Subsaharská Afrika a jižní Asie; samostatné populace v severní Africe, na Arabském poloostrově a na Dálném východě.

Stanoviště

Od tropických deštných pralesů po pusté pouště a od horských svahů téměř až na okraje měst. Přednost se dává oblastem, kde je dostatek úkrytů, zvířata, která lze lovit, jsou snadno dostupná a nedochází k přímému vyhubení zvířat člověkem.

Размеры

Délka těla 100-190 cm; délka ocasu 70-95 cm; výška v kohoutku 45-80 cm; hmotnost 30-70 kg. Samci jsou o 50 % větší než samice.

popis

Barva se velmi liší, i když charakteristickým znakem je přítomnost černých skvrn na světlém pozadí. Barva pozadí se může lišit v širokém rozmezí – od žlutavě hnědé po světle hnědou. Obvykle jsou skvrny malé na hlavě a větší na žaludku a končetinách a na zádech, bocích a horních končetinách jsou shromážděny v růžicích.

Jídlo

Plazi, ptáci, drobní savci, někdy malí predátoři, včetně psů hyenovitých a gepardů.

Reprodukce

Délka těhotenství je 90-105 dní; Ve vrhu bývají 1-2 mláďata (maximálně 6). Očekávaná délka života je až 14 let (v zajetí až 20 let).

Stav ochrany

Arabští, barbarští, středoasijští a amurští levharti patří do kategorie poddruhů, které jsou na pokraji úplného vyhynutí; zatímco zanzibarský leopard je s největší pravděpodobností již vyhynul.

Leopard odjakživa mátl lidi. Tento predátor dokonce dostal své jméno díky mylné představě, že jde o křížence lva a „parda“, tzn. – panteři. Před více než 100 lety byla otázka: měli by být leopardi a „panteři“ považováni za různé druhy? — byl předmětem diskuse.

Podle klasifikace existuje sedm poddruhů těchto elegantních dravých koček. Nejběžnější je levhart africký, jehož biotopy zabírají převážnou většinu celého areálu výskytu druhu. Další poddruhy jsou zastoupeny malými nebo geograficky izolovanými populacemi, z nichž většina se přiblížila bodu úplného vyhynutí.

Od leoparda skvrnitého po černého pantera. Struktura a funkce

Tvarově zaujímá leopard mezi velkými kočkami střední pozici: ve srovnání s jaguárem vypadá lehce a půvabně, ale zároveň je mnohem podsaditější a hustší než gepard. Na leopardí kůži jsou různé varianty vzorů. Jednou z nejběžnějších a nejpůsobivějších barevných forem je melanismus, varianta, kdy je celá leopardí kůže černá. Recesivní gen zodpovědný za melanismus je mnohem častější v populacích zvířat žijících v lesních a horských oblastech a také u leopardů z tropické Asie. Na Malajském poloostrově je téměř polovina všech leopardů černá; na jiných místech je výskyt melanismu mnohem nižší.

ČTĚTE VÍCE
Jakou barvu mám použít pro melír na hnědých vlasech?


Stejně jako tento obyvatel delty Okavanga v Botswaně, leopardi často odpočívají na větvích stromů a ukrývají se před poledním žárem. Schopnost lézt na stromy také pomáhá zvířatům uniknout před pronásledováním jinými predátory; V Indii není neobvyklé, že smečky červených vlků nahánějí leopardy na stromy

