Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a získejte osobní doporučení péče o vlasy a obličej!

Další bonus: 10% sleva pro všechny produkty Clean Line na Ozonu.

přihlásit se k odběru novinek

Moderní ženy často volí jednoduché a časem prověřené produkty domácí péče o pleť. Přírodní rakytníkový olej je jedním z nich. Odborníci Clean Line budou podrobně hovořit o blahodárných vlastnostech rakytníkového oleje pro pokožku obličeje a rukou, pravidlech jeho použití a účinné kosmetice s touto složkou.

Složení rakytníkového oleje

Přírodní rakytníkový olej je bohatý na různé vitamíny (A, E, C, skupina B, K), mikroelementy (vápník, hořčík, železo, mangan) a mastné kyseliny. Více než polovina tuků obsažených v rakytníkovém oleji jsou mono- a polynenasycené typy a mají velký přínos pro krásu pokožky. Díky zvýšenému obsahu karotenu má rakytníkový olej sytý oranžovo-červený odstín.

Výhody rakytníkového oleje pro pokožku

Existuje mnoho způsobů, jak využít rakytníkový olej. Je ideální pro péči o různé typy pleti bez ohledu na věk:

  1. Hydratace a výživa. Díky svému bohatému složení mastných kyselin je olej schopen uzavřít vlhkost uvnitř pokožky, čímž eliminuje známky suchosti. Rychle odstraňuje drsnost a odlupování, dodává jemnost, přirozenou hladkost a dobře upravený vzhled.
  2. Prevence stárnutí. Rakytníkový olej je považován za poměrně silnou složku proti stárnutí, která zabraňuje prvním známkám stárnutí, zlepšuje elasticitu a tonus pokožky. Kosmetika s touto složkou Otvírá v novém okně se často používá k péči o stárnoucí pleť: pomáhá redukovat hloubku vrásek a zvyšuje hustotu pleti.
  3. Zotavení. Rakytníkový olej je přírodní SOS lék na různá poškození kůže. Aktivně se používá na drobné popáleniny a praskliny, podporuje rychlé zotavení a normalizuje ochranné schopnosti epidermis.
  4. Zesvětlení. Díky vysokému obsahu vitamínu C je olej vynikající pro zesvětlení pleti. Pomáhá rychle se zbavit pih, skvrn po akné a stařeckých skvrn a znatelně vyrovnává pleť.
  5. Opalovací asistent. Díky vysokému obsahu karotenoidů olej podporuje jednotné a krásné opálení a udržuje rovnováhu vlhkosti.
  6. Odstraňuje mastný lesk. Rakytníkový olej je ideální pro péči o mastnou a smíšenou pleť. Nadměrná tvorba kožního mazu je často důsledkem dehydratace pokožky. Ve snaze udržet vlhkost se pokožka „zahaluje“ do sekretu mazových žláz. Obnovením hydrolipidového pláště pokožky můžete snížit její mastnotu.
  7. Posílení vlastní ochrany pokožky před vnějším prostředím. Vitamíny, minerály a mastné kyseliny v rakytníkovém oleji obnovují přirozenou bariéru na povrchu epidermis, což umožňuje pleti odolávat nepříznivým vlivům vnějších faktorů (vítr, změny teplot, tvrdá voda).
ČTĚTE VÍCE
Která rybí polévka je nejchutnější?

Jak používat rakytníkový olej

Vzhledem k vysokému obsahu karotenu, který může zabarvit pokožku, se rakytníkový olej v čisté formě používá jen zřídka. Nejlepší možností je smíchat ho s jinými oleji, přidat do oblíbených krémů nebo vybrat speciální kosmetiku s rakytníkovým olejem.

Před aplikací na pokožku rukou, obličeje nebo těla je třeba čistý rakytníkový olej smíchat s jakýmkoliv základním olejem v poměru 1:4. Poté lze směs nanést na navlhčenou pokožku lehkými masážními pohyby. Důležitý bod: pro kosmetické účely je důležité vybrat si rakytníkový olej, který byl získán lisováním za studena.

Abyste neztráceli čas mícháním, použijte speciální kosmetiku s rakytníkem:

Krém-péče na nohy intenzivní výživa rakytník

Krém na nohy Pure Line „Intenzivní výživa“ Jedná se o komplexní přípravek pro péči o pokožku nohou. Účinně uvolňuje a zjemňuje, poskytuje hydratační a vyživující účinek a podporuje optimální obnovu suché pokožky s mikrotrhlinkami. Krém s rakytníkovým, levandulovým a šalvějovým olejem se okamžitě vstřebává a zaručuje intenzivní výživu po dobu 24 hodin.

Noční pleťový krém Výživa a hladkost pro normální a smíšenou pleť s rakytníkovým olejem

Noční pleťový krém Pure Line „Rakytník a šípek“ Ideální pro večerní péči o vyváženou a smíšenou pleť. Obsahuje 97 % složek přírodního původu. Lehký krém účinně a jemně pečuje o pleť v noci: rakytníkový olej a přírodní extrakt ze šípku intenzivně vyživují a nasycují buňky vitamíny, dodávají pružnost a pomáhají vyhlazovat vrásky. Při pravidelném používání pleť vypadá hydratovaněji a pružněji, tón se stává zdravým a zářivým.

