Pokud má vaše pleť sklony k akné, zánětům a zarudnutí, pak si pravděpodobně velmi pečlivě vybíráte kosmetiku, zejména dekorativní kosmetiku. A ve vašem případě je lepší nehrát ruletu, ale vybírat kosmetiku se správným složením. Kosmetologové a dermatologové již dávno sestavili seznam složek, které mohou přispívat k ucpávání pórů a v důsledku toho k tvorbě akné. Seznam sedmi nejnebezpečnějších složek jsme našli v knize „Not Just a Pretty Face: The Ugly Side of the Beauty Industry“ od Stacy Malkan a v rozhovoru s dermatology Deanem Robinsonem a Yoramem Hartem pro americkou publikaci Byrdie.

Olej

Přírodní oleje jsou v posledních letech oblíbené zejména mezi výrobci kosmetiky. Potíž je ale v tom, že mnohé z nich (zejména ty nejoblíbenější – kokosový, olivový, kukuřičný a olej z pšeničných klíčků) obsahují velké množství mastných kyselin, které ucpávají póry. Pokud nechcete svou pleť podrobovat zkoušce, je nejlepší se slovu „Oil“ ve složení vyhnout. Nebo alespoň zvolte arganový olej a bambucké máslo, neméně známé v kosmetologii (jejich obsah mastných kyselin je minimální).

Silikon

Silikony (ve složení jsou označeny předponou -cone a -siloxane) se zvláště často přidávají do primerů a voděodolné kosmetiky. Ale podle Deana Robinsona všechny produkty s těmito složkami silně dehydratují pokožku a ucpávají póry. „Kyselina hyaluronová je ale naopak považována za ideální složku kosmetiky: hydratuje a funguje jako prostředek proti stárnutí,“ říká lékař.

Lanolin

Lanolin je živočišný vosk nebo sádlo získané vařením ovčí vlny. Zní to hrozivě nejen slovy, ale i činem. Yoram Hart říká, že tato složka je vysoce komedogenní, takže byste se od ní měli držet dál. Nejhorší je, že lanolin lze ve formulacích označovat několika termíny. Takže další názvy pro tuto složku jsou acetylovaný lanolinový alkohol, ethoxylovaný lanolin, PEG 16 lanolin, solulan 16.

Vůně, parfém

Chybou může být i výběr produktu podle vůně. Kvůli příjemné vůni mohou výrobci do kosmetiky přidávat vonné látky, které nejsou příliš užitečné. Zvláštní pozornost je podle Yorama Harta třeba věnovat benzaldehydu – umělé vůni, která může dráždit pokožku, způsobovat zarudnutí, akné nebo alergie.

Petrochemie

Stacey Malkan, autorka knihy „Not a Pretty Face: The Ugly Side of the Beauty Industry“, uvádí jako ropné produkty vazelínu (vazelínu), minerální olej a parafín. A často se podle ní přidávají do krémů, rtěnek a řasenek, aby se zvýšila trvanlivost produktů. Všechny tyto složky jsou však toxické a škodlivé pro pokožku, zejména pro problematickou pleť.

ČTĚTE VÍCE
Jak často byste měli používat krém na boty?

Chlorid sodný

To je jiný název pro kuchyňskou sůl, která se dá použít v kosmetice jako zahušťovadlo. A vyhýbat by se mu měly i ty, co mají problematickou pleť. “Stejně jako slaná jídla může chlorid sodný ucpat póry a způsobit vyrážky, zejména na bradě a kolem úst,” poznamenává Hart.

D&C červená

V tvářenkách se často používá D&C Red nebo Acid Red. Jde ale o umělé barvivo, kterému by se měli vyhýbat lidé s citlivou nebo aknózní pletí. V opačném případě může dojít k zánětu v oblasti, kde aplikujete přípravek s touto složkou.

Jaké přísady v kosmetice jsou vhodné pro problematickou pleť?

„Radila bych výběr kosmetiky s kyselinou salicylovou a sírou. Tyto složky mohou pomoci léčit akné a pupínky a zároveň zklidnit pokožku, říká Dean Robinson. Dobrou složkou pro problematickou pleť je také retinol, který obnovuje kožní buňky.

