Kosmetika a potravinářské výrobky obsahující přírodní složky jsou dnes obzvláště ceněné. V poslední době se v seznamu složek na etiketách šamponů a dalších produktů můžete setkat s látkou zvanou lanolin. Žádaná je zejména mezi ženami. Používá se v lékařství a pro péči o vlněné výrobky.

Co je lanolin ─ popis a vlastnosti

Lanolin není nic jiného než živočišný vosk, který se získává určitým zpracováním ovčí vlny. Složením se blíží mazu a patří k látkám obsahujícím tuk. V nerafinované podobě se používá již od starověku. Je pravda, že výhody takového produktu byly velmi pochybné. K čištění přírodního vosku se dnes používají speciální technologie, které z něj umožňují odstranit špínu a škodlivé nečistoty. Moderní ženy jsou potěšeny blahodárnými vlastnostmi čistého lanolinu.

Vyrábí se vařením vlny. Díky různým přístupům se získává několik druhů této unikátní látky. Každý z nich je vhodný pro konkrétní účely.

Ve vzhledu je živočišný vosk hustá viskózní hmota žluté nebo nahnědlé barvy. Jeho vůně není nijak zvlášť příjemná. Lanolin obsahuje mnoho sterolů, včetně cholesterolu, což do značné míry určuje jeho příznivé vlastnosti. Látka se dokonale vstřebává a má zjemňující účinek na pokožku. Vyznačuje se nízkým bodem tání – asi 35-40 °C. Bezvodý lanolin má složitější složení: jeho struktura obsahuje estery, volné alkoholy a mastné kyseliny.

Bude užitečné vědět, že léčivé vlastnosti vlny jsou z velké části způsobeny přírodním lanolinem. Kromě nejoblíbenější ovce existuje analog velblouda. Antiseptické vlastnosti výrobků z velbloudí vlny jsou známy přinejmenším několik století. Ne nadarmo jsou přikrývky z velbloudí vlny mezi lidmi velmi oblíbené.

Kde se lanolin používá:

  • v oboru kosmetologie;
  • v lékařském průmyslu;
  • při péči o vlněné věci;
  • v potravinářském průmyslu a obchodu.

Využití lanolinu v kosmetologii

Pro svou schopnost zadržovat vlhkost a pronikat do hlubokých vrstev pokožky je přípravek velmi oblíbený v kosmetickém průmyslu. Používá se k vytváření změkčujících, zvlhčujících a ochranných produktů. Krém na bázi lanolinu vyhlazuje, odstraňuje nedokonalosti a stahuje praskliny. Přítomnost tuků ve struktuře látky umožňuje její použití k ochraně pokožky před vystavením větru, slunci a mrazu.

Ovčí lanolin je součástí většiny rtěnek a kosmetiky proti stárnutí. Mnoho žen si z něj doma připravuje pečující produkty. Krém na nohy s lanolinem je dobrý proti únavě: zmírňuje bolest a zklidňuje podrážděnou pokožku. Zároveň má schopnost dobře se vstřebávat a nezanechávat stopy na oblečení. Přestože však zvláčňuje pokožku, nedoporučuje se používat při léčbě autoimunitních onemocnění. Krém na lupénku by měl být bez látek, jako je lanolin a mastnota, protože je bude potřeba používat neustále.

ČTĚTE VÍCE
Jak si obarvit vlasy speciálními křídami na vlasy?

Výborné hodnocení získává pečující kosmetika s lanolinem pro děti. Přírodní původ umožňuje, aby byla přísada zavedena do produktů pro děti již od raného věku. Vosk tvoří účinnou bariéru proti vnějším vlivům (ochranná funkce) a eliminuje loupání a zarudnutí (terapeutická funkce). Mýdlo s lanolinem řeší dva problémy najednou: čistí a pečuje. Nevysušuje pokožku a lze jej použít nejen na ruce, ale i na obličej a tělo.

Lanolin na vlasy

Obzvláště oblíbený je šampon s lanolinem. Takové produkty dodávají vlasům zdravý lesk a nasycují je silou. Kromě detergentních kompozic se lanolin přidává do masek a kondicionérů, aby dodal kadeřím objem a vlhkost. Jemně promašťuje chloupky, takže jsou jemné, hladké a zářivé.

