Muskrat – poměrně velký hlodavec příbuzný hrabošům – délka těla 26–40 cm, zploštělý do stran, ocas 20–27 cm, tělesná hmotnost do 2 kg.

  • Biotop biotopu.Vlast Sever Amerika. Aklimatizován po celém Rusku. Řeky, jezera, rybníky, bažiny.
  • Co to jí.Oddenky, nať, listy rákosu, orobince, rákos, ostřice, měkkýši, žáby.
  • Ekologie druhu.Semi-vodní životní styl, plave a potápí se dobře. Ve vysokých březích si hloubí díry dlouhé 2-4 m. Na bažinatých březích si staví chatrče a zásobníky potravy z rostlin v podobě kupole, východ z díry a chatrče je vždy pod vodou. Žijí v párech, s 2-3 mláďaty ročně. Na jaře, po otevření nádrží, migruje při hledání míst k životu.

Do Ruska byl ondatra přivezena ze Severní Ameriky ve 20. letech XNUMX. století. minulého století kvůli cenné kožešině, jejíž barva se pohybuje od tmavě hnědé až po rezavou. Od té doby se široce rozšířil po celé zemi, kromě některých oblastí Arktidy.

Žije podél břehů nádrží, preferuje silně zarostlá mrtvá ramena a stojaté vody řek nebo jezer s bohatou pobřežní vegetací, ale lze ji nalézt i v příkopech nebo bažinách. Tam, kde tato zvířata existují, lze jejich přítomnost zjistit různými stopami jejich činnosti.

Ondatra žije v norách, které se táhnou několik metrů a končí 1–3 hnízdními komorami umístěnými na různých úrovních, ale nad vodní hladinou. Průměr komory je cca 30 cm, její dno je vystláno listím, trávou a mechem. Podestýlka je obvykle vlhká. Vstup do nory začíná pod vodou a je vidět pouze tehdy, když hladina vody klesne nebo když se nádrž stane mělkou. Průměr je 11–15 cm, ale často je vchod rozmazaný a mnohem širší.

V místech s nízkými břehy si ondatra staví na vodě boudy vysoké až 1 m, také s podvodním vchodem. Materiály pro stavbu jsou stonky vodních rostlin, kořeny a kousky drnu. Čerstvé části rostlin ve stěnách a střeše chatrče jsou neklamným znamením, že je obydlená.

Pižmové v severních oblastech nemají více než 2 vrhy ročně, ale na jihu se může počet vrhů zvýšit. Po 25 dnech březosti samice rodí 7–8 mláďat. Ve věku jednoho měsíce již začínají přijímat rostlinnou potravu a 3–5 měsíců po narození pohlavně dospívají a opouštějí rodičovskou noru.

ČTĚTE VÍCE
Jak najít oblečení z fotografie?

Zvířata se často usazují při velké vodě, protože ondatry se nerady vzdalují od vody, pokud to není nezbytně nutné. Stopy po jejich tlapách však lze občas najít i na lesních a polních cestách a velmi často se vyskytují podél břehů nádrží.

Spodní plocha levého páru tlapek ondatry; nahoře – přední tlapa, dole – zadní tlapa

Přední tlapa ondatry má 4 dobře vyvinuté tenké prsty (1. prst je rudimentární a na stopách obvykle není vidět). Při pohybu na souši široce roztahuje přední prsty. Velikost jejich potisku je 2×2,5 cm, ale může být i o něco větší. Zadní noha je pětiprstá. Tři prostředníčky jsou na bázi spojeny velmi krátkou blánou, která většinou není na drahách vidět. Prsty až 2 cm dlouhé, široké u kořene a zužující se ke konci.

Chodidlo zadní nohy je dlouhé a široké, spolu s prsty dlouhé asi 8 cm, ale většinou jsou na zemi otištěny pouze prsty a přední část chodidla. Mnohem méně obvyklé je vidět otisk celé podešve. Na souši se ondatra nejčastěji pohybuje volným tempem nebo klusem a na dráze jejích stop jsou střídavě patrné otisky pravého a levého páru tlapek.

Častěji se otisk přední tlapky nachází před otiskem zadní tlapky, ale jak se zvyšuje rychlost, zvíře začne natahovat zadní nohu více dopředu a její otisk může být před otiskem zadní tlapky. přední tlapa. Délka kroků je 9–15 cm.

Pižmoň umisťuje tlapky blízko střední čáry pohybu, takže šířka stopy je malá a rovná se dvojnásobku šířky zadní tlapky – asi 8 cm. Často uprostřed stopy můžete vidět klikatou čáru, kterou zanechal dlouhý, bočně zploštělý ocas.

Pižmoň může cválat na krátkou vzdálenost. Obvykle takto spěchá k vodě, když nastane nebezpečí. Stopy zanechané po sobě připomínají stopy veverky nebo krysy podle umístění otisků tlapek. A v tomto případě je na stopách často vidět stopa ocasu.

