Esenciální olej z egyptského jasmínu je jedním z nejzajímavějších a nejdražších esenciálních olejů. K získání 1 litru esenciálního oleje potřebujete 1 tunu jasmínových květů. Vysoká cena je dána specifikem výroby oleje: květy se sbírají pouze v noci a podléhají okamžitému zpracování. Jasmínový olej již v 10% koncentraci příznivě ovlivňuje různé tělesné funkce. Vůně oleje je nasládlá, perzistentní, rafinovaná, jemná s erotickými nuancemi.

Zvedne vám náladu, zmírní strach, stres, deprese. Zvyšuje duševní schopnosti, stimuluje obranyschopnost organismu. Silné afrodiziakum, používané při frigiditě a impotenci. Zklidňuje zanícenou a podrážděnou pokožku. Zlepšuje krevní oběh, uvolňuje křeče, je účinný při PMS, onemocněních dýchacího, urogenitálního a endokrinního systému.

Jasmínový olej je zastoupen 10% roztokem jasmínové silice v jojobovém oleji. Obsahuje velmi cenné složky: jasmón, indol, benzylacetát, linalol, linalylacetát, methylanthranilát, které mají na organismus různé účinky. Vůně oleje je kořenitá s erotickými nuancemi, je to vůně lehkosti, pohody a dobré nálady. Jasmínový olej i v 10% koncentraci příznivě působí na nervový systém – stimuluje mozkovou činnost, odstraňuje deprese, apatii a lhostejnost. Vytváří pocit důvěry a optimismu.

Jasmínový olej dokonale pomáhá při PMS, gynekologických onemocněních, normalizuje menstruační cyklus, odstraňuje bolesti i při porodu. Stimuluje tvorbu mateřského mléka.

Pozitivně působí na endokrinní systém člověka, stimuluje tvorbu hormonu inzulínu, tyroxinu a triodtyroninu, zvyšuje hladinu kortizolu a pohlavních hormonů. Silné afrodiziakum. Erotický účinek oleje se projevuje ve zvýšení sexuálních pocitů, odstranění frigidity, impotence a předčasné ejakulace.

V kosmetologii se používá k obohacení kosmetických produktů pro péči o suchou a citlivou pokožku. Olej zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá odstraňovat strie a jizvy, odstraňuje dermatitidu, ekzémy, alergické vyrážky, má omlazující a osvěžující účinek, má mírný bělící účinek.

  • antidepresivum, tonikum, stimuluje mozkovou činnost;
  • má antiseptický, imunomodulační účinek;
  • zlepšuje sexuální funkce, odstraňuje impotenci a předčasnou ejakulaci;
  • jemný jasmín stimuluje porod a tlumí bolest při porodu;
  • vykazuje antikarcinogenní účinky, působí jako radioprotektor;
  • má vysokou antioxidační aktivitu;
  • harmonizuje funkci žláz s vnitřní sekrecí: zvyšuje nízké koncentrace tyroxinu, kortizolu, progesteronu, estradiolu, testosteronu, normalizuje nízkou hladinu inzulínu;
  • aroma jasmínu stimuluje laktaci;
  • posiluje imunitní systém, zlepšuje krevní oběh, uvolňuje křeče;
  • účinný při onemocněních dýchacího systému.
ČTĚTE VÍCE
Jaké oblečení potřebujete pro novorozence v létě?

Indikace pro použití jasmínového esenciálního oleje:

  • pesimismus, apatie, deprese a nespavost, paranoia;
  • snížená duševní a fyzická výkonnost;
  • impotence a frigidita;
  • chronická zánětlivá onemocnění;
  • prevence nádorových onemocnění;
  • drobná poranění ozářením;
  • hypotyreóza a hypertyreóza, diabetes mellitus;
  • akutní respirační infekce, chřipka, chrapot, laryngitida, tracheitida, faryngitida, kašel;
  • alergická dermatitida, suchá, citlivá pokožka;
  • dysmenorea (bolestivá menstruace), PMS;
  • slabá pracovní aktivita;
  • snížená laktace.

Kontraindikace: Nedoporučuje se používat v prvních 16 týdnech těhotenství! Olej nepoužívejte vnitřně!

Kosmetický účinek použití jasmínového esenciálního oleje:

  • pečující produkt pro tenkou, citlivou a unavenou pokožku;
  • regeneruje kožní buňky, má omlazující účinek;
  • vhodné pro péči o rty;
  • zvyšuje elasticitu pokožky, pomáhá eliminovat strie a jizvy;
  • zklidňuje zanícenou pokožku.