Lanolin v medicíně

Terapeutická kosmetika pro mladé matky je hlavní farmaceutickou oblastí, pro kterou se složka vyrábí ve velkém množství. Krém na bradavky s lanolinem se úspěšně používá k odstranění prasklin při kojení. Výrobek rychle eliminuje drobná poškození a zabraňuje vzniku nových. Před krmením dítěte ji není nutné omývat: přísada je pro dítě zcela bezpečná.

Terapeutické gely s lanolinem podporují hojení ran a mají protizánětlivý a chladivý účinek. Přírodní složka je také součástí očních léků. Lanolinová mast urychluje hojení a blahodárně působí na pokožku očních víček. Přírodní vosk se používá jako základ pro výrobu omítek a impregnaci aseptických obvazů.

Lanolin pro péči o vlasy

Za zmínku stojí zejména použití látky pro práci s přírodními tkaninami a přízí. O pracích prostředcích s lanolinem mluví dobře hospodyňky a jehly. Tenké pletené předměty vyrobené z vlněné příze jsou velmi rozmarné a náročné na péči. Doporučuje se mýt s přídavkem šamponů, kondicionérů a změkčujících látek. Tento přístup k čištění umožňuje zachovat přirozený samet a dát výrobkům zamýšlený tvar, ale vyžaduje hodně úsilí a času.

Použití lanolinu k praní vlny usnadňuje tento úkol. Můžete jej zahrnout do své DIY základny pracího prostředku nebo si zakoupit hotový produkt. Mnoho výrobců zahrnuje lanolin v mýdlech a tekutých prášcích. Takové produkty kombinují všechny potřebné funkce: čistí, změkčuje a chrání přízi. Výsledkem jsou úhledné, nadýchané výrobky, které se dobře nosí a dlouho vydrží.

Pro šetrné čištění a péči o předměty vyrobené z otevřené vlny je nejúčinnějším způsobem použití speciálního šamponu. Spolu s čištěním od nečistot navrací lanolin ve svém složení vlněné tkanině její původní vzhled. Za zmínku stojí, že pravidelné praní odhalené vlny výrazně prodlužuje životnost výrobků a komfort používání. To platí jak pro malé věci, jako jsou šátky, čepice, pantofle, tak pro ty docela velké: deky, bundy a vesty vyrobené z vlny.

ČTĚTE VÍCE
Proč vyšel wen?

Látka je také obsažena v šamponech pro domácí mazlíčky. Zástupci kočičích a psích rodin budou vděčni svým majitelům za přítomnost lanolinu ve složení péče o srst. Zajišťují snadné rozčesávání, pečlivě odstraňují nečistoty a dodávají hebkost i těm nejhuňatějším zvířatům. Účinek lanolinu na „kožich“ zvířat je podobný účinku šamponu na lidské vlasy.

Čištěný lanolin v potravinách a dalších produktech

Použití zvířecího vosku není omezeno na kosmetické a domácí potřeby. Uplatnění našel i v potravinářském průmyslu. Používá se k glazování cukrářských výrobků a jako prostředek proti hoření. V prvním případě lanolin dodává výrobku lesk a hladkost, ve druhém pomáhá dosáhnout rovnoměrnosti během procesu vaření.

Lesklé ovoce a zelenina v obchodě jsou také díky této cenné složce. Díky tomu, že lanolin obsahuje deriváty steroidů, je schopen vytvořit lesklou skořápku. To je důvod, proč jablka a broskve na maloobchodních pultech vypadají tak působivě a nutí kupujícího, aby si je co nejdříve koupil.

Kromě uvedených možností můžete najít známý komponent v jiných odvětvích. Výrobci oděvů a obuvi s radostí přijali schopnost vytvořit vodoodpudivý film: lanolin je vždy přítomen v tubách s pečujícími a ochrannými produkty. Stavaři se s tím při své práci pravidelně setkávají: ovčí vosk je součástí betonu. Tento produkt také zahrnuje maziva pro všechny účely.

Nevýhody přírodního vosku

Vzhledem k jeho široké distribuci se zdá, že nemá žádné „proti“. Ale není tomu tak. Vzhledem ke svému přírodnímu složení nemá tento produkt téměř žádné negativní vlastnosti, ale v některých případech může způsobit alergické reakce. K jejich odstranění je lepší použít zředěný tekutý lanolin než hustý. Před aplikací na kůži je nutné zkontrolovat tělo na alergie, jmenovitě rozetřete několik kapek léku v oblasti zápěstí a vyhledejte přítomnost nebo nepřítomnost reakce.