Stopy pižmoně kráčejícího po bahništích; vlevo – zvířecí trus

Pižmoň se živí především pobřežními a vodními rostlinami – trávami, orobinec ostřicovým, jezírkem a šípatkou. Zuby bere řezané rostliny a při plavání je táhne na břeh, kde je pojídá na krmných stolech – ušlapaných a posetých plochách mezi pobřežní vegetací nebo na ostrovech plovoucích rostlinných zbytků.

ČTĚTE VÍCE
Kde se vyrábí oblečení Dior?

Při zkoumání zvířete je snadné si všimnout, že žere pouze spodní bělavou část stonků, nejšťavnatější a nejjemnější. Někdy mezi rostlinnými jádry najdete otevřené schránky bezzubých nebo ječných schránek, zbytky raků a žab. Skořápky měkkýšů ondatra neprohryzává a zůstávají nepoškozené. Na krmných stolech můžete téměř vždy vidět velký, podlouhlý, olivově zelený trus ondatry (asi 1,5 x 0,7 cm).

Ulovená ondatra se šíleně svíjí uvnitř kůže a snaží se kousnout, má pocit, jako by byla kůže přichycena k tělu na 3-4 bodech.

Muskrat nebo krysa pižmová, jediný druh svého rodu, je savec z podčeledi hrabošů řádu hlodavců. Vede semi-vodní životní styl, domovinou hlodavců je Severní Amerika a byl zavlečen do Eurasie.

Obsah skrýt

  • 1 Popis hlodavce
    • 1.1 Rozměry
    • 2.1 Torzo
    • 2.2 Zuby
    • 2.3 Ocas
    • 2.4 Srst a barva

    Popis hlodavce

    Vzhledově je ondatra podobná kryse, a proto také dostala jméno „krysa pižmová“. Ale tento druh je větší než běžná šedá krysa.

    • Latinský název: Ondatra zibethicus
    • Království: Zvířata
    • Třída: savci
    • Řád: Hlodavci
    • Rodina: Křečci

    Размеры

    • Hmotnost dospělých jedinců dosahuje 1,8 kg, v průměru 1-1,5 kg.
    • délka těla od 23 do 36 cm,
    • Délka ocasu je téměř stejná jako délka těla a je 18-28 cm.

    Jak vypadá ondatra

    Torzo

    Tělo je silné, krk je krátký, hlava je malá a tlama je tupá. Zvíře je anatomicky dobře přizpůsobeno semi-vodnímu životnímu stylu. Uši mírně vyčnívají ze srsti, oči jsou malé a vysoko nasazené.

    Zuby

    Zuby prorůstají přes řezáky a oddělují je od dutiny ústní, díky čemuž zvíře pod vodou okusuje rostliny a nedusí se.

    Chvost

    Ocas je ze stran plochý, jeho povrch je pokryt drobnými šupinami a chlupy a na spodní straně je hřeben dlouhé tvrdé srsti. Na zadních nohách jsou umístěny plovací blány a podél okrajů prstů rostou krátké chlupy.

    Srst a barva

    Srst ondatry obsahuje hrubé ochranné chlupy a měkkou podsadu. Hřbet a tlapky jsou zbarveny od tmavě hnědé po černou. Břicho je světlé, občas šedomodré. V létě se srst stává světlejší. Celkově je hustý, hustý, svěží a voděodolný. Pižmoň ji pečlivě promazává tukovým sekretem a pročeše.

    Obsah hemoglobinu v krvi hlodavců je zvýšený a ve svalech je hodně myoglobinu, což je dodatečný přísun kyslíku pro potápění pod vodou. Pižmoň se také vyznačuje fenoménem heterotermie, tedy schopností regulovat průtok krve do tlapek a ocasu. Tlapky jsou obvykle chladnější než zbytek těla.

    Co jí

    Potrava ondatry zahrnuje vodní rostliny, například rákos, orobinec, rákos, ostřice, přesličky, šípy a jezírka. Na jaře se ondatra živí mladými stonky a listy, v létě a na podzim požírá kořenové části rostlin a oddenky a v zimě pouze oddenky. Kromě toho se zvíře může živit i zemědělskými plodinami. Pokud je rostlinná potrava vzácná, přechází na živočišnou potravu, korýše, žáby a rybí potěr.

    Kde bydlí

    Pižmoň se původně vyskytovala v Severní Americe od Aljašky a Labradoru po Texas a severní Mexiko. Do Evropy byl zavlečen několikrát, v důsledku čehož se druh rozšířil v Eurasii do Mongolska, Číny a Koreje.

    V Rusku začíná lokalita ondatry z Finska a zasahuje přes lesní zónu evropské části na Sibiř, Dálný východ a Kamčatku.

    Kromě toho žije ondatra v Izraeli podél břehů čerstvých řek.

    Běžné druhy

    Pižmoň je jediným druhem rodu Ondatra. Nebyly pro něj popsány žádné poddruhy.

    Muž a žena: hlavní rozdíly

    Pohlavní dimorfismus není pro ondatru typický.

    Chování

    Nejaktivnější období zvířete je po západu slunce a brzy ráno, ale obecně jsou ondatry aktivní po celý den.

