nežije déle než dva roky. Zbývající 2 % zemřou ve třetím a čtvrtém roce života.

Současná populační situace

Na pevnině Severní Ameriky je ondatra rozšířená od Aljašky po severní Mexiko a Texas. Poté, co byly pižmové krysy přivezeny do Evropy, rozšířily se téměř po celém kontinentu.

Stanoviště sahá od Finska po Kamčatku. Vyskytuje se také v Číně, Mongolsku a dalších zemích. Dnes už téměř žádná místa, kde se pižmové krysy nenacházejí.

Jsou nutná ochranná opatření?

Zvířata jsou schopna se rozmnožovat jako lavina. Nadměrný počet zástupců druhu v určité oblasti může vést k úplnému zničení vegetace. V důsledku toho zvířata umírají hlady a ničí se. Dnes je zvířat mnohem méně než před dvěma desetiletími.

Navzdory skutečnosti, že neexistuje žádné přímé ohrožení existence druhu, pižmové krysy se často vyskytují v přírodních rezervacích. Zvířata jsou také často chována v dětských zoologických zahradách.

Vzhledem k tomu, že mohou být zdrojem infekce, je před povolením návštěvy zvířete drženo po dlouhou dobu v karanténě a očkováno. V zajetí se ondatra dožívá až 9 let.

Zajímavá fakta o zvířeti

Tělo krysy pižmové je pokryto kožešinou té nejvyšší kvality. Mezi hustou podsadou, která nepropouští vodu, jsou tvrdé lesklé chlupy, které plní ochrannou funkci. Voda nemůže proniknout dovnitř, protože ondatra si pečlivě upravuje srst a maže ji tukem. Rychlost pohybu ondatry ve vodě je 1,5-5 km/hod.

Od roku 1970 do roku 1981 bylo z bažin Wisconsinu sklizeno 32,7 milionů kožešin těchto zvířat. Ondatry hrály významnou roli v rozvoji průmyslu ve Wisconsinu. V důsledku příliš intenzivního lovu začala populace klesat. V roce 1971 některé státy zakázaly lov ondatry.

Nadměrné množství krys pižmových často vede k rozvoji a šíření závažných onemocnění. V některých regionech způsobují hlodavci značné škody na zavlažovacích systémech, přehradách a hrázích. Také nekontrolované množství živočichů může zničit vodní a pobřežní vegetaci, což může vést k ekologické katastrofě.

V zimě jsou zvířata docela klidná. Ale s nástupem jara se stávají velmi agresivními, zejména vůči svým dětem. Mláďata se proto snaží co nejdříve opustit rodičovské území. Hlodavci také nesnášejí vetřelce, zejména samice.

Zvíře není nijak zvlášť chytré. Podmíněné reflexy se vyvíjejí velmi obtížně. Ale zároveň jsou zvířata velmi zvědavá. Živě se zajímají o nové objekty na svém území a chytit savce do pasti není těžké. Není třeba to ani maskovat.

Pižmové jsou monogamní. Otec rodiny se o svá mláďata stará pouze poprvé po jejich narození. Pro zajištění bezpečnosti nosí potravu pro samici do hnízdní komory.

Zvíře dostalo jméno pižmová krysa kvůli přítomnosti pachových žláz na kořeni ocasu. Právě ony totiž vylučují sekret, kterým si samec označuje své teritorium. Ve své domovině se ondatra také nazývá vodní králík a její maso se jí.

V Sovětském svazu byl klobouk ondatry považován za znak bohatství. Velmi často je bylo možné vidět na vysokých funkcionářích.