Video – jak vyrobit výživný krém s lanolinem

Tato stránka neposkytuje žádná prohlášení ani záruky, výslovné ani předpokládané, týkající se úplnosti, přesnosti, platnosti nebo vhodnosti obsahu tohoto blogu pro jakýkoli konkrétní účel. Ohledně jakýchkoli lékařských a zdravotních diagnóz a léčebných postupů se prosím poraďte se svým lékařem. Informace na tomto blogu by neměly být považovány za náhradu konzultace s lékařem.

ČTĚTE VÍCE
Jak zakrýt krk kabátem?

  • 13.01.2022/0/XNUMX komentáře: XNUMX

➦ Co je lanolin ➦ Jak lanolin působí? ➦ Používání lanolinového oleje ➦ Nejlepší produkty s lanolinem z Phytomarketu ➦ Nežádoucí účinky a možná rizika ➦ Závěr V moderním světě jsou oblíbené zejména kosmetologické produkty na bázi přírodních složek. Lanolin je prominentním členem třídy přírodních složek, které lze často vidět na etiketách produktů péče o obličej a vlasy, včetně balzámů na rty, pleťových vod a krémů na bradavky. Co je lanolin a jak funguje? Odpovědi jsou uvedeny níže.

Co je lanolin?

Lanolin (z latiny lana – vlna a oleum – olej) je vosk živočišného původu žluté nebo hnědožluté barvy, získaný zpracováním ovčí kůže. Jeho fyzikálně-chemické vlastnosti jsou totožné s lidským kožním mazem. Často se mu říká „vlněný tuk“, ale tento termín je zavádějící, protože lanolin neobsahuje triglyceridy, a proto se nejedná o tuk.

Jak lanolin funguje?

Hlavními úkoly lanolinu jsou ochrana a úprava, díky čemuž je v oblasti kosmetologie tak populární. Lanolin normalizuje rovnováhu lipidů na povrchu pokožky, což pomáhá snižovat ztrátu vlhkosti a v důsledku toho zajišťuje hebkost a hladkost pokožky. Mezi blahodárné vlastnosti lanolinu navíc patří schopnost hojit rány, regenerovat, hydratovat, vyživovat dehydratovanou pokožku, vyhlazovat kožní nerovnosti a jemné vrásky.

Použití lanolinového oleje

Pro své změkčující, okluzivní a hydratační vlastnosti je lanolinový olej široce používán k výrobě hydrofilních mastí a lékařských náplastí a také k výrobě kosmetiky v oblasti krásy a péče.

Lanolin na obličejové vrásky

Mnoho „anti-aging“ produktů obsahuje lanolinový alkohol a lanolinový olej. Toto složení pomáhá udržet vlhkost v pokožce, díky čemuž je pokožka elastická, vyhlazuje vrásky a dodává přirozený lesk. Lanolin také snižuje hustotu krémů a poskytuje tak pohodlnější a příjemnější aplikaci.

Lanolinový vlasový olej

Silnou kosmetickou složkou v boji proti suchým vlasům je zjemňující a vodu zadržující lanolinový olej. Je součástí mnoha produktů péče o vlasy. Lanolin lze použít jako samostatný pečující přípravek nebo jako součást šamponů, kondicionérů, kondicionérů, poskytujících výživu a hydrataci poškozeným vlasům, spolehlivě je chrání před škodlivými vlivy vnějšího prostředí.

Pro suché rty

Kromě toho, že lanolinový olej hydratuje suchou pokožku a vlasy, příznivě působí i na jemnou pokožku rtů. Lanolin, na rozdíl od jiných rostlinných olejů, je schopen proniknout a dodat vlhkost hluboko do pokožky. Balzámy na bázi lanolinu se ukázaly jako zvláště účinné u novorozenců a lidí se suchými rty způsobenými chemoterapií.

ČTĚTE VÍCE
Jaké perly jsou trendy?

Na popraskané bradavky

Femofit Lanolin Farm, krém s lanolinem, bude nepostradatelným pomocníkem během laktace a kojení pro hojení bradavek. Dobře proniká do vnějších vrstev pokožky, vytváří tenkou lipidovou bariéru, obnovuje přirozenou rovnováhu vody a tuku v pokožce na bradavkách, změkčuje a hojí praskliny a zajišťuje pohodlné a bezbolestné krmení. Čistý lanolin bez chuti ochrání dítě před alergickou reakcí.