    Ondatry vedou semi-vodní životní styl, žijí podél břehů řek, jezer, kanálů a sladkovodních bažin. Preferovány jsou mělké, 1-2 m hluboké, nezamrzající nádrže s břehy, které jsou pokryty hustou travnatou vegetací.

    Ondatra žije v norách a chýších, které si sami staví. Vyhrabávají si nory na vysokých březích. Délka chodeb ve strmých místech je od 2 do 3 m, na mírných svazích až 10 m. Otvor nory se nachází pod vodou, zvenku není vidět, hnízdní komora je nad vodní hladinou. Hnízdní komory mohou být vybudovány ve dvou podlažích a propojeny průchody, což je nutné při změně hladiny vody v nádrži. Při velmi silných mrazech teplota uvnitř neklesne pod 0°C. Na nízkých bažinatých březích si ondatra staví nad vodou chýše ze stonků rákosu, ostřic a orobince, které drží pohromadě bahno. Jsou vysoké od 1 do 1,5 m. Vchod se nachází pod vodou. Kromě toho si ondatra staví plovoucí otevřená hnízda, která slouží jako krmiště a skladiště pro uchování potravy na zimu.

    Ondatra žije ve skupinách v oddělených krmných oblastech. Samci vylučují pižmový sekret, který používají k označení svého území. Mimozemšťané jsou vždy zahnáni. Na jaře samice odhánějí i své odrostlé potomky.

    Na jaře a na podzim jednotliví ondatry provádějí dlouhé migrace při hledání volných nádrží a krmných oblastí.

    Ondatry jsou dokonale přizpůsobeny k plavání a potápění. Pod vodou vydrží 12 až 17 minut. Zrak a čich jsou špatně vyvinuté, sluch je lepší.

    Reprodukce

    Březost trvá 25-30 dní, fenka má obvykle 7-8 mláďat v jednom vrhu. Na severu areálu jsou 2 mláďata ročně a období rozmnožování je omezeno na teplé měsíce a trvá od března do srpna. V jižních oblastech je rozmnožování prakticky nepřerušené, samice produkuje 4-5 vrhů ročně. V prvních týdnech po porodu samec poskytuje samici potravu a vytváří podmínky pro vysoké přežití mláďat. Mláďata ondatry se rodí slepá s tělesnou hmotností kolem 22 g. Po 10 dnech již umí plavat a tři týdny po narození jedí rostlinnou potravu. Mláďata ondatry se osamostatňují ve věku 1 měsíce, ale první zimu tráví u rodičů. Na jaře se rozptýlí.

    Pohlavně dospívají v 7-12 měsících. Životnost ondatry je v přírodních podmínkách 3 roky, v zajetí až 10 let.

    Přírodní nepřátelé

    Vzhledem k tomu, že pižmoňů je mnoho druhů, jsou součástí stravy mnoha predátorů, například mýval, vydra, psík mývalovitý, sova pálená, konopí, aligátor, štika. Na souši na pižmoně útočí lišky, kojoti a toulaví psi. Vrány a straky se živí mláďaty. Nory a chýše ondatry ničí vlci, medvědi a divočáci.

    Před přirozenými nepřáteli se ondatra skrývá pod vodou nebo v noře, při napadení se dokáže bránit zuby a drápy. Velké škody způsobují hlodavcům norci, kteří žijí ve stejné oblasti jako ondatry a do norků se mohou dostat podvodními chodbami.

    Obecně je ondatra početný a rozšířený druh, neboť se vyznačuje vysokou plodností a snadnou adaptací na změny svého prostředí. Populace hlodavců podléhá přirozeným cyklickým výkyvům, z neznámých důvodů každých 6-10 let prudce klesá.

    Zajímavá fakta o hlodavcích:

    • Pižmoň je důležitým komerčním druhem kožešiny, je zdrojem cenné, odolné srsti. Maso ondatry je jedlé a v Severní Americe se mu říká „vodní králík“. Do Evropy byl ondatra poprvé přivezena v roce 1905. Několik párů bylo vypuštěno poblíž Prahy, kde se usadili a začali se aktivně rozmnožovat a šířit, jelikož jim predátoři nezasahovali. Po několika desetiletích se ondatra stala v západní Evropě zcela běžným druhem. Do Ruska (SSSR) byl přivezen v roce 1928 a koncem 40. let byl spolu s veverkami považován za významnou lovnou zvěř. Z Ruska se ondatra rozšířila do Číny, Koreje a Mongolska.
    • Pižmoň může způsobit škody na zavlažovacích systémech, přehradách a přehradách, stejně jako v zemědělství, zejména na pěstování rýže. Když dojde k nekontrolované reprodukci, zvíře ničí vodní a pobřežní vegetaci. Kromě toho ondatra trpí asi 10 nemocemi, včetně tularémie a paratyfu. Z těchto důvodů jsou v mnoha evropských zemích ondatry považovány za škůdce a jsou aktivně ničeny. Například v Nizozemsku a Belgii nory ondatry ničí břehy kanálů a rybníků, přehrady a hráze a zvířata kazí rybářům sítě.