Každá dívka chce být atraktivní a nepřekonatelná, aby si zachovala svou krásu po mnoho let. Krása a mládí přímo závisí na stavu pokožky. Pro zachování zdraví pokožky je třeba používat pouze přírodní produkty s obličejovými kyselinami, které pomáhají udržovat zdraví a zpomalují stárnutí.

V této publikaci chceme hovořit o použití nejznámějších exfoliačních kyselin (AHA, BHA a PHA) v kosmetice, jejich rozdílech, kritériích výběru podle typu vaší pleti ao tom, jak takovou kosmetiku správně aplikovat.

Rozumná otázka: k jakým účelům se kyseliny v kosmetice používají?

Za prvé, mají exfoliační vlastnosti. Rozpouštění odumřelých kožních buněk není doprovázeno poraněním, což tyto látky odlišuje od mnoha peelingů obsahujících abraziva, které jsou traumatičtější a méně účinné.

Peeling řeší mnoho problémů: tón a textura pleti se vyrovná, zbaví se matné barvy, vyčistí se póry, krémy a séra začnou účinněji působit a lépe se vstřebávají.

Jaké kyseliny byste měli používat?

Nejprve si dáme pár informací o výběru kosmetiky obsahující kyseliny v závislosti na typu vaší pleti. Neexistuje žádné univerzální pravidlo, musíte vybírat fondy individuálně podle následujících pravidel:

  • Pro kombinovaný typ jsou vyžadovány AHA a BHA kyseliny.
  • Pokud máte mastnou a problematickou pleť, zvolte BHA kyseliny.
  • Suchá vyžaduje použití AHA a PHA kyselin.
  • Pro citlivé lidi jsou vhodnější PHA kyseliny, ale i měkké skupiny AHA kyselin.

Naše doporučení pro osoby s citlivou pokožkou: Vybírejte produkty, které neobsahují „pomocný“ alkohol nebo éterické oleje.

Upřesněme: výše uvedená klasifikace není zákonem. Kůže každého člověka reaguje individuálně na různé látky, někteří lidé některé látky nesnášejí.

AHA kyseliny

Skupina alfa hydroxykyselin zahrnuje následující kyseliny:

  • citron;
  • glykolová;
  • víno;
  • mandle.
  • mléko;
  • jablko.

Tyto kyseliny budou nejúčinnější, pokud je jejich koncentrace 5 % nebo více. Čím nižší pH, tím efektivnější bude práce. Vzhledem k tomu, že AHA kyseliny jsou rozpustné ve vodě, jejich práce probíhá na povrchové vrstvě pokožky.

Tyto kyseliny vyhlazují reliéf, odstraňují nerovnosti, zlepšují produkci tolik potřebného kolagenu v těle, činí pokožku pružnější a pevnější, působí proti tvorbě stařeckých skvrn a stopy po akné jsou méně nápadné.

Tyto kyseliny také zabraňují ucpávání pórů, bojují s příznaky fotostárnutí a aktivně odlupují odumřelé buňky. Nejoblíbenějšími kyselinami jsou glykolová, mléčná a mandlová.

Kyselina glykolová

Tato látka je jednou z nejúčinnějších mezi AHA skupinou kyselin. Aktivita je ale vždy doprovázena rizikem podráždění (všimněte si, že v každém případě je vyžadován individuální přístup).

Kyselina mandlová

Tato kyselina je jednou z nejjemnějších, ale z hlediska exfoliačního účinku má tato látka nejslabší účinek. Proto se vyplatí jej vybrat, pokud je vaše pokožka vysoce citlivá a také reaktivní.

Kyselina mléčná

Kyselina mléčná je mnohem měkčí než kyselina glykolová, protože má větší molekuly. Exfoliační účinek těchto kyselin je téměř stejný. Navíc má hydratační vlastnosti.

BHA kyseliny

Kosmetologové zahrnují jednu kyselinu do skupiny beta-hydroxykyselin – kyselinu salicylovou. Tato látka je nejúčinnější, pokud koncentrace nepřesahuje 2 % (dobrá práce je pozorována i při vysokých hodnotách pH). Jelikož jsou BHA kyseliny rozpustné v tucích, tyto látky snadno pronikají do pórů a účinně je čistí.

ČTĚTE VÍCE
Co je to Lip Refresh?

