Plameňák růžový je poddruhem plameňáka obecného. Obecně neexistuje globální hrozba vyhynutí. V Rusku jde o nemnožící se, migrující a regulérní migranty. Růžový plameňák je klasifikován jako vzácný druh a je zahrnut v červených knihách Ruska a Kazachstánu.

Внешний вид

Plameňáky nelze zaměnit s žádným jiným ptákem kvůli zvláštnostem jejich tělesné stavby a úžasné barvě jejich peří. Jedná se o poměrně velké ptáky (výška 120-145 cm, hmotnost 2100-4100 g, rozpětí křídel 149-165 cm) a samice jsou menší než samci a mají kratší nohy. Hlava plameňáka je malá, zobák mohutný a ve střední části ostře (kolenovitě) prohnutý dolů. Na rozdíl od většiny ptáků mají plameňáci pohyblivou část zobáku, která je spodní částí, nikoli horní částí. Podél okrajů mandibuly a mandibuly jsou malé rohovinové destičky a dentikuly, které tvoří filtrační aparát. Plameňáci mají velmi dlouhé nohy se 4 prsty, přičemž tři přední jsou spojeny plovací membránou. Peří těchto ptáků je volné a měkké. Barva opeření různých poddruhů plameňáků se pohybuje od jemně růžové až po intenzivně červenou, konce křídel jsou černé. Růžová a červená barva opeření je způsobena přítomností pigmentů v tkáních – tukových barviv ze skupiny karotenoidů. Ptáci získávají tyto látky z potravy, od různých korýšů. V zajetí, po 1-2 letech, růžovočervený nádech opeření obvykle mizí v důsledku monotónní stravy. Pokud však do potravy plameňáků konkrétně přidáte červené karotenoidy obsažené v mrkvi a řepě, barva ptáků zůstane vždy bohatá. Mláďata jsou šedohnědá, dospělé opeření „oblékají“ až ve třetím roce života.

Distribuce

Distribuce je extrémně nerovnoměrná. Žije v jižní Evropě, Asii a Africe. Hnízdí každoročně na jezerech Kurgaldzhino a Tengiz ve středním Kazachstánu, dočasná hnízdiště se pravidelně objevují v severovýchodní Kaspické oblasti a na malých jezerech v Kazachstánu. Změny v hnízdní oblasti jsou spojeny se změnami vlhkosti suchých oblastí. Koncem 1950. let 30. století. Kazašská populace plameňáků růžových čítala 000 50–000 2500 párů, nyní od 11500 XNUMX do XNUMX XNUMX párů. Jedna chovná kolonie byla nalezena v přírodní rezervaci Kyzylagach.

V Evropě se nejvýznamnější a nejstabilnější hnízdiště plameňáků nachází v přírodní rezervaci Camargue u ústí řeky Rhony (jižní Francie). Na jaře se zde slétá až 25 tisíc ptáků. V roce 1963 byla objevena kolonie 3600 hnízd v Las Marismas na jihu Španělska, kde od roku 1941 nebyl pozorován žádný chov plameňáků. V Africe hnízdí ptáci na jezerech v Maroku, jižním Tunisku, severní Mauretánii, Keni, Kapverdských ostrovech a na jihu kontinentu. Plameňáci žijí také na jezerech jižního Afghánistánu (v nadmořské výšce až 3000 m) a severozápadní Indie.

ČTĚTE VÍCE
Kde to bolí při cervicitidě?

Plameňáci obývají velké zátoky mořských pobřeží, velká i malá slaná stepní jezera.

Žlutá barva – tam, kde se pouze rozmnožují, modrá – zimující, zelená – kde druh žije přisedle.

Stravování a krmení

Základem jídelníčku růžového plameňáka je malý načervenalý korýš Artemia a jeho vajíčka. Kromě toho se plameňáci živí dalšími korýši, stejně jako měkkýši, larvami hmyzu a červy. Některé druhy jedí modrozelené řasy a rozsivky. Potravu hledají v mělkých vodních plochách. Plameňáci, kteří šli daleko do vody, s dlouhýma nohama spouštějí hlavu pod vodu a hrabou zobáky na dně nádrže. V tomto případě se koruna ptáka téměř dotýká dna, horní čelist je dole a spodní čelist je nahoře. Plameňáci pijí brakickou a sladkou vodu během deště a olizují kapky vody stékající po jejich peří.

