Kyselina salicylová proti akné se používala ještě v době, kdy neexistovaly alternativní moderní technologie pro tvorbu účinné profesionální kosmetiky. Dnes se kyselina salicylová nachází ve vzorcích mnoha korekčních produktů pro různé typy pleti, včetně mastné a problematické pleti. Řekneme vám, jaké existují metody použití kyseliny salicylové na akné.

Nevíte jak se starat?

Zkontrolujte stav pokožky obličeje. Online diagnostika je založena na umělé inteligenci. Diagnostika poskytne osobní doporučení pro péči o problémovou pleť.

Odborná diagnostika pleti z jedné fotografie

Pomáhá kyselina salicylová na akné?

Kyselina salicylová (kyselina BHA) – hydroxybenzoová nebo fenolová kyselina rozpustná v tucích. Kyselina salicylová je silné antiseptikum, působí protizánětlivě a keratolyticky, urychluje proces regenerace buněk, hloubkově čistí póry od nahromadění mazu a reguluje činnost mazových žláz. Díky těmto vlastnostem je považován za nepostradatelnou složku v péči o mastnou problémovou pleť.

Kromě toho, že kyselina BHA zabraňuje vzniku akné a novým zánětlivým procesům, účinně bojuje se stávajícími nedokonalostmi tím, že zlepšuje mikrocirkulaci a urychluje proces hojení pokožky. Kyselina salicylová na akné se často používá v topických SOS produktech. Bodová aplikace přípravku je vhodná pro teenagery s akné a působí cíleně na zdroj zánětu.

Na jaké další kožní problémy pomáhá kyselina salicylová?

  • Černé tečky, komedony, akné: exfoliuje stratum corneum buněk, čistí a stahuje póry, zabraňuje ucpávání a má antimikrobiální účinek.
  • Dermatitida, psoriáza, seborrhea: eliminuje peeling, nastartuje proces obnovy tkáně, působí protisvědění.
  • post-akné: obnovuje horní vrstvu epidermis, bělí stagnující místa, vyrovnává jizvy.
  • První známky stárnutí: vyrovnává tón a texturu pleti, zesvětluje stařecké skvrny, vyhlazuje vrásky.

Příznivé vlastnosti kyseliny salicylové pro pokožku obličeje

Podívejme se, jaké účinky má kyselina salicylová na pleť a proč je jednou z nejoblíbenějších složek běžné kosmetické rutiny. Klíčové vlastnosti beta hydroxykyseliny:

  • Antiseptické a baktericidní;
  • Léčení;
  • Čištění;
  • Protizánětlivé;
  • Regenerační;
  • Exfoliační;
  • Regulace kožního mazu;
  • Zabraňuje hyperpigmentaci;

Použití kyseliny salicylové proti akné

Jak kyselina salicylová působí proti akné a černým tečkám? Za prvé, látka pomáhá čistit pokožku tím, že vytahuje přebytečný maz z pórů a zároveň je zužuje a snižuje práci mazových žláz. Mazová zátka vytváří ideální prostředí pro množení bakterií akné, takže čištění je prvním krokem k prevenci pupínků.

ČTĚTE VÍCE
Je možné aplikovat botox sami doma?

Antibakteriální a protizánětlivé působení umožňuje zničit bakterie, rychle zmírnit zarudnutí a zklidnit pokožku. Keratolytický efekt ničí mezibuněčné spoje keratinizovaných buněk, exfoliuje je, dále čistí a spouští regenerační procesy pokožky. Exfoliace a obnova epidermis zabraňuje vzniku stop po akné, aniž by narušilo pH pokožky.

Jednoduše řečeno, kyselina salicylová je účinný lék na akné a mezi dermatology má osvědčené výsledky. Aktivní kosmetiku na jejím základě lze nalézt v lékárnách a na schůzkách s kosmetologem. Podívejme se, jaké formy uvolňování kyseliny BHA existují a v jaké formě se používá v kosmetologii.

Kyselina salicylová má různou funkčnost v závislosti na její koncentraci v kosmetickém přípravku.. Například v koncentraci 0,5 – 2% se látka používá jako exfoliant a nachází se v základu peelingů, v koncentraci menší než 0,5% je díky svým antiseptickým vlastnostem použitelná jako environmentální kosmetický konzervant.

V jakých dávkách se složka používá v kosmetických přípravcích?

  • Optimální koncentrace kyseliny salicylové v přípravcích péče o pleť obličeje je 2 %.
  • Formule obsahující 3% kyseliny lze použít na jiné oblasti těla, jako jsou záda nebo hrudník, k účinnému odstranění akné a snížení zánětu.
  • Keratotické produkty s koncentrací kyselin do 9% se používají k exfoliaci odumřelých kožních buněk.
  • K léčbě bradavic se používá kyselina salicylová v koncentraci 10 % až 30 %, k nákupu takových přípravků je většinou nutný lékařský předpis.

V rámci kosmetických receptur je složka nejbezpečnější a nejúčinnější, protože je doplněna o pomocný komplex účinných látek zaměřených na léčbu akné, např. hydrofixační látky chránící pokožku před dehydratací, zinek regulující tvorbu kožního mazu, zklidňující niacinamid, léčivý panthenol. Výskyt alergické reakce a podráždění při používání odborné péče je minimalizován, dermatologové proto doporučují používat raději osvědčenou kosmetiku než lihové roztoky kyseliny salicylové.

Recenze přípravků na akné s kyselinou salicylovou

Kosmetika s kyselinou salicylovou na akné je k dispozici v různých formátech: krémy, gely, fluidy, čisticí prostředky (mýdla na pleť), tonika, pleťové vody, masky, peelingy, peelingy, šampony a vlasové kondicionéry. Existují také sanskriny pro mastnou problémovou pleť s touto látkou.

Základ kosmetických receptur nejčastěji zahrnuje doplňkové pečující složky. Například pleťová voda Effaclar na stahování pórů obsahuje kromě kyseliny BHA i kyselinu LHA (lipo-hydroxykyselinu) pro účinnou a šetrnou exfoliaci zrohovatělé vrstvy pokožky a bezpečné čištění.