BHA kyseliny dokážou odstranit černé tečky (například Ciracle Blackhead Off Cotton Mask), bojovat proti zánětlivým procesům a ucpaným pórům. Tyto látky léčí akné a zabraňují vzniku nového a mají exfoliační vlastnosti. Kosmetologové obvykle doporučují kyselinu salicylovou těm, kteří mají mastnou pleť se sklonem k akné, například sérum na akné Pure Skin.

PHA kyseliny

Skupina polyhydroxykyselin je poměrně novou generací těchto látek. Kosmetologové zpravidla doporučují použití PHA kyselin pro ty, kteří mají vysoce citlivou a reaktivní pokožku, protože velká velikost molekul zpomaluje jejich pronikání do pokožky, tento proces není doprovázen podrážděním a zánětlivými procesy.

  • glukonový,
  • laktobionický,
  • glukonolakton.

Látky působí nejúčinněji, pokud jejich koncentrace nepřesahuje 15 % (a jejich hladina pH je podobná jako u jiných kyselin). Látky z této skupiny mají mírný exfoliační účinek, zlepšují tvorbu kolagenu, rozjasňují pleť.

Tyto látky mají navíc ochranné antioxidační a hydratační vlastnosti. Podle odborníků používání kosmetiky obsahující kyselinu PHA nezvyšuje fotosenzitivitu pokožky.

Podzim je nejpříznivější roční období pro použití kyselin

Vzhledem k tomu, že působení ultrafialového záření ze slunečních paprsků je v létě agresivnější než v zimě, hrozí ztenčení a zranitelnost kůže, hyperpigmentace. Vzhledem k tomu, že kyseliny podporují obnovu a exfoliaci, měli byste make-up nanášet správně ráno a večer. Špatný krok s sebou nese nepříjemné následky, například riziko popálení.

Jak používat kyseliny na obličej?

  • Čas nanášení masek na pokožku obličeje byste neměli prodlužovat více, než uvádí výrobce na obalu;
  • Dávejte pozor, abyste neaplikovali čisticí prostředky na citlivá místa, aby nedošlo k podráždění pokožky. Používejte proto pouze kvalitní a osvědčené, například Sersanlove s jahodovými aminokyselinami nebo mycí pěnu na akné Pure Skin;
  • Doporučujeme vám zakoupit kosmetiku, jako je sérum, maska, krém a tonikum obsahující kyseliny;
  • Kontrolujte frekvenci používání těchto produktů, protože to vede k exfoliaci, čímž se zvyšuje citlivost vaší pokožky;
  • Pro používání produktů s kyselinami doporučujeme následující rozvrh: týdně používejte peeling Elizavecca Hell-Pore Clean Up Aha Fruit Toner nebo peelingový gel na obličej s jablečným extraktem. Po zbytek týdne aplikujte speciální tonikum, které zachová pružnost a zářivost pokožky vašeho obličeje.
  • Doporučujeme začít používat kosmetiku s kyselinami a postupně je zařazovat do své „beauty diety“! Každá dívka by měla cítit, který produkt je vhodný pro její pleť.

Neexistuje jediný recept, který by vyhovoval všem typům pleti, protože krása je individuální.

Sled aplikace kyselých přípravků

Postup pro večerní aplikaci krému/séra nebo peelingu:

  1. Důkladně očistěte pokožku kyselým přípravkem;
  2. Nanášení toneru;
  3. Kosmetika s kyselinou;
  4. Zvlhčující živiny.
ČTĚTE VÍCE
Jak zpracovat zášť?

Pro zdravou pleť doporučuji po 30 minutách doprovázet péči o pleť kyselinami hydratačním krémem. Vyberte si pro svůj obličej ty správné produkty s kyselinami a krása od vás nebude vyžadovat oběti!

Kyselina hyaluronová, retinová nebo citrónová jsou jen tři kosmetické kyseliny, které si v posledních letech získaly ve světě krásy zvláštní oblibu a staly se nepostradatelnou látkou v mnoha ošetřeních.

Jaké další obličejové kyseliny existují a v jakých případech by se měly používat?

Co je to

Kosmetické kyseliny, které se již staly součástí kosmetické rutiny mnoha žen, mají různé vlastnosti v závislosti na jejich koncentraci. V nízkých koncentracích hydratují a ve vysokých koncentracích pomáhají odstranit vrstvu odumřelých kožních buněk, což ji regeneruje a činí ji zářivější a omlazenou.

Kyseliny jsou také účinné při léčbě slunečních skvrn, zlepšují kvalitu elastinových vláken a hustotu kolagenu.