Viz také:

Bohužel, přesný seznam komedogenních složek není vědě znám. Pleť každého člověka je jiná a její reakce je těžké předvídat. Ale zkusili jsme to. Je vysoce pravděpodobné, že na těchto 5 složek zareaguje zánětem a podrážděním.

Almondový olej

Mnoho zvlhčovačů vytváří na pokožce vodotěsný a vzduchotěsný film. Problém je v tom, že nejen dobře zadržuje vlhkost, ale také vytváří úrodné prostředí pro množení bakterií způsobujících akné. Oleje v kosmetice jsou tedy přírodní filmotvorné látky. Pro ty, kteří mají suchou a dehydratovanou pokožku, mají velký úspěch krémy bohaté na oleje. Ale mastní nebo citliví lidé mohou být ještě více podráždění. Kromě mandlového oleje (Prunus amygdalus dulcis oil nebo Sweet mandlový olej) byste si měli dávat pozor na olej z pšeničných klíčků, kakao (Theobroma cacao seed butter), kokosový (Cocos nucifera (kokosový) olej) a lněné semínko (Linum usitatissimum seed oil). .

benzaldehyd

Vůně se přidávají téměř do veškeré kosmetiky. Mezi nimi je poměrně oblíbený benzaldehyd s charakteristickým zápachem po hořkých mandlích. Bohužel, přes veškerou svou příjemnost to může mít nepříjemné následky: ucpávat póry a dráždit pokožku. Ne vždy se podaří zjistit, jaké vůně konkrétní výrobek obsahuje – výrobci je často označují pod obecným názvem parfum (vůně). Pokud ale máte problematickou, citlivou pleť a přesto ve složení zaznamenáváte benzaldehyd, je lepší vrátit tento produkt na poličku. Za akné může nejen složení kosmetiky, ale i její nesprávné používání: Málokdo ví: 5 tabu v péči o pleť, která stárnou a způsobují akné

ČTĚTE VÍCE
Jak složit košili bez vrásek?

Chlorid sodný

A tuto komponentu velmi dobře znáte. Toto je kuchyňská sůl. Nejčastěji se vyskytuje v čisticích prostředcích kvůli jeho exfoliačním a antiseptickým vlastnostem. Chlorid sodný se přidává do bezoplachové a dekorativní kosmetiky jako zahušťovadlo. Komponenta je bezpečná pro krátkodobý kontakt s pokožkou. Ale například jako součást podkladové báze může způsobit podráždění a vyrážky v oblasti brady a kolem úst. Mimochodem, ti se suchou pokožkou by se měli vyhýbat chloridu sodnému v šamponech. A někdy je lepší dát si pauzu od podkladové báze úplně: Bez náplasti: 5 produktů, které nahradí podkladovou bázi a dopřejí vaší pleti odpočinek

Laurylsulfát sodný

Laurylsulfát sodný (SLS) je tvrdý aniontový surfaktant. Komponenta poskytuje svěží pěnu a dobře čistí pokožku. Bohužel čistí nejen znečištění, ale i naši ochrannou bariéru. Výsledkem je, že po umytí cítíme napjatost a suchost, pokožka se dlouho zotavuje a na tak drsný zásah reaguje vyrážkou. Neváhejte takové umyvadlo vyhodit do koše – dnes jsou na trhu šetrnější alternativy. Agresivní aniontové povrchově aktivní látky (včetně SLES, DEA, MEA) jsou nahrazeny měkkými glukosidy (například decylglukosid), betainy (například kokamidopropylbetain), isethionáty (například lauroylmethylisethionát sodný). Řešení věčného sporu: Celá pravda o sulfátech v kosmetice: kdy jsou užitečné a kdy jsou zlé

Lanolin

Lanolin je živočišný vosk získaný vařením ovčí vlny. Rádi ho přidávají do kosmetických přípravků, protože složka plní několik funkcí najednou: působí jako zahušťovadlo a zároveň hojí a zjemňuje pokožku. Se všemi svými výhodami je lanolin stále stejnou filmotvornou látkou jako přírodní oleje, což znamená, že může ucpávat póry a vést k zánětům u mastné, problematické a citlivé pleti. Dívkám se suchou pokožkou ale přijde vhod krém s lanolinem! Přečtěte si Jak se starat o problematickou pleť, aby se ještě více nelámala

Autorka sekce, expertka na krásu