Lovci, kteří se umí přizpůsobit. Společenské chování

Levhart má největší rozsah zástupců čeledi koček. Plastičnost druhu je vysvětlena utajením leoparda a jeho schopností lovit širokou škálu zvířat. Zvířata zabíjejí zvířata, jako jsou plazi, ptáci, drobní savci a středně velké antilopy, a někdy se jejich kořistí stávají i další predátoři, jako jsou psi hyenovité nebo gepardi; Kromě toho leopardi jedí mršinu. Loví sami, většinou v noci, používají taktiku sestávající z mazanosti, plížení a rychlosti. Tyto kočky jsou tak dobré v plížení, že se mohou tiše dostat na 2 m od své kořisti, než udělají krátký poslední výpad.Leopard často zabíjí malá zvířata kousnutím do zadní části krku. Všeobecně rozšířený názor, že leopardi vždy ukládají svou kořist na stromech, není pravdivý: ve skutečnosti ji leopardi obvykle nosí několik set metrů daleko a ukrývají ji v husté vegetaci. Díky rozmanitosti svého „jídelního lístku“ a lovu malé kořisti se tato zvířata vyhýbají vážné potravní konkurenci s jinými predátory, pro které jsou hlavní potravou velcí kopytníci.

Ve většině svého areálu nejsou tito leopardi vázáni na konkrétní období rozmnožování. Samice vstupují do říje každých 3-7 týdnů; toto období trvá několik dní, během kterých dochází k častému páření. Ve vrhu může být až 6 mláďat, ale většinou se narodí 1-2 slepá chlupatá koťátka o váze 430-570 g. Samice schovává mláďata v útulku do věku 6-8 týdnů, poté začnou následovat její. Když se koťata přestanou krmit jejím mlékem, matka je často vede k zabité kořisti, ale jinak s nimi tráví málo času. Když mláďata levhartů dosáhnou věku 18-20 měsíců, matka je odežene; je připravena na nové páření. Předpokládá se, že leopardi pohlavně dospívají přibližně ve věku dvou let, protože v této době samci i samice z předchozího vrhu opouštějí svou matku a usazují se na jiných územích.

ČTĚTE VÍCE
Jaká je nejoblíbenější značka tenisek na světě?


Tento leopard, částečně skrytý vysokou trávou, se ostražitě dívá před sebe. Skvrny na kůži dokonale maskují zvíře, zejména na pozadí stromů a keřů, a extrémně citlivé vousy (vibrissae) jsou charakteristickým znakem nočních predátorů

Levhartí samice tráví téměř polovinu života v doprovodu svých mláďat, samci však téměř vždy žijí sami. Velikost jednotlivých leopardích území se velmi liší.

Samice zabírají jednotlivá území o rozloze 10-290 metrů čtverečních. km, které se mohou ve vysoké míře (až 40 %) překrývat s oblastmi jiných samic. Samci zabírají větší území od 18 do 1140 metrů čtverečních. km a překrývají se ve stejné míře (40 %). Území samců se výrazně překrývají s jednotlivými teritorii samic.

Hlavním typem vokalizace leopardů je ostré, skřípavé vrčení, podobné zvuku pily řezající do hrubého dřeva; zvířata jej vydávají jak k navázání kontaktu s jinými jedinci, tak k „vytyčení“ vlastního území. Samice v říji používá tuto vokalizaci k přilákání samce a matka vydává vrzavé zvuky, aby k sobě přivolala svá mláďata.

Na pomoc přicházejí turisté. Ochrana přírody

Navzdory skutečnosti, že některé poddruhy leopardů mohou brzy vymizet, je pravděpodobné, že zvíře, které se dobře přizpůsobí jakýmkoli podmínkám a úspěšně loví, bude schopno bezpečně přežít ve většině svého současného areálu. V některých regionech počet leopardů klesá v důsledku změn stanovišť v důsledku lidských ekonomických aktivit a přímého vyhubení predátorů, kteří napadají hospodářská zvířata. Avšak i tam, kde jsou leopardi stříleni poměrně často, zůstávají populace těchto zvířat obecně stabilní.

Lidé zabíjejí leopardy nejen pro ochranu svých hospodářských zvířat, ale také pro zábavu: v Africe je leopard jedním z „velkých pěti“ – to je název pro skupinu pěti druhů zvířat, jejichž zástupci jsou oblíbenými objekty sportovního lovu; další čtyři druhy jsou lev, buvol, slon a nosorožec. Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) přiděluje roční kvóty lovu trofejí zemím, které přispívají k udržení životaschopných populací leopardů.