Rakytníkový olej se již dlouho používá při prevenci a léčbě mnoha nemocí a také pro domácí kosmetologii. Obsahuje mnoho mikro- a makroprvků, aminokyseliny, vitamíny, minerály, organické kyseliny, fytoncidy, flavonoidy a třísloviny. Díky tomu má rakytníkový olej téměř neomezené možnosti využití, o čemž píše portál Health Territory.

Léčivé vlastnosti rakytníkového oleje

Rakytníkový olej má protizánětlivé, imunomodulační, antibakteriální, regenerační a analgetické účinky. Užívá se při onemocněních trávicího ústrojí, kdy člověk vnitřně užívá rakytníkový olej, zlepšuje se mu trávení, reguluje se vylučování žaludeční šťávy, zlepšuje se metabolismus lipidů. Přípravek se používá v komplexní terapii při onemocněních dvanáctníku, gastritidě, kolitidě a žaludečních vředech. Rakytníkový olej snižuje hladinu kyselosti. Rakytníkový olej obnovuje jaterní buňky po alkoholové intoxikaci. Tento produkt je velmi prospěšný i při vnějším použití. Rakytníkový olej je široce používán pro dentální účely – zmírňuje bolesti zubů, obnovuje pooperační rány, účinně se používá při komplexní léčbě paradentózy, zánětu dásní, stomatitidy a dalších infekčních onemocnění úst. Rakytníkový olej se používá v gynekologii – ve formě tamponů k léčbě eroze děložního hrdla, endometritidy, traumatických poranění a vaginitidy. Léčí také popáleniny, ekzémy, proleženiny, akné, omrzliny, řezné rány, lišaje, omrzliny, vředy a další kožní onemocnění. Doporučuje se k léčbě hemoroidů a sinusitid. Zevní použití rakytníkového oleje ozdravuje pokožku bez zanechání hrubých jizev nebo jizev. Je také zásobárnou vitamínu C, takže je nepostradatelný při nachlazení a jako profylaxe proti virovým onemocněním.

Rakytníkový olej v kosmetologii

Rakytníkový olej obsahuje obrovské množství látek prospěšných pro lidské vlasy, nehty a pokožku. Díky tomu je produkt široce používán v kosmetologii. Rakytníkový olej zlepšuje stav pokožky tím, že ji zjemňuje a hydratuje, zvyšuje elasticitu a blokuje šíření volných radikálů. Rakytník zabraňuje stárnutí pokožky, bělí ji a oddaluje výskyt vrásek souvisejících s věkem. Rakytníkový olej se také používá při plešatosti a vypadávání vlasů, k posílení řas a stimulaci jejich růstu. Obnovuje pokožku po spálení sluncem a je široce používán v aromaterapii. Používá se do různých krémů, balzámů, masek, masážních olejů. Rakytníkový olej je nejlepší používat zředěný, aby nedošlo k oslabení ochranné bariéry pokožky.

Rakytníkový olej v dětské praxi

Všechny mladé maminky znají hodnotu rakytníkového oleje, je nepostradatelný v těhotenství a při péči o novorozence. Olej lze použít k mazání plenkové vyrážky na pokožce dítěte, k léčbě ústní dutiny pro afty a další zubní onemocnění. Při prořezávání zoubků zmírňuje rakytníkový olej bolest a svědění. Rakytníkový olej se dětem podává k posílení imunitního systému a ochraně organismu. Během laktace si matky promazávají bradavky, aby se zacelily praskliny.

ČTĚTE VÍCE
Jak rychle zvětšit rty doma?

Komu je rakytníkový olej kontraindikován?

Rakytníkový olej by ve větším množství neměli užívat lidé s individuální intolerancí, onemocněním jater, slinivky břišní a žlučníku. Olej byste také neměli používat, pokud máte průjem. Aby byl rakytníkový olej prospěšný, musí být správně zvolen. Pokud kupujete v lékárně, měli byste se dívat na barvu a konzistenci. Homogenní hustá konzistence je známkou dobrého produktu. Pravý rakytníkový olej obsahuje minimálně 180 mg/% karotenoidů, je certifikovaný a je vyroben z vybraných odrůd rakytníku, které se pěstují v ekologicky šetrných oblastech. Výhody rakytníkového oleje jsou k nezaplacení, nejdůležitější je znát kontraindikace a nezneužívat to.