Semináře medicíny proti stárnutí

Získejte znalosti založené na medicíně založené na důkazech od prvních rtů předních světových odborníků. V rámci Modulární školy Anti-Age Expert se každý měsíc konají prezenční dvoudenní semináře, kde se pro lékaře ve více než 25 odbornostech odhalují spletitosti anti-age medicíny.

Kyseliny se staly hlavními hráči na kosmetickém trhu z nějakého důvodu: jejich nízká molekulární hmotnost jim umožňuje proniknout hluboko do pokožky a poskytovat rychlejší, intenzivnější a dlouhodobější výsledky. Z tohoto důvodu se staly jedním z oblíbených kosmetických produktů a najdete je ve formě krému nebo séra.

Co jsou to AHA nebo BHA kyseliny?

  • AHA kyseliny (ALPHA HYDROXYL ACIDS). Jedná se o karboxylové kyseliny, které se běžně vyskytují v mnoha potravinách. Kyselina glykolová se nachází například v třtinovém cukru, kyselina mléčná v mléce, kyselina citrónová v citrusových plodech atd. Tyto kyseliny se mohou rozpouštět ve vodě.
  • BHA kyseliny (BETA HYDROXYL ACIDS). Na rozdíl od karboxylovaných se nerozpouštějí ve vodě. To jim umožňuje proniknout do dermis přes mazové folikuly, malé žlázy, které se otevírají na povrchu kůže. Proto jsou pro lidi s akné vhodné typy kyselin, jako je kyselina salicylová. Obecně platí, že BHA jsou méně dráždivé než AHA.

Druhy kyselin pro kůži a jejich funkce

Jedná se o nejoblíbenější kyselinu (AHA) a zároveň s nejmenší velikostí molekul. Výsledky použití kyseliny glykolové budou záviset na její koncentraci a době její aplikace. Navíc má ohromnou exfoliační sílu, ničí všechny odumřelé buňky.

Pokud je koncentrace kyseliny glykolové nízká, lze ji použít doma, protože tento jemný peeling odstraňuje suchost a hluboce hydratuje. Pokud však koncentrace přesáhne 70 %, je třeba zvážit lékařský peeling. Kyselina glykolová uzavírá póry, odstraňuje povrchové nedokonalosti pleti, reguluje tvorbu kožního mazu a stimuluje tvorbu kolagenu. Proto je tato kyselina ideální pro péči o mastnou pleť. Jeho použití se nedoporučuje, pokud máte citlivou pokožku nebo růžovku.

ČTĚTE VÍCE
Jak pochopit, že je chlap zamilovaný do neverbálních znaků?

Doporučuje se používat po 18 letech na smíšenou až mastnou pleť a při aplikaci se vyvarovat pobytu na slunci, protože to může způsobit pigmentaci.

Jedná se o beta hydroxykyselinu (BHA), která způsobuje odlupování vnější vrstvy kožních buněk. Je ideální aktivní složkou pro ošetření a odstranění pupínků, černých teček a nečistot. Kyselina salicylová také pomáhá připravit dermis na další invazivnější postupy. Doporučuje se pro silnou pleť, jako jsou muži nebo ti s mastnou pletí a zvláště ti s akné. Jediná specifikace, kterou tento typ kyseliny má, je, že je třeba dávat pozor při používání krémů, které senzibilizují pokožku. Není také vhodný, pokud užíváte isotretinoin, silný lék na akné.

Doporučujeme používat pod dohledem dermatologa, aby se předešlo nežádoucím účinkům.

Tuto kyselinu přirozeně produkuje naše tělo, zejména při cvičení. Můžeme říci, že je to náš vlastní „hydratační krém“ nebo „sérum pro mládí“. Kyselina mléčná viditelně zlepšuje vzhled pleti, zanechává ji jemnou, hydratovanou a zářivou. Vzhledem k tomu, že je jemnější než jiné AHA kyseliny, je ideální pro suchou a citlivou pleť a také pro boj s prvními mimickými vráskami. Proč? Kyselina mléčná působí na nejhlubší vrstvy dermis, stimuluje syntézu kolagenu a elastinu.

Nejlepší věk pro použití je od 25 let.

Běžně se vyskytuje ve farmakologických kompozicích a perorálních přípravcích. Vyrábí se z hořkých mandlí, které mají silný antibakteriální účinek. Kyselina mandlová, stejně jako ostatní AHA, stimuluje regeneraci odstraněním prvních vrstev odumřelých buněk. Tato aktivní složka je ideální pro ošetření mastné a aknózní pleti, a to jak během exacerbace, tak po akné. Kyselina regeneruje skvrny po akné, léčí růžovku, infekce a záněty dermis. Navíc stimuluje tvorbu kolagenu v pleti, vyhlazuje vrásky a zpomaluje fotostárnutí. Nejvhodnější doba pro použití je po letní dovolené, kdy je pokožka poškozená sluncem a potřebuje šetrnou obnovu.