Způsoby použití Jasmínový esenciální olej (10%):

  • Olejový hořák: 2 kapky na 5 mXNUMX. metrů plochy místnosti.
  • Aroma koupel: 4-5 kapek na emulgátor.
  • Masáž: 3-4 kapky na 10 ml masážního oleje.
  • Obohacení krémů, masek, gelů: 3-4 kapky na 5 g báze.
  • Komprimovat: 4-5 kapek na sklenici teplé vody.
  • Aromatický medailon: 2-3 kapky.
  • Během porodu: obklad na podbřišek.

Jasmínový esenciální olej s krásným jménem a nádhernou vůní se získává z drobných bílých květů, které lze nalézt na rostlinách jasmínu neboli Jasminum Officinale, původem z Íránu.

Jasmín, známý pro své sladké a bohaté aroma, je oblíbenou složkou parfémů, zejména klasických francouzských vůní, jako je ikonická č. 5 od Chanel, Miss Dior a Opium.

Výroba

Proces extrakce jasmínového oleje z jasmínových rostlin se liší od toho, jak se získává většina ostatních esenciálních olejů. Destilace vodní párou, která je jednou z nejrozšířenějších metod, totiž může jemné květy jasmínu poškodit.

Extrakce rozpouštědlem se široce používá k výrobě jasmínového oleje.

Okvětní lístky se ponoří do hexanu nebo ethanolu a rozvíří se, čímž se do směsi uvolní molekuly chuti. Čím déle květy zůstanou v rozpouštědle, tím více vonného oleje lze extrahovat.

Historie použití

Jasmínový olej má dlouhou a pestrou historii. Jeho uklidňující vlastnosti jsou známy již dlouho: již staří Egypťané ho používali při bolestech hlavy a ke zlepšení kvality spánku.

Květ jasmínu se objevuje v příbězích staré Číny, Persie a Egypta. V Číně byl uctíván královskou rodinou a obchodovalo se s ním podél Hedvábné stezky. A za časů Kleopatry a Ludvíka XVI. to byla důležitá součást parfumerie.

ČTĚTE VÍCE
Je možné koupit tester toaletní vody?

Zajímavá fakta

  • Existuje asi 200 různých druhů jasmínu.
  • Květy jasmínu se sklízejí od července do října. To se obvykle děje v noci, aby se zachovalo opojné aroma.
  • V hinduismu má jasmín čestné místo jako „duch lásky“. To je způsobeno jeho slávou jako afrodiziakum v mnoha kulturách.
  • Z podobných důvodů se jasmínovému esenciálnímu oleji přezdívalo Královna noci pro jeho silné aroma a vlastnosti zvyšující libido.
  • V některých částech světa se jedinečné aroma jasmínu používá k dochucení nápojů, pečiva, pudinků a mražených dezertů.
  • V Číně lidé používali jasmínový olej k čištění nemocnic kvůli jeho uznání jako léku na jedovatá kousnutí.
  • Jasmínové keře dosahují výšky 3 až 4,5 metru (10-15 stop). Jasmínové révy mohou dosáhnout výšky 9 metrů (30 stop) a připojovat se k blízkým rostlinám a strukturám.
  • Jasmín se ve volné přírodě dožívá 15 až 20 let.

Způsoby použití

S jasmínovým olejem můžete dělat mnoho věcí, například:

Dýchací aromaterapie

V aromaterapii se věří, že vdechování molekul jasmínového oleje vysílá signály do limbického systému, oblasti mozku, která se podílí na regulaci emocí a ovlivňování nervového systému.

Aplikace na pokožku

Nanesení jasmínu na pokožku má prý stejný účinek jako inhalace a je výborným relaxantem.

Chcete-li to provést, musíte jej zředit základním olejem, jako je sladký mandlový olej, a aplikovat několik kapek na pulzní body.

Stříkání

V některých kulturách se jasmín, podobně jako levandule, používá jako přírodní sedativum. Má se za to, že jeho sladké aroma pomáhá bojovat s pocity stresu a úzkosti tím, že pomáhá tělu relaxovat.

Pro výrobu pokojového spreje přidejte 15-25 kapek (pro silnější vůni) jasmínového oleje do destilované nebo čištěné vody.

Pro jemnější vůni použijte 20 kapek esenciálního oleje na každé 4 unce vody.

