Olivový olej byl aktivně používán ve starověkém Římě, Egyptě a Řecku. Řekové tomu říkali „tekuté zlato“.

Olivový olej změkčuje suchou pokožku, nasycuje ji vitamíny, zejména vitamínem E v tomto oleji, zabraňuje stárnutí pokožky a redukuje vrásky.

Olivový olej má regenerační účinek. Obsahuje látku oleocanthal, která má analgetický a protizánětlivý účinek.

Při vnitřním použití dokáže olivový olej léčit lidský organismus. Díky vysoké koncentraci kyselin, stopových prvků a antioxidantů ovlivňuje hladinu cholesterolu a je prospěšný pro trávení. Olivový olej je dietní produkt díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin a polyfenolů a dokáže snížit pocit hladu.

Obsah látek v olivovém oleji %
Kyselina olejová Do 83
Kyselina linolová Do 15
Kyselina palmitová Do 14
Kyselina stearová Do 5

Škodlivost olivového oleje

Jako každý produkt může i olivový olej způsobit alergickou reakci. Před použitím oleje se doporučuje provést test: aplikujte kapku na zápěstí nebo loket a sledujte stav pokožky. Pokud se zarudnutí a svědění neobjeví do půl hodiny, pak lze přípravek bezpečně používat.

Nedoporučuje se aplikovat olivový olej v čisté formě, pokud je pokožka velmi mastná. Do masek pro mastnou pleť je lepší přidat trochu oleje.

Absolutní kontraindikací pro použití oleje jako krému kolem očí a na řasy jsou zánětlivá oční onemocnění. Olivový olej může onemocnění zhoršit.

Je také třeba připomenout, že olivový olej urychluje růst vlasů. Proto by jej měly používat opatrněji ženy, které mají sklony ke zvýšenému chloupku na obličeji, například nad horním rtem.

Na mastnou pleť používejte olej velmi opatrně, protože je vhodnější pro suchou pleť.

Jak vybrat olivový olej

Před nákupem musíte věnovat pozornost obalu. Doba použitelnosti uvedená na štítku by neměla přesáhnout 18 měsíců – „přebytečný“ olej ztrácí některé ze svých prospěšných vlastností.

Nejkvalitnější olej je minimálně zpracováván, nejprve lisován za studena, což je na obalu označeno nápisem „Extra Virgin“. Nerafinovaný olej má výrazný zápach a na dně se může tvořit sediment.

Jedním z hlavních ukazatelů kvality olivového oleje je jeho kyselost. Úroveň kyselosti je koncentrace kyseliny olejové ve 100 g produktu. Čím nižší je kyselost nerafinovaného olivového oleje, tím vyšší je jeho kvalita. Dobrý olej má kyselost ne více než 0,8%.

ČTĚTE VÍCE
Co znamená slovo Lamer?

Hlavní producentské země: Španělsko, Itálie, Řecko.

Olivový olej by měl být skladován na tmavém místě při teplotách do 15 stupňů. Láhev byste neměli dávat do lednice.

Použití olivového oleje

Tento produkt je široce používán ve vaření a kosmetologii.

V kosmetologii se olivový olej používá při výrobě mýdla, kosmetiky a také v čisté formě jako masážní přípravek, krém a masky.

Olej dokonale chrání pokožku rtů a používá se na suchou nosní sliznici.

Olivový olej podporuje regeneraci pokožky, proto se používá k redukci strií v problémových partiích. Pravidelné vtírání oleje do těchto oblastí může zabránit vzniku strií při aktivních změnách stavu pokožky (v těhotenství, náhlé změny hmotnosti). Také vlastnost oleje zmírňovat bolest umožňuje jeho použití k masáži po tréninku ke snížení bolesti svalů.

Díky vysokému obsahu kyseliny olejové pomáhá olivový olej normalizovat metabolismus lipidů v pokožce. To je užitečné pro prevenci celulitidy a také zvýšené suchosti pokožky.

Olivový olej chrání pokožku před účinky agresivních faktorů prostředí – chlad, vítr, suchý vzduch. V chladném období jej lze použít jako ochranný balzám na rty a krém na šupinatou pokožku.

Olivový olej se používá jako odličovač a péče o jemné oblasti obličeje – oblast kolem očí. Pravidelná jemná masáž teplým olejem s následným odstraněním přebytečného ubrouskem po půl hodině redukuje mimické vrásky.

Užitečné jsou také masky s teplým olejem na nehty, který na 10 minut vetřete do kořínků vlasů a konečky před mytím vlasů namažte. Tím se snižuje suchost a lámavost vlasů, změkčuje se nehtová kutikula.

Dá se použít místo krému

I přes to, že je olej dost mastný, dobře se vstřebává, nezpůsobuje podráždění a neucpává póry. Lze jej tedy používat jako krém v čisté formě nebo obohacený o vaši oblíbenou kosmetiku. Přebytečný olej lze odstranit papírovým ubrouskem. Můžete jej aplikovat na jakékoli problémové oblasti pokožky: obličej, ruce, nohy, tělo.

Nepoužívejte nadměrně olej několikrát denně po dobu týdnů. To může mít opačný účinek a vést k nadměrnému mastnému pokožce.

Recenze a doporučení kosmetologů

— Olivový olej je zvláště vhodný jako přípravek po opalování. Látky obsažené v olivovém oleji obnovují přirozený tukový film suché pokožky, urychlují její regeneraci, zmírňují bolest v poškozených místech, nasycují ji vitamíny a mastnými kyselinami. Tím se zabrání dehydrataci, ztrátě elasticity a předčasnému stárnutí pokožky. Je opatrnější používat tento olej na mastnou pleť, protože je vhodnější pro suchou pokožku, říká Natalia Akulova, kosmetolog-dermatolog.