Domovinou broskvoně je Čína. To potvrzují starověké rukopisy staré přibližně 3 tisíce let. Jsou tam zmíněny úžasné aromatické plody. Rozvoj obchodních vztahů v Číně přispěl k tomu, že se stromy s těmito chutnými plody dostaly na Kavkaz, do Indie, Persie a odtud do Řecka a Říma, kde se broskvi začalo říkat perské jablko. V 16. století se v jižních oblastech Ruska začalo pěstovat sladké ovoce. Dnes se pěstují v Evropě, USA, Austrálii, Číně, Rusku, Indii, v zemích s optimálními klimatickými podmínkami pro tento teplomilný strom.

Po celém světě jsou broskvoně ceněny nejen pro své lahodné plody, ale také pro olej, který se získává ze semen. Je široce používán kosmetology a lékárníky. Olej se získává v několika fázích:

  1. Zrna jsou podrobena mechanickému lisování bez zahřívání (lisování za studena).
  2. Vzniklý základ je mnohokrát filtrován, odstraňuje pevné zbytky ořechů a toxické látky.
  3. Vyčištěný olej je bělený, hydratovaný a neutralizovaný.
  4. V některých případech se deodorizace provádí přidáním trochy přírodního esenciálního oleje.

Broskvový olej má slabé mandlové aroma, příjemnou chuť a nažloutlý odstín. Po vícestupňovém zpracování si zachovává celou škálu svých prospěšných vlastností, proto je široce používán v kosmetologii a medicíně, používá se externě i interně.

Složení a vlastnosti

Olej z broskvových semínek je bohatý na prospěšné složky. Obsahuje:

  1. Polynenasycené mastné kyseliny: olejová, linolová, palmitová, arachidová a další
  2. Fosfolipidy.
  3. Vitamíny A, B, C, E, R.
  4. Minerální soli.

Staří Řekové a čínští léčitelé věděli o terapeutických výhodách broskvového oleje. V tibetské medicíně se používal k léčbě zánětů středního ucha, zánětů spojivek, migrén, popálenin a kožních onemocnění. Dnes se olej z broskvových jader používá v tradiční medicíně, lékárnících a kosmetologech. Je výborným základem pro krémy, masky, masti, mazání, masážní oleje.

Tento vynikající adaptogen účinně bojuje proti předčasnému stárnutí pokožky, stimuluje metabolické procesy a krvetvorbu. Při perorálním podání má mírný projímavý a antiemetický účinek, normalizuje trávicí proces.

Použití v medicíně

Olej se používá v tradiční a lidové medicíně. Má mnoho léčivých vlastností:

  • zvyšuje sekreci trávicích enzymů;
  • stimuluje tvorbu hemoglobinu;
  • má diuretický, choleretický, laxativní účinek;
  • zpomaluje proces stárnutí pokožky;
  • zlepšuje krevní oběh přes cévy;
  • zmírňuje otoky a záněty;
  • podporuje rychlou regeneraci buněk.
ČTĚTE VÍCE
Co znamená 180 240?

Požití

Jako zdroj cenných živin a vitamínů pro léčbu onemocnění kardiovaskulárního systému užívejte 1-2 polévkové lžíce oleje perorálně během jídla, ochucujte jím saláty nebo přidávejte do připravovaných pokrmů, aby nebyl podroben tepelné úpravě. Ke stimulaci trávicího traktu, při zácpě, jako choleretikum nebo diuretikum, se doporučuje užívat 30 lžičku přípravku nalačno 1 minut před jídlem 1x denně.

Při bolestech uší vkápněte pár kapek 2-3x denně. Může být také použit k léčbě rýmy, tonzilitidy a ARVI kapáním 2-3 kapek do nosu. To vám umožní zmírnit příznaky nazální kongesce a zastavit zánětlivé procesy v nosohltanu. Tato léčba se doporučuje lidem, kteří mají alergické reakce na farmaceutické léky na nachlazení.

Venkovní použití

Broskvový olej je ideálním základem pro přípravu hojivých mastí a přípravků, které pomáhají léčit kožní onemocnění. Pokud s ním ošetřujete mechanicky poškozenou pokožku, rány se hojí rychleji, protože se urychluje regenerace tkání. Pokud se spálíte, máte-li po ruce broskvový olej, můžete poskytnout první pomoc a pokožku jím ošetřit. V období exacerbace psoriázy a ekzému pomáhá odstraňovat nepříjemné příznaky.

Broskvový olej v kosmetologii

Kosmetologové široce používají olej z broskvových semen. Připravují se z něj krémy, masky, sprchové gely, aromatická mýdla. Jedná se o velmi účinný přípravek pro každodenní péči. Je vysoce ceněný pro své bohaté chemické složení a komplexní účinek na pokožku, vlasy a nehty:

  • hydratuje, odstraňuje suchost a odlupování;
  • vyživuje;
  • tóny nahoru;
  • léčí;
  • eliminuje vrásky;
  • zužuje póry.

Na obličej, řasy, obočí

Olej z broskvových jader je skvělý produkt pro péči o pokožku obličeje a krku. Může být použit čistý nebo smíchaný se smetanou. Je ideální pro suchou, citlivou pleť se známkami stárnutí. Účinně bojuje proti vránám a hydratuje rty. Olej se používá k výživě a omlazení pokožky:

  • formou aplikací na problémové partie;
  • jako součást masek;
  • ve směsi s jinými éterickými oleji.

Broskvový olej je výborný odstraňovač make-upu. Chcete-li to provést, stačí namočit vatový tampon a poté otřít obličej a pokožku kolem očí.