Extrahuje se ze zrn, jako je pšenice a ječmen, a působí jako přírodní ochrana rostlin. Považována za jednu z nejsilnějších kyselin a zároveň účinná pro pleť s akné, růžovkou, záněty a hyperpigmentacemi. Tato kyselina je ideální pro mastnou, problematickou a tmavou pleť s fototypy 4, 5 a 6.

K dispozici ve formě pěny nebo gelu a aplikuje se pouze na postiženou oblast.

Je to antioxidant, který posiluje vrstvy pokožky a chrání je před všemi typy poškození sluncem, jako jsou skvrny, stárnutí a suchost.

Chcete omladit svůj obličej? Pak používejte séra a krémy na bázi této látky!

Kyselina hyaluronová hydratuje dermis, dodává zářivost a obnovuje pružnost, bojuje proti vráskám a napjatosti pokožky. Používejte jej každý den ve večerní rutině a před jakoukoli větší procedurou.

Je to regenerační kyselina, která je ideální pro smíšenou a aknózní pleť, protože kontroluje tvorbu kožního mazu, zlepšuje pleť a zmenšuje velikost pórů, takže pleť je hladká a jemná.

ČTĚTE VÍCE
Co byste neměli dělat při cvičení během menstruace?

Nanášejte ho na noc, aby vám při kontaktu se sluncem neškodil obličej.

  • Kyselina trichloroctová (TCA).

Po kyselině glykolové jde o nejpoužívanější ošetření pleti. Jeho účinky závisí jak na koncentraci, tak na způsobu a délce jeho aplikace. Nejvýraznějším rozdílem od ostatních kyselin je, že je určena výhradně pro lékařské použití. Jeho účinné látky pronikají tak hluboko, že TCA by měl používat pouze profesionál. Při intenzivním peelingu s touto kyselinou se může vaše pokožka na několik dní loupat.

Je oblíbený díky své schopnosti snižovat produkci melaninu na buněčné úrovni, takže výskyt tmavých skvrn na obličeji je kontrolován, aniž by došlo k podráždění pokožky.

Ideální pro použití po 25 letech, kdy se pleť začíná měnit.

Vhodné pro citlivou pleť, protože se jedná o organický stimulant s jemným exfoliačním účinkem, který má mnoho výhod: udržuje správnou vlhkost obličeje, vyrovnává pH, vyrovnává tón a skrývá jemné linky.

Je široce známý jako vitamín C, jeden z nejsilnějších antioxidantů, jehož funkcí je zvýšit syntézu kolagenu, snížit hyperpigmentaci a inaktivovat poškození volnými radikály.

Pokud jeho lokální aplikaci zkombinujete se správnou kosmetikou, vytvoříte bariéru, která zabraňuje oxidaci pokožky a vlasů.

Získává se z citrusových plodů, jako jsou pomeranče, citrony, grapefruity a limetky. Má exfoliační vlastnosti, odstraňuje odumřelé kožní buňky a čistí pokožku bez podráždění. Její antioxidační a antibakteriální vlastnosti dělají z kyseliny citronové jednoho z nejlepších pomocníků v boji proti akné.

Online učení
Lék proti stárnutí

Naučte se složitosti medicíny proti stárnutí odkudkoli na světě. Pro pohodlí lékařů jsme vytvořili online školicí platformu Anti-Age Expert: Zde jsou důsledně uspořádány přednášky z našich vzdělávacích programů, ke kterým je přístup 24/7. Lékaři mohou materiály studovat tolikrát, kolikrát je potřeba, klást otázky a diskutovat o zajímavých klinických případech s kolegy ve speciálních chatech

Která kosmetika s kyselinami by se v létě neměla používat?

Léto je jedním z těch období roku, kdy se kvůli horku a aktivnímu slunci vzdáváme některých kosmetických produktů.