Rakytníkový olej je známou složkou kosmetiky. Účinně hydratuje, vyživuje a zjemňuje, nasycuje buňky vitamíny, podporuje regenerační procesy, vyrovnává tón a zvyšuje ochranné schopnosti epidermis. Rakytníkový olej se pro své bohaté složení často používá k péči o pleť různého typu a věku.

Jemné čištění obličeje: jaké metody jemného čištění jsou vhodné pro vaši pleť? Odborná rada

Čtěte více
Způsoby, jak jemně vyčistit pokožku obličeje

Jak pečovat o pleť po létě? Jak obnovit pleť? Péče o pleť mimo sezónu.

Rakytníkový olej se již dlouho používá při prevenci a léčbě mnoha nemocí a také pro domácí kosmetologii. Obsahuje mnoho mikro- a makroprvků, aminokyseliny, vitamíny, minerály, organické kyseliny, fytoncidy, flavonoidy a třísloviny. Díky tomu má rakytníkový olej téměř neomezené možnosti využití, o čemž píše portál Health Territory.

ČTĚTE VÍCE
Co nosí indické ženy?

Léčivé vlastnosti rakytníkového oleje

Rakytníkový olej má protizánětlivé, imunomodulační, antibakteriální, regenerační a analgetické účinky. Užívá se při onemocněních trávicího ústrojí, kdy člověk vnitřně užívá rakytníkový olej, zlepšuje se mu trávení, reguluje se vylučování žaludeční šťávy, zlepšuje se metabolismus lipidů. Přípravek se používá v komplexní terapii při onemocněních dvanáctníku, gastritidě, kolitidě a žaludečních vředech. Rakytníkový olej snižuje hladinu kyselosti. Rakytníkový olej obnovuje jaterní buňky po alkoholové intoxikaci. Tento produkt je velmi prospěšný i při vnějším použití. Rakytníkový olej je široce používán pro dentální účely – zmírňuje bolesti zubů, obnovuje pooperační rány, účinně se používá při komplexní léčbě paradentózy, zánětu dásní, stomatitidy a dalších infekčních onemocnění úst. Rakytníkový olej se používá v gynekologii – ve formě tamponů k léčbě eroze děložního hrdla, endometritidy, traumatických poranění a vaginitidy. Léčí také popáleniny, ekzémy, proleženiny, akné, omrzliny, řezné rány, lišaje, omrzliny, vředy a další kožní onemocnění. Doporučuje se k léčbě hemoroidů a sinusitid. Zevní použití rakytníkového oleje ozdravuje pokožku bez zanechání hrubých jizev nebo jizev. Je také zásobárnou vitamínu C, takže je nepostradatelný při nachlazení a jako profylaxe proti virovým onemocněním.

Rakytníkový olej v kosmetologii

Rakytníkový olej obsahuje obrovské množství látek prospěšných pro lidské vlasy, nehty a pokožku. Díky tomu je produkt široce používán v kosmetologii. Rakytníkový olej zlepšuje stav pokožky tím, že ji zjemňuje a hydratuje, zvyšuje elasticitu a blokuje šíření volných radikálů. Rakytník zabraňuje stárnutí pokožky, bělí ji a oddaluje výskyt vrásek souvisejících s věkem. Rakytníkový olej se také používá při plešatosti a vypadávání vlasů, k posílení řas a stimulaci jejich růstu. Obnovuje pokožku po spálení sluncem a je široce používán v aromaterapii. Používá se do různých krémů, balzámů, masek, masážních olejů. Rakytníkový olej je nejlepší používat zředěný, aby nedošlo k oslabení ochranné bariéry pokožky.

Rakytníkový olej v dětské praxi

Všechny mladé maminky znají hodnotu rakytníkového oleje, je nepostradatelný v těhotenství a při péči o novorozence. Olej lze použít k mazání plenkové vyrážky na pokožce dítěte, k léčbě ústní dutiny pro afty a další zubní onemocnění. Při prořezávání zoubků zmírňuje rakytníkový olej bolest a svědění. Rakytníkový olej se dětem podává k posílení imunitního systému a ochraně organismu. Během laktace si matky promazávají bradavky, aby se zacelily praskliny.

ČTĚTE VÍCE
Jak se stravovat dietně?

Komu je rakytníkový olej kontraindikován?

Rakytníkový olej by ve větším množství neměli užívat lidé s individuální intolerancí, onemocněním jater, slinivky břišní a žlučníku. Olej byste také neměli používat, pokud máte průjem. Aby byl rakytníkový olej prospěšný, musí být správně zvolen. Pokud kupujete v lékárně, měli byste se dívat na barvu a konzistenci. Homogenní hustá konzistence je známkou dobrého produktu. Pravý rakytníkový olej obsahuje minimálně 180 mg/% karotenoidů, je certifikovaný a je vyroben z vybraných odrůd rakytníku, které se pěstují v ekologicky šetrných oblastech. Výhody rakytníkového oleje jsou k nezaplacení, nejdůležitější je znát kontraindikace a nezneužívat to.