Reprodukce

Plameňáci hnízdí ve velkých koloniích čítajících až 20000 2000 párů (v Indii až 000 1 2 párů). Hnízdo je komolý kužel vyrobený z bahna a sádry. Ve snůšce jsou 27-32 vejce, která inkubují samec a samice 200-65 dní, oba rodiče se také starají o potomstvo. Mláďata se líhnou zakrytá chmýřím, vidící a s rovným zobákem. Po dobu dvou měsíců je rodiče krmí „říháním“, které kromě polostrávené potravy obsahuje sekrety ze žláz spodní části jícnu a proventrikulu. Tato tekutina je nutriční hodnotou srovnatelná se savčím mlékem a má světle růžovou barvu díky přítomnosti karotenoidů. Mláďata opouštějí hnízdo několik dní po vylíhnutí a asi ve věku jednoho měsíce mění své první ochmýřené opeření za druhé. Mláďata ponechaná na chvíli bez rodičů, která již opustila hnízdo, se shromažďují ve velkých skupinách (až 75 kuřat) a jsou pod dohledem několika „povinných učitelů“, kteří zůstali na místě. Mladí lidé získávají schopnost létat XNUMX.–XNUMX. den života; ve stejném věku se konečně tvoří jejich filtrační aparát.

Sociální chování

Plameňáci jsou monogamní a tvoří páry po dobu nejméně několika let.

Na hnízdištích ptáci chrání pouze hnízdo samotné.

Migrace

V severní části svého rozšíření jsou plameňáci tažní. Hlavní část kazašské populace zimuje v rezervacích Krasnovodsk a Kyzylagach, někteří ptáci zimují v Íránu.

Životnost

Ve volné přírodě se zřejmě dožívají až 30 let, v zajetí i déle (až 40 let).

ČTĚTE VÍCE
Je možné vyléčit deformitu hallux valgus u dospělých?

Autor textu M. Tarkhanova

Historie života v ZOO

Ve sbírkách zoologických zahrad po celém světě jsou plameňáci zastoupeni velmi široce – pták je roztomilý, vystavitelný a snadno se udržuje. Plameňáky chováme téměř neustále. Na podzim 1985 byla velká zásoba plameňáků červených – k nám přišlo 15 jedinců. Složení skupiny se neustále mění. Dnešní sbírku tvoří 8 plameňáků starorůžových, kteří žili před rekonstrukcí zoo, a 35 mláďat plameňáků červených přijatých z Kuby (z přírodního parku) v roce 1997.

V roce 1996 byl na Velkém rybníku vybudován nový výběh pro plameňáky – domek a mělká plocha oplocená sítí. Od roku 2000 se začali množit plameňáci.

Ve většině zoologických zahrad jsou plameňáci chováni společně s kopytníky. Výběh pro plameňáky může být zcela libovolný. Je důležité mít mělkou vodu a přístup na otevřenou půdu, protože. hnízda – šišky si tvoří z vlhké půdy.Čím větší výběh, tím menší celkové znečištění půdy.

Plameňáci mají velký zakřivený zobák – jedná se o specializovaný filtrační přístroj. Zachycují spodní bahno spolu s vodou a filtrují jej přes zobák. Voda se vylije a v tlamě ptáka zůstanou malí bezobratlí. Plameňáci si označí nohy na místě, rozvíří bahno a poté pohybují zobákem všemi směry a cedí vše, co je ve vodě. Někdy mohou spolknout kusy velkých ryb. Mláďata plameňáků jsou krmena velmi zajímavě – svým „ptačím mlékem“ – odděleným obsahem své úrody. Rodič a mládě sevřou zobáky a mládě se krmí 15–20 minut. Mláďata se krmí dlouho: v září jsme viděli krmení kuřátka, které se vylíhlo v červenci.

Strava plameňáků zahrnuje maximum toho, co jim můžeme nabídnout. Jedná se o strouhanou mrkev, mleté ​​ryby, suchý gammarus, speciální krmivo s vysokým obsahem bílkovin s potřebnými vitamíny a mikroelementy. Všechno toto krmivo je naplněno vodou a ptáci z této tekuté směsi cedí, co potřebují. Tekutou stravu podáváme 1x denně, suché krmení neustále. Červené zbarvení plameňáků zajišťuje konzumace karotenu, který je u malých korýšů, které jedí, hojný. Zajistit plameňákům takovou výživu v zoo není možné, proto jim do potravy přidáváme speciální barvivo.

Obtíží v chovu plameňáků je výběr potravy tak, aby obsahovala vyvážený obsah vitamínů a bílkovin.

ČTĚTE VÍCE
Kolik můžete zhubnout při středomořské stravě?

Plameňákům se daří pouze ve velkých hejnech. Sice si to mezi sebou neustále řeší, ale je to celkem neškodné. Existuje názor, že když je ve skupině plameňáků méně než 20 – 25 jedinců, nejsou schopni se rozmnožovat. V současné době je v naší skupině 38 ptáků.

V létě jsou plameňáci drženi v otevřeném výběhu na Velkém rybníku, v zimě – v teplé místnosti sousedící s tímto výběhem. Ptáčky přemístíme do teplé místnosti při teplotách blízkých nule – když začínají noční mrazíky. Pro plameňáky je také důležité zajistit pohodlný – co nejkratší – přechod ze zimních prostor do letních.