Vyzdvihněme pár ingrediencí, kterým byste se měli minimálně do podzimu vyhýbat:

  • Kyselina salicylová. Tato beta hydroxykyselina je aktivní složkou pro ošetření mastné a aknózní pleti. Pokud je na něj vaše pokožka zvyklá, můžete jej používat i v létě, jen na noc a používat ochranu proti slunci s vysokým faktorem každý den.
  • Kyselina retinová. Je aktivní složkou s vysokou účinností proti fotostárnutí a používá se také k léčbě akné a hyperpigmentace pokožky. Je hůře snášen než retinol a může způsobit nežádoucí účinky, jako je podráždění, zarudnutí a dokonce šupinatění kůže. Ohledně používání v létě se vyplatí poradit se s dermatologem.
  • Kyselina glykolová. Jeho účinek je tím silnější, čím větší je koncentrace, což ovlivňuje jeho snášenlivost. V létě je vhodnější používat kyselinu glykolovou v nižších koncentracích a dokonce ji přestat používat až do září.
  • Kyselina askorbová. Silný antioxidant, který nás chrání před škodlivými vlivy UV paprsků, znečištěním atd. Navíc stimuluje syntézu kolagenu a elastinu, které jsou zodpovědné za pružnost pokožky, a inhibuje tyrosinázu, která se podílí na procesu pigmentace kůže . V používání je vhodné pokračovat i v létě, ráno, doprovázené fotoprotekcí, protože tak má naše pokožka větší ochranu před poškozením UV paprsky.
ČTĚTE VÍCE
Proč se muž při rozhovoru dívá na své rty?

Jak často lze používat kyseliny?

Kyseliny jsou zodpovědné za odstranění odumřelých buněk a pomáhají funkčním buňkám urychlit přirozenou regeneraci pokožky. V závislosti na vašem typu pleti a cílech byste měli použít specifický typ kyseliny a aplikovat ji podle výše uvedených doporučení.

Faktem je, že použití nesprávné kyseliny může způsobit suchou pokožku nebo přebytek kožního mazu.

Obecně platí, že všechny kyseliny by měly být aplikovány v noci, aby se zabránilo slunečnímu záření. Kyselina salicylová se však může používat i ráno nebo v průběhu dne.

Mnohé z nich lze kombinovat, ale mějte na paměti, že je budete muset střídat v průběhu týdne. AHA můžete používat jednou týdně a ostatní kyseliny po zbytek týdne.

Zde je přibližná frekvence používání obličejových kyselin:

  • Kyselina glykolová – pouze 1 nebo 2 týdně.
  • Kyselina salicylová denně.
  • Kyselina mandlová denně.
  • Kyselinu mléčnou se doporučuje začít užívat 2x až 3x týdně a poté můžete denně.

Tyto látky jsou široce používány v kosmetických procedurách pro jejich četné hydratační, exfoliační a regenerační vlastnosti.

Pokud kosmetické kyseliny stále nepoužíváte a přemýšlíte o jejich zařazení do svého beauty rituálu, obraťte se raději na odborníka, který vám pomůže vybrat ten nejvhodnější přípravek.

Stručné závěry

  • Nízká molekulová hmotnost kyselin jim umožňuje proniknout hluboko do pokožky, poskytují rychlejší, intenzivnější a dlouhotrvající výsledky, a to je důvod jejich velké obliby na kosmetickém trhu.
  • Umožňují jak hydratovat, tak i exfoliovat pokožku v závislosti na koncentraci.
  • BHA jsou méně dráždivé než AHA.
  • Obecně platí, že všechny kyseliny by měly být aplikovány v noci, aby se zabránilo slunečnímu záření.
  • Některé kyseliny lze používat jednou týdně, jiné – denně.
  • Je lepší kontaktovat odborníka, který vám pomůže vybrat nejvhodnější přípravek s obsahem kyselin.

Seznam použité literatury

  1. Van Scott EJ, Yu RJ Hyperkeratinizace, koheze korneocytů a alfa hydroxykyseliny. Pt 1J. Dopoledne. Akad. Dermatol. 1984;11:867–879. doi: 10.1016/S0190-9622(84)80466-1. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  2. Gupta RR, Mahajan BB, Garg G. Chemický peeling — Hodnocení kyseliny glykolové v různých koncentracích a časových intervalech. Indian J. Dermatol. Venereol. Leprol. 2001;67:28–29. [PubMed] [Google Scholar]
  3. De Gruijl FR, van Kranen HJ, Mullenders LH UV-indukované poškození DNA, opravy, mutace a onkogenní dráhy u rakoviny kůže. J. Photochem. Photobiol. B Biol. 2001;63:19–27. doi: 10.1016/S1011-1344(01)00199-3. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  4. Decker RH Povaha a regulace energetického metabolismu v epidermis. J. Investig. Dermatol. 1971;57:351–363. doi: 10.1111/1523-1747.ep12292707. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]