Přidání do difuzéru

Přidejte trochu oleje do difuzéru a vychutnejte si vůni.
Zkuste smíchat 1 kapku jasmínového oleje s 1 kapkou růžového oleje, 1 kapkou ylang-ylang a 4 kapkami neroli.

masáž

Jasmín je afrodiziakum, což znamená, že může zvýšit sexuální touhu. Proto se často používá v masážních olejích a také samozřejmě v parfémech.

Zřeďte 5 kapek esenciálního oleje s 10 ml základního oleje a naneste na pokožku masážními pohyby.

ČTĚTE VÍCE
Proč dochází k silnému suchu v ústech?

Pozor – ladí s bergamotem, heřmánkem, šalvějí, pelargónií, levandulí, citronem, neroli, mátou, růží a santalovým dřevem.

Dejte si teplou koupel

Přidejte 4-6 kapek oleje do teplé vody. Poté alespoň 10 minut relaxujte ve vaně, aby aroma zapůsobilo.

Můžete dokonce přidat pár kapek levandule pro více uvolňující účinek.

Užitečné vlastnosti

Je známo, že jasmínový olej má antiseptické, antispasmodické a anti-aging vlastnosti, včetně:

povznášející

Všeobecně se věří, že použití jasmínu v aromaterapii nebo na pokožku vám může zvednout náladu. Květinová energie vytvořená sladkým a bohatým aroma zvyšuje pocity štěstí a sebevědomí a také snižuje pocity stresu, úzkosti a hněvu.

Zlepšuje kvalitu spánku

Díky svým relaxačním vlastnostem, stejně jako antispasmodickým vlastnostem a vlastnostem zlepšujícím náladu vám jasmín pomáhá rychleji usnout.

Studie z European Journal of Applied Physiology zjistila, že vůně jasmínového čaje má sedativní účinek na autonomní nervový systém.

Zjistili také, že smíchání jasmínu s levandulí pomohlo snížit srdeční frekvenci a navodit pocit relaxace a klidu, což je velmi užitečné při uléhání do postele.

Zvyšuje libido

Romantická vůně jasmínu byla dlouho považována za afrodiziakum ovlivňující libido, možná proto, že jeho vdechování nebo použití při aromaterapeutické masáži zvyšuje náladu a hladinu energie.

Působí příznivě na imunitní systém

Předpokládá se, že jasmínový olej má antivirové, antibiotické a protiplísňové vlastnosti, což z něj činí účinný prostředek v boji proti nemocem a virům.

V Thajsku se jasmín používá v lidovém léčitelství již stovky let k léčbě různých vnitřních infekcí, ale i respiračních a kožních onemocnění.

Pomáhá při menopauze

Použití jasmínového oleje v aromaterapii nebo jeho aplikace přímo na pokožku může pomoci přirozeně zvládnout emoční příznaky menopauzy.

Pomáhá vyrovnat se s příznaky PMS

Jasmínový olej je jedním z mála esenciálních olejů, které působí jako fytoestrogeny – rostlinné sloučeniny s fenolickou strukturou podobnou estrogenu.
Aromaterapie a masáže s použitím fytoestrogenových olejů mohou pomoci zmírnit příznaky, aniž by způsobily jakékoli negativní vedlejší účinky.

Pomáhá zvládat poporodní depresi

Vědecký výzkum zjistil, že jasmín pomáhá zmírňovat poporodní pocity, včetně úzkosti, deprese a nízké hladiny energie.

Výsledky po použití jasmínového oleje ukázaly významné zlepšení kognitivně-emocionálních reakcí.

ČTĚTE VÍCE
Jaké typy sukní existují?

Podporuje zdravou pokožku

Jasmínový olej lze přidat do pleťového krému, sprchového gelu nebo tělového mléka a dalších kosmetických produktů, které pomohou odstranit skvrny, zlepšit stav pokožky, vyrovnat mastnou pleť, zabránit vráskám a známkám stárnutí a zklidnit citlivou pokožku po holení.

Bezpečné použití

Vždy proveďte náplastový test, abyste se ujistili, že nedráždí pokožku nebo nezpůsobuje alergickou reakci.

Před aplikací esenciálního oleje na pokožku vždy nařeďte. Vždy dodržujte doporučení výrobce pro jeho použití.

Rady v tomto článku slouží pouze pro informační účely a neměly by nahrazovat lékařskou péči. Než vyzkoušíte jakékoli doplňky, léčbu nebo produkty, poraďte se se svým lékařem. Výživové doplňky by neměly nahrazovat pestrou a vyváženou stravu a zdravý životní styl.