Existuje něco jako příliš mnoho terapeutických účinků, pokud jde o lék? Podívejme se na příklad rakytníkového oleje – levné a bezpečné drogy, kterou zná každý.

Rakytníkový olej je oblíbeným dermatotropním prostředkem u dívek, které jím „obnovovaly“ pokožku poškozenou slunečním zářením, větrem a dalšími škodlivými environmentálními hrozbami (a v té době většina obyvatel země za železnou oponou ani nevěděla o nich). Dnes by se zdálo, že chránit pokožku opalovacími krémy se už naučil každý, na staré přípravky můžete zapomenout. Ale na odepisování rakytníkového oleje je příliš brzy!

Rakytníkový olej: tajemství je omega-7

Vědci teprve nedávno začali podrobně zkoumat složení a vlastnosti olejů z ovoce a semen Hippophae rhamnoides – pokud v něm bylo před několika desetiletími identifikováno pouze několik cenných bioaktivních složek, jako je alfa-tokoferol a karotenoidy, dnes věda pokročila mnohem dále. Zejména léčivé vlastnosti rakytníkového oleje jsou nyní spojeny s vysokým obsahem speciálních polynenasycených mastných kyselin.

Všichni jsme slyšeli o cenných omega kyselinách, zejména o omega-3 z rybího tuku nebo omega-6 z rostlinných olejů. Rakytník je tak unikátní, že obsahuje omega kyseliny s vlastním sériovým číslem!

Ve studiích bylo prokázáno, že kyselina palmitolejová zlepšuje lipidové profily tím, že vyrovnává koncentrace „špatného“ a „dobrého“ cholesterolu, čímž zabraňuje rozvoji aterosklerózy.

Kyselina palmitolejová, známá také jako omega-7, je nyní uznávána jako klíčová aktivní složka rakytníkového oleje. Právě to, a ne cenné karotenoidy nebo tokoferol, jsou zodpovědné za většinu léčebných účinků tohoto přírodního léku.

Tato úžasná sloučenina také pomáhá normalizovat citlivost na inzulín a eliminovat další faktory při rozvoji metabolického syndromu. Výzkumy ukazují, že omega-7 „napodobují“ účinky určitého hormonu v těle, který pomáhá regulovat metabolismus.

ČTĚTE VÍCE
Jak nakrmit mozek?

Rakytníkový olej je univerzální lék

Dermatologické indikace pro použití rakytníkového oleje jsou neuvěřitelně široké – je to dáno jeho mnohostrannými účinky. Tento lék zejména stimuluje reparační procesy v kůži a sliznicích, urychluje proces epitelizace a má také protizánětlivé, detoxikační, posilující, antioxidační a cytoprotektivní vlastnosti.

Rakytníkový olej se v první řadě doporučuje používat jako řešení na popáleniny různého původu (včetně ozařování) a další kožní léze, jako jsou omrzliny, proleženiny nebo i tvrdošíjně se nehojící trofické a diabetické vředy.

Je třeba připomenout, že tento olej, stejně jako jakýkoli jiný, by se neměl používat bezprostředně po popálení. Je důležité postiženou kůži nejprve řádně ochladit vodou nebo ledem, aby se minimalizovala plocha a hloubka poškození. Ale později, v procesu léčby a prevence jizev, je rakytníkový olej nenahraditelný.

Rakytníkový olej: vnější použití

V případě domácích (tepelných nebo chemických) popálenin se ošetření, které trvá přibližně pět dní, provádí podle následujícího schématu:

  1. postižené oblasti kůže jsou předem dezinfikovány mírným antiseptikem, například chlohexidinem (stupeň dezinfekce postiženého povrchu je vyžadován pro každý obvaz);
  2. Na popálené místo se přikládá sterilní obvaz (nebo ubrousek) namočený v oleji;
  3. aplikace se uzavře a zafixuje čistým, čerstvým obvazem (náplast je kontraindikována, protože povrch kůže musí dýchat).

Pokud dojde k popálení na obličeji, pokožka se jednoduše opatrně ošetří vatovým tamponem nebo tamponem namočeným v oleji – bez intenzivního tření. U závažných patologických procesů se droga používá ve formě olejových obvazů, které se mění každý druhý den. Opět platí, že aplikace se aplikují až po důkladném očištění postižené kůže od hnisu a nekrotické tkáně.