Recepty na masku na obličej:

  1. Smíchejte stejné díly broskvového oleje, hustého medu a husté smetany a naneste na pokožku krku a obličeje po dobu 15 minut a poté opláchněte teplou vodou.
  2. Smíchejte po 1 lžíci mléka, plnotučného domácího tvarohu a oleje z broskvových semínek do hladka a naneste na pokožku po dobu 20 minut.
  3. Smetanu, máslo a dužinu z čerstvé broskve, propasírovanou přes síto, smíchejte v poměru 1:1:2 a naneste na pokožku obličeje po dobu 10–15 minut.
ČTĚTE VÍCE
Jak vyčistit paty od hrubé kůže bez pemzy?

V chladném období broskvový olej v čisté formě nebo smíchaný s olejem z pšeničných klíčků pomáhá proti olupování a popraskání rtů. Tímto složením stačí rty namazat 2x denně, ráno a večer.

Na řasy a obočí je vhodné aplikovat olej nakapáním několika kapek na kartáček pro rozčesání. Procedura se provádí po odstranění make-upu, asi půl hodiny před spaním. Aby byly řasy silnější a delší, broskvový olej se smíchá s ricinovým olejem.

Pro péči o jemnou pokožku kolem očí nakapejte několik kapek esenciálního extraktu z růže do broskvového oleje a před spaním naneste směs na pokožku konečky prstů (lehké poklepávání).

Pro tělo

Broskvový olej se účinně používá v boji proti celulitidě. Smíchá se s výtažky z citrusových rostlin a aplikuje se na problematické partie k masáži, přidá se do peelingů (s mletou kávou nebo mořskou solí a sraženým mlékem) a obohacené o jílové masky pro tělové zábaly. Produkt dělá pokožku sametovou, vyživuje ji a hydratuje.

Aplikace s olejem z broskvových semen se používají ke zmírnění spálení sluncem. Bavlněná ubrousek je impregnována léčivou kompozicí a aplikována na bolestivé oblasti po dobu 20 minut 2-3krát denně.

Pro nehty

Nedostatek vitamínů v těle, zejména v zimním a jarním období nebo během těhotenství, okamžitě ovlivňuje stav nehtových plotének a kůže kolem nich. Koupele s olejem z broskvových semínek pomohou udržet zdraví vašich nehtů a pokožky v tomto těžkém období. Konečky prstů je třeba jednou za 1 dny na 2 minut ponořit do koupele, poté lze zbývající olej vetřít do pokožky rukou a počkat dalších 10 minut do maximálního vstřebání. Pro takové koupele lze přípravek používat opakovaně po dobu 20–1 měsíců, pouze po každé proceduře je třeba nádobu uzavřít pevným víkem a dát na tmavé místo, aby olej neoxidoval.

Pro vlasy

Masky na vlasy na bázi broskvového oleje se připravují bezprostředně před použitím. Míchá se s výtažkem z lopuchu, žloutkem, zakysanou smetanou nebo jogurtem. Masážními pohyby naneste přípravek ke kořínkům, poté jej rozetřete po celé délce vlasů, zabalte do ručníku a nechte 20-30 minut působit. Poté opláchněte teplou vodou a osušte. Po několika procedurách vlasy získají zdravý lesk a sílu, vlasové folikuly jsou posíleny, mizí lupy a konečky se netřepí.

ČTĚTE VÍCE
Jak vypadají přílohy?

Pokud nemáte dost času na nanesení masky a čekáte, můžete přidat trochu broskvového oleje přímo do vlasového kondicionéru nebo šamponu. Četné recenze potvrzují, že i toto použití tohoto přípravku výrazně zlepšuje stav lámavých, suchých a barvených vlasů.

Pro masáž

Olej z broskvových semínek se snadno vstřebává a napomáhá rychlejšímu pronikání živin do pokožky. Proto se často používá k masáži, přidávání esenciálních olejů jiných rostlin. Přípravek je bezpečný pro jemnou pokožku miminek, lze jej tedy použít i pro dětskou masáž. Nevyvolává alergické reakce, nevysušuje, zmírňuje záněty, urychluje regeneraci tkání.

Broskvový olej pro těhotné ženy a novorozence

Olej z broskvových jader nezpůsobuje podráždění a je hypoalergenní, proto se používá k péči o jemnou dětskou pokožku. Zvláště užitečné je namazat podrážděnou pokožku miminka v záhybech po koupání. U dětí s otitidou a rýmou není nebezpečné léčit zánět kapáním přípravku do každého ucha nebo nosu. Pomocí oleje můžete vyčistit nos dítěte od suchých krust.

U těhotných žen a kojících matek není kontraindikováno ani orální a vnější použití pro kosmetické nebo lékařské účely.

Kontraindikace a možné poškození

S mírou je broskvový olej absolutně bezpečný pro všechny věkové kategorie. Jedinou kontraindikací pro jeho použití je individuální nesnášenlivost produktu. Lidé, kteří jsou alergičtí na broskve, mandle a mandlový olej, by měli používat opatrně.

Výběr a skladování

Kosmetický broskvový olej lze zakoupit v lékárně. Pro potravinářské účely lze tento produkt nalézt v obchodech s potravinami. Pro vnitřní použití si musíte koupit jedlý olej, informace o tom by měly být na obalu. Chcete-li získat kvalitní produkt, musíte si vybrat produkty od důvěryhodných výrobců s dobrou pověstí. Vždyť jádra nezralých semen broskví obsahují přibližně 3 % amygdalinu, který se při rozkladu mění v prudký jed – kyselinu kyanovodíkovou. Olej musí být vyroben v souladu se všemi technologiemi.

Broskvový olej si zachovává své vlastnosti po dlouhou dobu a časem nezhoustne, protože obsahuje mnoho polynenasycených mastných kyselin. Musí se ale skladovat v těsně uzavřené nádobě z tmavého skla.