Pokud ještě nevíte, co dokáže vitamín A (aka retinol) v kosmetice pro péči o pleť, napravíme toto nedorozumění. Jeho schopnosti jsou rozsáhlé – od vyhlazení vrásek až po korekci akné.

5 minut číst
Aktualizováno:
28 2021 июня

Autor Alina Kharaz

Dermatolog Maria Nevskaya

Co je vitamín A

Jedná se o vitamín rozpustný v tucích. Existuje několik forem vitaminu A, nazývaných retinoidy. V kosmetice se nejčastěji používají:

  • retinol;
  • estery retinolu: acetát retinolu, palmitát retinolu;
  • retinaldehyd;
  • kyselina retinová.

„Všechny tyto látky najdeme v produktech pro korekci vrásek a dodání pevnosti pleti. Ale účinnost produktů se bude lišit v závislosti na zvolené formě vitaminu A,“ říká Alla Mimikina, expertka Garnier.

Čistá kyselina retinová je považována za nejúčinnější a jako její „prázdná místa“ slouží jiné formy vitaminu A: právě na kyselinu retinovou se po nanesení krému na pokožku přemění.“

Přípravky čisté kyseliny retinové jsou poměrně účinné a při použití mohou způsobit suchost, zarudnutí a pálení. Na to musíte být připraveni a při doporučení takové kosmetiky vás na to upozorní váš dermatolog.

Vitamin A je vitamin rozpustný v tucích.

Výhody kůže

Retinoidy jsou kompatibilní s receptory v epidermis a dermis, takže možnosti vitaminu A v oblasti krásy jsou obrovské:

  1. 1 pomáhá vyrovnat tón a texturu pleti;
  2. 2 zvyšuje syntézu kolagenu, elastinu, kyseliny hyaluronové v dermis;
  3. 3 zlepšuje ochranu kolagenových vláken před zničením při vystavení ultrafialovému záření;
  4. 4 snižuje hyperpigmentaci;
  5. 5 zvyšuje hustotu pokožky;
  6. 6 redukuje hloubku výrazných vrásek a pomáhá viditelně redukovat výskyt jemných linek.

Retinol pomáhá bojovat proti pigmentaci pokožky.

Omezení použití

Kontraindikace použití přípravků na bázi retinolu mohou zahrnovat:

  • individuální nesnášenlivost k různým formám této látky;
  • vysoká koncentrace látky – pro pokožku s poškozenou lipidovou bariérou nebo známkami fotopoškození;
  • kožní přecitlivělost.

Chcete-li vyloučit možnost nadměrné reakce (retinoidní dermatitida), proveďte test citlivosti na tuto složku. Naneste malé množství na zápěstí. Pokud se objeví zarudnutí, podráždění nebo svědění, přestaňte používat.

Existují důkazy, že retinoidy mohou penetrací kůží ovlivnit genetický aparát buněk. Používání kosmetiky s retinolem během těhotenství a kojení se nedoporučuje. Kromě toho je vhodné přestat užívat takové léky několik měsíců před začátkem těhotenství.

ČTĚTE VÍCE
Jaký je rozdíl mezi Good Girl a Good Girl Supreme?

Funkce aplikace

Vitamin A je účinná, ale spíše rozmarná složka. Retinol není odolný vůči dennímu světlu ani slunečnímu záření. Dermatologové proto doporučují následující možnosti použití kosmetiky s jeho obsahem:

  • večer, hodinu před spaním;
  • během období neaktivního slunce, například v zimě nebo pozdním podzimu;
  • ráno, následuje povinná aplikace opalovacího krému s SPF 30 nebo 50.

V jakém věku můžete používat kosmetiku s retinolem?

Přípravky na bázi retinolu lze předepisovat v dospívání na akné.

  • Dospívání Dermatolog může pacientům ve věku 15–17 let předepsat přípravky s vitamínem A a jeho deriváty na akné, zánětlivé onemocnění mazových žláz, které se vyznačuje zvýšenou mastnotou kůže, narušením obnovovacích procesů stratum corneum ( hyperkeratóza) a proliferace patogenních bakterií.
  • Po 30 letech V tomto věku se vitamín A používá k prevenci známek stárnutí pokožky. Při výběru kosmetického přípravku je nutný individuální přístup.

Na jaké problémy by se měly retinoidy používat?

Vitamin A se používá k léčbě akné od konce 1950. let a ke korekci známek stárnutí od 1980. let XNUMX. století. Nyní se vyrábí komplexní přípravky proti stárnutí, které si poradí nejen s vráskami, ale také s pigmentací, nedostatkem vlhkosti a nerovnoměrným reliéfem.

Přihlášky po kurzech

Produkty s vitamínem A se obvykle předepisují na 3 měsíce ke korekci akné nebo pigmentace. A to průběžně – k prevenci a nápravě změn souvisejících s věkem.

Požadovaná koncentrace

Koncentrace retinolu v krémech proti stárnutí by měla být alespoň 0,1 %. Pro zvýšení elasticity pokožky a korekci hlubokých vrásek se koncentrace pohybuje od 0,4 % do 1 %.

Vitamin A se často používá v produktech proti stárnutí.

Použití vitaminu A doma

V poslední době se objevila určitá rizika spojená s používáním vitamínu A pro pokožku. Často si dívky po přečtení článků o jeho přínosu pro pleť v neověřených internetových zdrojích koupí v lékárně olejový roztok vitaminu A (retinol acetát) a aplikují ho na obličej nebo přidávají do pečujících krémů. Jak je to bezpečné?

Pro ty, kteří si rádi vyrábějí vlastní kosmetiku, můžeme rovnou říci: do krému byste neměli přidávat olejový roztok vitamínu A, protože výsledek může být nejen neuspokojivý, ale i nepředvídatelný.

„Používání tohoto roztoku jako kosmetického přípravku způsobuje ucpání pórů a mdlou pleť. Navíc je nemožné vytvořit si doma vyvážený, účinný krémový vzorec,“ varuje Alla Mimikina.

ČTĚTE VÍCE
Jak ovlivňuje počet vajec těsto na palačinky?

Neznalost správného dávkování a vlastností chemických procesů vás nezbaví odpovědnosti za vlastní pokožku obličeje, pokud se něco pokazí. Proto je lepší koupit hotový produkt s vyváženým složením, který prošel dermatologickou kontrolou.