Přečtěte si také

Je zcela přirozené, že se snaží odhalit potenciál rakytníkového oleje v sousedním oboru – kosmetologii, především jako reparační, změkčující a UV filtr. A nedávno se vědcům podařilo prokázat, že jeho složky skutečně neutralizují účinky fotostárnutí pokožky spojené s vystavením ultrafialovému záření (což bylo intuitivně uhodnuto již v sovětské éře).

Dokonce se snaží používat „sluneční“ olej v komplexní terapii komplexních onemocnění, jako je lupénka nebo ekzém. Barva oranžové hmoty s charakteristickým zápachem, stejně jako její schopnost velmi vytrvale barvit pokožku, je způsobena vysokým obsahem karotenoidů. Každý však ví, jak prospěšné jsou tyto sloučeniny, takže se nikdo zvlášť neobává takového „vedlejšího účinku“.

ČTĚTE VÍCE
Jak zpracovat jahody pro dobrou úrodu?

Existují důkazy o pozitivním účinku použití ozonizovaného rakytníkového oleje na paradentózu: terapeutický účinek léku je spojen s tím, že upravuje metabolické poruchy v parodontálních tkáních.

Rakytníkový olej je však výbornou terapeutickou možností, která bude účinná nejen při vnějším použití.

Potenciál rakytníkového oleje udivuje představivost i těch nejnáročnějších specialistů – kompetence tohoto produktu dalece přesáhly hranice dermatologie.

Rakytníkový olej: možnosti pro vnitřní použití

Nozologický index zahrnuje širokou škálu indikací pro použití tohoto léku – gastritida, žaludeční a dvanáctníkové vředy, ateroskleróza a mnoho dalších diagnóz spojených zejména s narušenou integritou buněčných membrán a metabolismu.

Další možností pro tuto cennou látku je kontrola hmotnosti: při perorálním podání omega 7 mastné kyseliny signalizují tělu, aby přestalo ukládat tuk.

Je tedy zcela logické, že tato olejovitá oranžovo-červená tekutina s charakteristickým zápachem je velmi oblíbená „mezi lidmi“ a je široce používána v moderní medicíně ve formě roztoku, kapslí a čípků k léčbě celé řady onemocnění. . Ale řekněme si vše popořadě: komu může lékárník doporučit olej ze semen rakytníku?

Rakytníkový olej: obnova zevnitř

Rakytníkový olej se vnitřně předepisuje na gastritidu, žaludeční a dvanáctníkové vředy: inhibuje aktivitu žaludečních proteáz a v klinických studiích opakovaně prokázal antiulcerogenní (protivředovou) aktivitu. Při patologii jícnu, při peptických vředech žaludku a dvanáctníku se lék užívá perorálně, 1 čajová lžička 2-3krát denně. Průběh léčby je v tomto případě obvykle 3-4 týdny.

Rakytníkový olej našel uplatnění i v léčbě gynekologická onemocnění (kolpitida, endocervicitida, ektopie a cervikální eroze), kde jsou jeho reparační vlastnosti žádané ne méně než u popálenin.

Rakytníkový olej se také používá ve formě čípků a v proktologii – k léčbě hemoroidů, proktitid, análních fisur, vředů konečníku, erozně-ulcerózních sfinkteritid. Operují zde i vatové tyčinky, kterými se promazává řitní otvor a hemoroidy (je potřeba minimálně deset procedur). V případě patologických procesů v konečníku se olej vstřikuje do jeho lumen pomocí mikroklystýru (po předběžném čisticím klystýru).

U zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích (nosohltan, hlasivky, průdušnice, průdušky) se lék používá také ve formě inhalací, i když by měly být prováděny v klinickém prostředí.

Při absenci nežádoucích účinků lze téměř jakýkoli průběh léčby rakytníkovým olejem opakovat po 4-6 týdnech.

ČTĚTE VÍCE
Co by mělo být v základním šatníku každé ženy?

Ukrajinští výrobci v pokynech pro tento lék neuvádějí takovou indikaci, jako je obnova jaterních buněk po různých typech poškození, ačkoli na Západě je rakytníkový olej aktivně testován v klinických studiích jako prostředek pro opravu hepatocytů po intoxikaci, drogová a virová hepatitida, tzn jako hepatoprotektor. Klinické studie prokázaly, že složky rakytníku pomáhají normalizovat hladiny jaterních enzymů, sérových žlučových kyselin a některých imunitních markerů zapojených do zánětu a degenerace jater.